e-Rethymno - Πληροφορική & Νέες Τεχνολογίες

Ο κόμβος 'Πληροφορική & Νέες Τεχνολογίες' ή αλλιώς 'e-Rethymno' αποτελεί το κέντρο ενημέρωσης των επισκεπτών για θέματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών που αφορούν το Δήμο, για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, τις υπηρεσίες που είναι έτοιμες για χρήση, και την ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου.

 

Υπηρεσίες Πληροφορικής από τον Δήμο Ρεθύμνου:

rethymno live web cameras Wi-Fi Hotspot

 

Ο Δήμος Ρεθύμνου στην Ψηφιακή Εποχή

Ο Δήμος Ρεθύμνου υλοποιεί μια σειρά δράσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα στους τομείς της κοινωνίας της πληροφορίας και του ψηφιακού πολιτισμού για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα με στόχο αφ' ενός την ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης του δήμου μας.

Οι κύριοι άξονες ανάπτυξης στον τομέα της Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών είναι οι εξής:

1. Μετάβαση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και αξιοποίηση των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)

2. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και Υπηρεσίες προς τον πολίτη - εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), τόνωση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας (e-democracy)

3. Προβολή & Πολιτισμός - προβολή της πόλης και της πολιτιστικής της κληρονομιάς με παράλληλη οργάνωση δραστηριοτήτων που θα αποσκοπούν στην πρωτότυπη παρουσία του Δήμου στο Διαδίκτυο.

Τμήμα Πληροφορικής

 

 

Τμήμα Πληροφορικής
Υπεύθυνος: Μαθηνός Παναγιώτης
Τηλέφωνο: 28313 41310
Email:

 

 

Νέα & Ανακοινώσεις του Τμήματος Πληροφορικής:

1ος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών crowdhackathon #smartcity

 

 

Μπες στο διάλογο, γράψε την ιδέα σου για να φτιαχτεί εφαρμογή για τον Δήμο μας στον 1ο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών για έξυπνες πόλεις (12-14 Μαϊου 2017)”

  

http://hello.crowdapps.net/city-challenge/

  

 

 

 

 

12/12/16, ΔΤ για την Επέκταση και Αναβάθμιση του δικτύου Wi-Fi του Δήμου Ρεθύμνου

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται αυτό του Δήμου Ρεθύμνης. Μετά και την συντήρηση, επέκταση και αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου WiFi την χρονιά που πέρασε, παρατηρείτε σταθερή αύξηση στον αριθμό των χρηστών που έκαναν χρήση του Δικτύου για να πάρουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, οι οποίοι ξεπερνούν αριθμητικά τους 40.000 ανά μήνα(μοναδικοί χρήστες/συσκευές) με συνολική κίνηση δεδομένων που ξεπερνά πια τα 2.0 Terabytes ανά μήνα.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επεμβάσεις αναβάθμισης του δικτύου περιέλαβαν: συντήρηση και ανανέωση λογισμικού σε όλα τα υπάρχοντα σημεία πρόσβασης, αντικατάσταση πολλών ασυρμάτων σημείων πρόσβασης με νέο εξοπλισμό δεκαπλάσιας χωρητικότητας συνδεδεμένων χρηστών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου και επέκταση του δικτύου σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Συγχρόνως έγινε αναβάθμιση και στις γραμμές DSL με αποτέλεσμα η συνολική πραγματική ταχύτητα διαθέσιμη στο δίκτυο που ξεπερνά τα 480Μbps.

 

Επίσης άλλαξε και ο τρόπος σύνδεσης των χρηστών για τον περιορισμό άσκοπης ή κακής χρήσης της παρεχόμενης υπηρεσίας. Οι χρήστες τώρα απαιτείτε να κάνουν κλικ σε κουμπί/σύνδεσμο 'connect' που εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη τους μετά την σύνδεση τους στο δίκτυο 'municipality_of_rethymno' παίρνοντας πρόσβαση για 60 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα απαιτείτε εκ νέου σύνδεση. 

Ρέθυμνο - Οίκηση 53 αιώνων

 


Πρόσβαση στο σύστημα και πληροφορίες:
http://historicalcrete.ims.forth.gr

E-mail για σχόλια και διορθώσεις: papadakk@yahoo.gr
E-mail για τεχνικά θέματα: web-team@ims.forth.gr

Γνωριμία με το παρόν έργο των Ρεθεμνιωτών

Η δημιουργία μου ξεκίνησε από μιαν (την) απλή ιδέα: Τόσα έχουν δημοσιευθεί για την πόλη του Ρεθύμνου σε έγγραφα, σε βιβλία και όπου αλλού. Αυτά, όμως, είναι διάσπαρτα, δυσπρόσιτα και επομένως άγνωστα στους πολλούς, σαν ανύπαρκτα. Αυτά κάποιοι εθελοντές σκέφτηκαν να τα μαζέψουν, να επιλέξουν τα εγκυρότερα, να προσθέσουν πολλά νέα από συστηματική και πρωτογενή έρευνα σε τομείς ανεξερεύνητους, όπως τα τοπωνύμια, που τόσα μαρτυρούν και αποκαλύπτουν.

