30/04/18, Χαιρετισμός για Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο 2ο Παγκρήτιο Αγώνα Ρητορικής Τέχνης.

Ρέθυμνο 26-27-28 Απριλίου 2018

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητοί μαθητές

 

Σ’ ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, γεμάτο προκλήσεις, ανταγωνισμούς αλλά και ευκαιρίες, η δύναμη του λόγου παραμένει το ισχυρότερο όπλο όλων των ανθρώπων στη φαρέτρα των διεκδικήσεων, των αγώνων τους, της καθημερινότητάς τους. Μια δύναμη που σκοπίμως αποκρύπτεται ή υποβαθμίζεται από την υλιστική φιλοσοφία και στάση ζωής που υπερασπίζονται οι θιασώτες του καταναλωτισμού, οι υπέρμαχοι της εύπεπτου θεάματος, όσοι υπεραμύνονται της άποψης πως η ευγλωττία, η διατύπωση απόψεων με λογικά επιχειρήματα, η ρητορεία, είναι χρήσιμες μόνον στην προώθηση προϊόντων ή στην άρθρωση, κενού αλήθειας και ουσίας, πολιτικού λόγου, με σκοπό το οικονομικό κέρδος ή της απόκτηση εξουσίας.

Σε αυτό τον προβληματισμό, μας εισάγει ο θεσμός του Παγκρήτιου Αγώνα Ρητορικής Τέχνης που διοργανώνεται για 2η χρονιά φέτος στο νησί μας. Το Ρέθυμνο ευτυχεί να φιλοξενεί τις εργασίες μιας τριήμερης αναμέτρησης των παιδιών μας με τον πιο απαιτητικό αντίπαλο: τις λέξεις και το φορτίο τους: το νοητικό και το συναισθηματικό. Μια πρωτοβουλία, που την εμπνεύστηκαν και την υποστηρίζουν, φωτισμένοι εκπαιδευτικοί από το Τμήμα Φιλολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας , την Ένωση Α’ θμιας και Β’ θμια Εκπ/ση Κρήτη, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Κρήτης, η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου και το Δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων και σχολείων «Η Ρητορική στο σχολείο» με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Ρεθύμνου.

Η συνεργασία τόσων καταρτισμένων επιστημόνων και τόσο έγκριτων συλλογικοτήτων, αρκεί ως εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η ουσία όμως δεν εξαντλείται στην επιτυχή έκβαση των προγραμματισμένων δράσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Εδράζεται κατά κύριο λόγο, στην αδιαμφισβήτητη διαπίστωση πως χάρη στον κόπο, τον πνευματικό και το βιολογικό, όλων όσοι εργάστηκαν γι’ αυτή διοργάνωση, τριάντα ένα σχολεία από τους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, με εξήντα φιλολόγους και εκατόν ογδόντα έναν μαθητές, αποδέχονται μια υγιή πρόκληση και γίνονται ενεργά μέλη μιας διαδικασίας ανύψωσης του πνεύματος και ανάτασης της ψυχής. Οι μαθητές μας, η γενιά των παιδιών μας που δεν γνωρίζει την αίσθηση του μολυβιού στα δάχτυλα παρά μόνον αυτή της πληκτρολόγησης μηνυμάτων στον Υπολογιστή ή στο κινητό, τα παιδιά μας που δεν έχουν εξοικειωθεί με την έκθεση σε κοινό, που σκέφτονται, μιλούν και γράφουν σε μια νέα γλώσσα, τα greeklish, που ενώ επιθυμούν να εκφράζονται ελεύθερα, άνετα, με καθαρότητα και απλότητα, αντιμετωπίζουν τα μαθήματα που τους καλλιεργούν αυτές τις δεξιότητες, με επιφύλαξη, σκεπτικισμό ή και φόβο, οι φοιτητές μας που, παρότι έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου σπουδών τους, δυσκολεύονται να τοποθετηθούν δημόσια, ακόμη και στενό στο πλαίσιο των σεμιναρίων που παρακολουθούν και να αρθρώσουν λόγο δομημένο και σαφή, ενθαρρύνονται και καλούνται μέσα από αυτή τη διοργάνωση να μυηθούν στη μαγεία μα και στη χρησιμότητα της Ρητορικής Τέχνης.

Κι όπως σε μια αναγεννησιακή απεικόνιση της η Ρητορική κρατά το σπαθί ως σύμβολο της δύναμης του Λόγου, έτσι και τα παιδιά μας να κερδίσουν με το σπαθί τους, τη μελέτη και τη συνεχή εξάσκηση, την ικανότητα να εκφράζονται με σαφήνεια, λογική και δίκαια ισχυρά επιχειρήματα στο γραπτό και προφορικό τους λόγο. Έχουν όλα τα μέσα στη διάθεση τους για να το πετύχουν αυτό και κυρίως τα έμψυχα: οι δάσκαλοι και καθηγητές τους, όπως αποδεικνύεται και μέσα από τούτη διοργάνωση , έχουν και τη γνώση και τη θέληση και την καλή διάθεση να υποστηρίξουν και να συνδράμουν κάθε προσπάθεια.

Σας συγχαίρω όλους μέσα από την καρδιά μου. Λυπάμαι που η χρονική σύμπτωση της αποψινής έναρξης του Παγκρήτιου Αγώνα Ρητορικής Τέχνης με προγραμματισμένη συνάντηση μου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, δεν μου επιτρέπει να είμαι κοντά σας και να μοιραστώ μαζί σας τις συγκινήσεις που είμαι βέβαιος ότι θα επιφυλάξει σε συμμετέχοντες και θεατές, αυτή η γόνιμη διαδικασία. Ελπίζω να καταφέρω να παρακολουθήσω, όσο μου επιτρέπει το πρόγραμμα μου ένα μέρος της, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, στο Πανεπιστήμιο μας. Να είστε καλά, να είστε πάντοτε άξιοι τόσο σημαντικών παρεμβάσεων που κομίζουν πολλαπλά οφέλη σε όλη την κοινωνία και καλή επιτυχία στα παιδιά που λαμβάνουν μέρος, τα οποία μας κάνουν όλους υπερήφανους κι αισιόδοξους για το μέλλον.

 

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)