23/01/2007, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην πρώτη διάλεξη προβληματισμούκαι παρέμβασης


Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Δήμος Ρεθύμνης, Δίκτυο Εθελοντών Δήμου Ρεθύμνης

 

Δημαρχείο Ρεθύμνου, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2007

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Η σημερινή διάλεξη εγκαινιάζει μια ουσιαστική σχέση συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνου και του Δικτύου Εθελοντών του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μια σχέση, που διαιωνίζεται στο χρόνο και ενδυναμώνεται από πρωτοβουλίες κοινής δράσης αλλά κυρίως από την ισχυρή επιθυμία της πόλης μας και των ανθρώπων της να εγκαθιδρύσουν και να υποστηρίξουν μια γόνιμη γέφυρα επικοινωνίας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε ολόκληρο το νησί η έδρα ενός από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας φιλοξενείται στην πόλη μας. Και είμαστε περήφανοι που αυτός ο υγιής και δραστήριος πυρήνας γνώσης λειτουργεί σε μια πόλη, που παρά την δυσμενή επικαιρότητα, συνεχίζει να διεκδικεί το δικαίωμα στη γνώση, αγωνίζεται να διευρύνει τους πνευματικούς της ορίζοντες, συντηρεί την ακόρεστη δίψα για μάθηση.

Άλλωστε μην ξεχνάμε την Παράδοση της πόλης μας ως πόλης των Γραμμάτων.

Φέτος για πρώτη φορά, ενεργοποιήθηκε στο Ρέθυμνο ένα σώμα εθελοντών που μας κατέπληξε με την κινητικότητα, την προθυμία του, τη διάθεσή του για ανιδιοτελή προσφορά. Με πρωτοβουλία του Δικτύου και του επικεφαλής του κ. Καλλέργη Μανόλη, την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου και τη θερμή ανταπόκριση διακεκριμένων καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και ειδικότερα του Κοσμήτορα της Σχολής κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου και του Καθηγητή κ. Μηνά Σαματά , ξεκινούμε σήμερα έναν οργανωμένο σε 10 ενότητες κύκλο διαλέξεων που αντλούν τη θεματολογία τους από τις διαπροσωπικές σχέσεις, την επικοινωνία, την παράδοση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια τη ζωή. Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο παρόν που δεν γνωρίζουμε, δεν έχουμε προσεγγίσει επαρκώς ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε αντικειμενικά. Βάζουμε σε μια τάξη τις σκέψεις μας, μαθαίνουμε τα δικαιώματα μας μέσα από την γνώση των παραμέτρων που τα καθορίζουν, επαναπροσδιορίζουμε την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, αποκωδικοποιώντας τις πραγματικές της διαστάσεις και προσδιορίζουμε τη θέση μας μέσα σ'' αυτή.

Κυρίως όμως, δημιουργούμε ένα βήμα εποικοδομητικού διαλόγου, απ'' όπου ο κάθε συμπολίτης ξεχωριστά θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την άποψή του, να τη συζητήσει, να λάβει απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις που αφορούν όλο το πλέγμα της ανθρώπινης ζωής και δράσης. Κοινός μας στόχος, εξάλλου, είναι να διευρυνθεί η θεματολογία που αναπτύσσουν οι κύριοι καθηγητές ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε με όλα τα τμήματα και Σχολές του Πανεπιστημίου μας και οι διαλέξεις να έχουν συνέχεια στο χρόνο, που θα εξασφαλιστεί με την ενεργή συμμετοχή . Κι επειδή η μνήμη είναι ίσως ο πιο σταθερός σύντροφος της ζωής μας, ας μου επιτραπεί μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν: Στην περίοδο που ο Δήμος Ρεθύμνου προσκαλούσε και φιλοξενούσε επιστημονικές προσωπικότητες πανελλήνιου και συχνά διεθνούς κύρους, προτρέποντας τον μέχρι τότε παραδοσιακό κοινωνικό ιστό να μεταλλαχθεί σε ένα σύγχρονο και με πνευματικές αναζητήσεις ανθρώπινο σύνολο. Σήμερα, λόγω ευτυχούς συγκυρίας τους επιστήμονες τους έχουμε δίπλα μας. Πρόθεσή μας είναι να αντλήσουμε γνώση από τη δική τους, να υποστηρίξουμε το έργο τους, να συνεργαστούμε.

Σας καλωσορίζουμε σε τούτο το ταξίδι στη γνώση και είμαστε βέβαιοι ότι τα οφέλη που θα αποκομίσετε μόνον θετικό αντίκρυσμα θα έχουν στη ζωή σας.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές του Πανεπιστημίου μας και ειδικότερα τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών για την πολύτιμη προσφορά τους και συνεισφορά τους σε τούτο το εγχείρημα, το οποίο πέραν του επιστημονικού του χαρακτήρα ενέχει και κοινωνικό αντίκτυπο καθώς και τους εθελοντές συμπολίτες μας που συνεχίζουν να μας δίνουν μαθήματα ευγενούς προσφοράς.

Επιτρέψτε μου να σας παράσχω τη διαβεβαίωση, ότι συνιστά σταθερό προσανατολισμό του Δήμου μας η αρωγή κάθε πρωτοβουλίας με επίκεντρο τον Ανθρωπο, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Κι ελπίζω το μέλλον να μας επιφυλάξει αρκετές ανάλογες συνεργασίες, βασισμένες στην εκτίμηση και το σεβασμό. Αποτελεί, εξάλλου, κοινό τόπο, η αρχή σύμφωνα με την οποία ένας τόπος προοδεύει όταν οι άνθρωποί του συνυπάρχουν και συνεργάζονται αρμονικά συμμεριζόμενοι το κοινό όραμα της ανάπτυξης του.

Να είστε καλά.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)