18/08/08, Χαιρετισμός Δημάρχου - Πινακοθήκη "Λ.Κανακάκις"

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ κας Μ. ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΣΚΤ

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Αγαπητοί φίλοι

 

 

 

Σας καλωσορίζουμε στον ανακαινισμένο χώρο της Πινακοθήκης Ρεθύμνου. Σ'' αυτό τον πολιτιστικό πνεύμονα του Ρεθύμνου που τροφοδοτεί την πόλη μας με τη ζωογόνα καλλιτεχνική του ανάσα.

 

Ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα φέρει τη σφραγίδα πολλών προσώπων που υποστήριξαν τη λειτουργία του. Μία από αυτές τις σφραγίδες δικαίως ανήκει στη Μαρία Μαραγκού, τη φίλη μας αλλά και την ψυχή σημαντικών εκθέσεων μεγάλου καλλιτεχνικού βεληνεκούς.

 

Πρώτη εκείνη εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας Δημοτικής Πινακοθήκης υψηλών αξιώσεων. Υποστήριξε την πρωτοβουλία της διαθέτοντας τον θησαυρό έργων που κληρονόμησε από τον αείμνηστο Λευτέρη Κανακάκι με τον οποίο τη συνέδεαν συγγενικοί δεσμοί, στην πόλη του Ρεθύμνου, στους ανθρώπους και τους επισκέπτες του. Τα έργα αυτά αποτελούν σήμερα τη μόνιμη συλλογή που θα εκτεθεί εκ νέου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών στο χώρο της Πινακοθήκης. Στην αποφασιστικότητά της, που ενισχύθηκε από τη συνεργασία της με όλους όσοι είχαν και έχουν τη θεσμική ιδιότητα αλλά και την προσωπική επιθυμία ιδιωτών, οφείλει το Ρέθυμνο τη λειτουργία μιας Πινακοθήκης που ξεπερνά επιτυχώς όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν.

 

Σημαντική εξάλλου ήταν η συμβολή της Μαρίας στην επέκταση και ανακαίνιση της Πινακοθήκης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός».

 

Γνωρίζω τη Μαρία πάνω από 10 χρόνια. Τη συνάντησα το 1998 όταν εγώ ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος κι εκείνη Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας. Από την πρώτη στιγμή εκτίμησα τη δημιουργική της φλόγα, τη διακριτική της παρουσία, την ευγένεια και την απλότητα της.

 

Νομίζω ότι όλοι οι παριστάμενοι που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή εκδήλωση γνωρίζετε την προσφορά της τιμώμενης στον Πολιτισμό και το Ρέθυμνο. Την ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να συνεχίσουνε να χαιρόμαστε τη συνεργασία της και μαζί να εμπλουτίζουμε, με τη φαντασία, το μεράκι και τη γνώση της Μαρίας η οποία, ως γνωστόν, είναι καταξιωμένη δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης με έγκυρη υπογραφή, τη δραστηριότητα της Πινακοθήκης.

 

Αναμένουμε βέβαια και την ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού που ευχόμαστε να τηρήσει και να τιμήσει όσα έχει επαγγελθεί σχετικά με το καθεστώς λειτουργία της Πινακοθήκης.

 

Ο Δήμος, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της και το προσωπικό που εργάζεται εδώ αντιμετωπίζοντας με αξιοπρέπεια τα προβλήματα που προκάλεσε η κρατική απουσία, αποφάσισε ήδη τη μετατροπή της σε κοινωφελή επιχείρηση.

 

Το βέβαιον είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να ατονήσει ένας σοβαρός θεσμός που τυγχάνει της καθολικής αποδοχής από τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Μια κοινωνία που ευτυχεί να έχει καλούς πρεσβευτές όπως διαχρονικός πρεσβευτής είναι εξάλλου, ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι». Χαιρόμαστε που συνδιοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση με τα άξια Μέλη του και τον νεοεκλεγή Πρόεδρό του κ. Βλατάκη που ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ποικίλες δραστηριότητες του Συλλόγου που προβάλλουν την πόλη μας και συσπειρώνουν τους απόδημους ρεθεμνιώτες.

 

Η χαρά μας ενισχύεται κι από τη διαπίστωση ότι το Ρέθυμνο εμπνέει νέους καλλιτέχνες, τους αποφοίτους της Σχολής Καλών Τεχνών που εκθέτουν σήμερα τις δημιουργίες τους, καταδεικνύοντας ότι η Σχολή τους αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και πόλο ανάπτυξης του τόπου μας. Μια προοπτική που θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο. Η Σχολή Καλών Τεχνών έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο αξιότιμος κύριος Πρύτανης έχει καταθέσει και άλλες φορές την ευγενική πρόθεσή του να συμβάλλει στη σύνδεση, αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Σχολής με την τοπική κοινωνία. Τον ευχαριστούμε κι ευχόμαστε στους νέους καλλιτέχνες που τιμούν την πόλη που τους φιλοξένησε την περίοδο των σπουδών τους να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα και καταξιωμένη διαδρομή στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

 

Θεωρώ ότι είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι το ισχυρό μας όπλο είναι η Ιστορία και ο Πολιτισμός μας. Με αυτό το πνεύμα ο Δήμος Ρεθύμνου, με διάχυτη τη διάθεση εξωστρέφειας και με τα πενιχρά μέσα που έχει στη διάθεσή του, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για την πολιτιστική του προβολή μέσα από την ενεργοποίηση του έμψυχου δυναμικού του. Ένα δυναμικό ευρύ, πλούσιο σε ιδέες, πρόθυμο να τις υλοποιήσει.

 

Τελειώνοντας θα ήθελα να καταθέσω τα θερμά μου συγχαρητήρια :

  • στην τιμώμενη, για τη συνολική προσφορά της και για την έκδηλη διάθεσή της να την διατηρήσει αμείωτη,
  • στο Σύλλογο Ρεθυμίων Αττικής για την πρωτοβουλία του να αποδώσει τιμητική διάκριση σε μια επιφανή ρεθυμνιώτισσα και για την συνεχή συνεισφορά του στην ανάδειξη του πολιτισμού του Ρεθύμνου,
  • στον κ. Πρύτανη για την δεδηλωμένη διάθεση του για προσφορά στην πόλη και τους νέους καλλιτέχνες - αποφοίτους της Σχολής που ξεκινούν το ταξίδι τους για την κατάκτηση του καλλιτεχνικού στερεώματος από το Ρέθυμνο, με την Έκθεση των έργων τους που συμπίπτει με την δυναμική επανεκκίνηση λειτουργίας της Πινακοθήκης μας.

 

Η συγκυρία είναι ευτυχής.

 

Θα είμαστε μαζί σας, αρωγοί κάθε δράσης που προκαλεί θετική αντίδραση, κάθε σκέψης που αντανακλά την ευγένεια της ψυχής και οδηγεί στην μετάδοσή της, κάθε γνώσης που θέλει να διοχετευτεί και αναζητά τους κατάλληλους αγωγούς.

 

Σας ευχαριστούμε που μας κάνετε κοινωνούς και συμπορευτές στην προσφορά σας. Εύχομαι να έχετε πάντα τη δύναμη να το επιχειρείτε με επιτυχία.

 

Καλό βράδυ σε όλους.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)