 

Στην αρχή σχεδίασαν να κάμουν χάρτες στενόμακρους, στους οποίους να τοποθετήσουν όλες αυτές τις γνώσεις και να γίνουν προσιτές στους ντόπιους και τους ξένους. Στην πορεία έφτασαν στην Ψηφιακή Κρήτη (GeoSat ReSeArch - Εργαστήριο Γεωφυσικής–Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος ΙΜΣ-ΙΤΕ, οδός Νικηφόρου Φωκά, Μακρύ Στενό), όταν πληροφορήθηκαν ότι εκεί υπάρχουν πολλά από τα αναζητούμενα στοιχεία. Στην Ψηφιακή Κρήτη στάθμευσαν, μελέτησαν, εντυπωσιάστηκαν από το απίστευτο πλήθος των τόσο κοντινών αλλά, ταυτόχρονα, άγνωστων στο ευρύ κοινό πληροφοριών. Επομένως, άλλαξαν πορεία και αντί της τυπογραφικής προσπάθειας πέρασαν στις εφαρμογές της ψηφιακής επεξεργασίας.

 

Τελικά κατασκεύασαν τρεις πίνακες - χάρτες:

  1. Έναν για το Φυσικό περιβάλλον, κυρίως για τα ρέματα διαχρονικά, που μοιάζει περισσότερο με τυπογραφική επεξεργασία και με χάρτη γεωφυσικό, με πολλές ατέλειες, πάντως χωρίς την πόλη του Ρεθύμνου.
  2. Έναν για το Τοπωνυμικό, με πρωτογενή έρευνα στον ανεξερεύνητο μέχρι σήμερα τοπωνυμικό θησαυρό τής περιοχής.
  3. Άλλον έναν για τα Μνημεία –Ίχνη ζωής 53 αιώνων της πόλης του Ρεθύμνου.

....

12/10/15, ΔΤ για την Επέκταση και Αναβάθμιση του δικτύου Wi-Fi του Δήμου Ρεθύμνου

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται αυτό του Δήμου Ρεθύμνης. Μετά και την συντήρηση, επέκταση και αναβάθμιση του δημοτικού δικτύου WiFi την χρονιά που πέρασε, παρατηρείτε σταθερή αύξηση στον αριθμό των χρηστών που έκαναν χρήση του Δικτύου για να πάρουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, οι οποίοι ξεπερνούν αριθμητικά τους 40.000 ανά μήνα(μοναδικοί χρήστες/συσκευές) με συνολική κίνηση δεδομένων που ξεπερνά πια τα 1.8 Terabytes ανά μήνα.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επεμβάσεις αναβάθμισης του δικτύου περιέλαβαν: συντήρηση και ανανέωση λογισμικού σε όλα τα υπάρχοντα σημεία πρόσβασης, αντικατάσταση πολλών ασυρμάτων σημείων πρόσβασης με νέο εξοπλισμό δεκαπλάσιας χωρητικότητας συνδεδεμένων χρηστών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου και επέκταση του δικτύου σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Συγχρόνως έγινε αναβάθμιση και στις γραμμές DSL με αποτέλεσμα η συνολική πραγματική ταχύτητα διαθέσιμη στο δίκτυο που ξεπερνά τα 300Μbps.

 

25/10/14, Παρουσίαση με θέμα: Προηγμένες e-Υπηρεσίες για την Ενημέρωση & Εξυπηρέτηση του Πολίτη στο Δήμο Ρεθύμνης

Ο Δήμος Ρεθύμνης σας προσκαλεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014, ώρα 10.00, σε παρουσίαση με θέμα:

"Προηγμένες e-Υπηρεσίες για την Ενημέρωση & Εξυπηρέτηση του Πολίτη στο Δήμο Ρεθύμνης"

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Ίντερνετ.

 


Δείτε την παρουσίαση σε μορφή .pdf εδώ


 

08/07/14, ΔΤ για την Ενίσχυση και Επέκταση του δικτύου Wi-Fi του Δήμου

Ο Δήμος Ρεθύμνης, επιθυμώντας να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ακόμα περισσότερους δημότες και επισκέπτες της πόλης, ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο τις εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης/επέκτασης του δημοτικού δικτύου WiFi.

Συνολικά 42 σημεία πρόσβασης (access points) είναι εγκατεστημένα στις παρακάτω περιοχές κάλυψης οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 1800 μέτρα παραλίας από την Οδό Κιουλούμπαση μέχρι την Μαρίνα, τις πλατείες Μικρασιατών, Τεσσάρων Μαρτύρων και Αγνώστου Στρατιώτη, τον Δημοτικό Κήπο, το Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, το χώρο γύρο από το Δημαρχείο κ.α.

15/07/13, Νέο δίκτυο Wi-Fi του Δήμου για δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο

Ο Δήμος Ρεθύμνης, στην συνεχή προσπάθεια του να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες και στους επισκέπτες του. Παρέχει ένα νέο ασύρματο δίκτυο wi-fi με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση γι’ όλους. Ο Δημότης, στις περιοχές κάλυψης του δικτύου, μπορεί να συνδεθεί στο Διαδίκτυο χωρίς κωδικό, είτε με το κινητό του τηλέφωνο, είτε με φορητό υπολογιστή, tablet ή οποιαδήποτε άλλη wi-fi ενεργοποιημένη συσκευή. Το δίκτυο του Δήμου Ρεθύμνης έχει ονομασία municipality_of_rethymno.

Οι περιοχές κάλυψης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, 1500 μέτρα παραλίας από την Οδό Κιουλούμπαση μέχρι την Μαρίνα, τις πλατείες Μικρασιατών, Τεσσάρων Μαρτύρων και Αγνώστου Στρατιώτη, τον Δημοτικό Κήπο, το Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα και το χώρο γύρο από το Δημαρχείο.

Ο Δήμος, επιθυμώντας να παρέχει τη δωρεάν αυτή υπηρεσία σε ακόμα περισσότερους δημότες, προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυο αυτό σταδιακά και σε βάθος χρόνου και σε άλλες περιοχές της πόλης, και θα αξιοποιείται ως πλατφόρμα για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες.

Είναι εντυπωσιακό ότι κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του δικτύου Wi-Fi συνδέθηκαν και απέκτησαν πρόσβαση στο Ίντερνετ 13.047 μοναδικές συσκευές/χρήστες και έκαναν χρήση δεδομένων όγκου (download volume) 391.760 Μbytes (~392 Gbytes)!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο Wi-Fi του Δήμου (χάρτες κάλυψης, στατιστικά χρήσης κτλ.) δείτε εδώ: http://www.rethymno.gr/e-services/wifi

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)

Ο Δήμος Ρεθύμνης χρησιμοποιεί Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα για να καλύψει ανάγκες σε Πληροφοριακά Συστήματα μειώνοντας έτσι τα κόστη λειτουργίας του.

Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του.

Μάθετε περισσότερα παρακάτω:

μάθε για το ελλάκ

Φιλοξενία και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων από το Τμ. Πληροφορικής του Δήμου

Το Τμ. Πληροφορικής του Δήμου Ρεθύμνης αναπτύσσει και φιλοξενεί έναν αριθμό Ιστοτόπων με ιδία μέσα σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη και να υπάρχει καλύτερη διαχείριση και έλεγχος στον τομέα αυτό.

Η ανάπτυξη γίνεται με εργαλεία ανοιχτού λογισμικού ενώ για την φιλοξενία των Ιστοτόπων το τμήμα εκμεταλλεύεται τις υποδομές του και συγκεκριμένα τους Διακομιστές Βάσεων Δεδομένων και τους Διακομιστές Εφαρμογών (database & application servers) που κάνουν χρήση τεχνολογιών Server Virtualization.

Ιστότοποι που αναπτύχτηκαν και φιλοξενούνται στο Τμ. Πληροφορικής του Δήμου Ρεθύμνης:

Βρείτε μας στο facebook για να μαθαίνετε νέα μας...

Κάντε Like στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε νέα του Δήμου Ρεθύμνης...

 

Server Virtualization στην Υποδομή Πληροφορικής του Δήμου

Το Τμ. Πληροφορικής του Δήμου Ρεθύμνης με αφορμή το πρόγραμμα 'Καλλικράτης' αναδιοργανώνει τις υποδομές πληροφορικής και συγκεκριμένα τους Διακομιστές Βάσεων Δεδομένων και τους Διακομιστές Εφαρμογών (database & application servers) κάνοντας χρήση τεχνολογιών Server Virtualization με εργαλεία ανοιχτού λογισμικού και δωρεάν πλατφόρμες υποστήριξης του virtualization.

20 Φεβρουαρίου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1281)
 (1340)
 (1341)
 (1326)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (761)
 (1334)
History (441)
 (1301)
 (1328)
cca.gr (881)
Escape to Rethymno (681)
Επιτροπή Τουρισμού (361)