30/04/18, Χαιρετισμός Δημάρχου σε ιατρική εκδήλωση για μακροζωϊα

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην εκδήλωση της Ιατρικής Εταιρίας με θέμα τη Μακροζωία

 

Ξενοδοχείο Αχίλλειον Παλλάς,

29 Απριλίου 2018

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Η μακροζωία συνιστά ένα διαχρονικό και μονίμως επίκαιρο αίτημα, όλων των ανθρώπων σε όλες τις εποχές, τους τόπους και τις συνθήκες. Σε αυτό το επιτακτικό αίτημα, καλείται πρώτη η επιστήμη της ιατρικής να απαντήσει κι όπως δείχνει η αυξητική πορεία των δεικτών του προσδόκιμου της ανθρώπινης ζωής, προφανώς τα έχει καταφέρει επιτυχώς. Η συγκεκριμένη πρόκληση, σαφώς και αφορά όλο το φάσμα των επιστημών αφού το στοίχημα δεν εδράζεται μόνον στη μακροημέρευση αλλά στην ποιότητα του βίου. Ειδικά, αυτή η παράμετρος προϋποθέτει, πέραν της συμβολής των επιστημών, την προσωπική ενασχόληση του κάθε ανθρώπου με τη διασφάλιση της υγείας του, βιολογικής και ψυχικής.

 

Η σύγχρονη τάση, του ευ ζην, πέραν των υγιεινών επιταγών που ενίοτε προτάσσει, μας παρασύρει, τροφοδοτώντας κυρίως την ανθρώπινη ματαιοδοξία, σε μια εγωπαθή προσήλωση στην βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης, η οποία, ειδικά στις νέες γενιές αποτελεί την πιο διαδεδομένη συνθήκη κοινωνικής αποδοχής.

 

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, ο προαιώνιος φόβος της βιολογικής φθοράς και του αναπόφευκτου τέλους της ζωής, εντείνει τις ανασφάλειες μας και, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς γνώσης, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να υιοθετήσουμε καθημερινές πρακτικές που αντί να μας ωφελήσουν να επισπεύσουν το μοιραίο.

 

Είναι χρήσιμο, στους περίπλοκους σύγχρονους μας καιρούς, να καλλιεργήσουμε την κριτική μας ικανότητα μα και τη σθεναρή βούληση ώστε να μην θυματοποιούμαστε από όσους, στο όνομα του οικονομικού κέρδους, εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα πάθη μας, υποσχόμενοι θαύματα που ούτε καν η μεταφυσική αποδέχεται.

Με αυτό το πνεύμα, η σημερινή εκδήλωση, προσθέτει ένα σημαντικό κεφάλαιο, στην προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να επικοινωνήσει στους ανθρώπους την αλήθεια, να τους προστατεύσει, να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους ώστε και το έργο των ιατρών να γίνει αποτελεσματικότερο και η ίδια η ανθρώπινη ζωή να τύχει της φροντίδας και του σεβασμού που αξίζει.

Προσωπικά, ευλογήθηκα στην οικογένεια μου να έχουμε μέλη που απέδειξαν το εφικτό της μακροζωϊας. Ο προσφάτως εκλιπών αγαπημένος μου πατέρας και ο εν ζωή, σε ηλικία 101 ετών σήμερα, πεθερός μου. Δύο άνθρωποι που βίωσαν όλες τις κακουχίες των ταραγμένων περιόδων του περασμένου αιώνα, την πείνα, τη στέρηση, το βιολογικό κάματο, την ψυχική επιβάρυνση και όλα όσα ο πόλεμος, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι ανατροπές της ζωής επιφυλάσσουν στους ανθρώπους. Σε πείσμα όλων των στατιστικών, συνθηκών και προβλέψεων, κατόρθωσαν να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν καλές οικογένειες και ν’ αφήσουν το ευπρεπές αποτύπωμα τους στην κοινωνία μας. Θα είχε πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να μπορούσαν να μοιραστούν με την επιστήμη τα μυστικά τους και τα στοιχεία που συνέθεσαν τον προσωπικό τους Οδηγό Ζωής. Αυτό που μπορώ εγώ να βεβαιώσω, από προσωπική εμπειρία, είναι πως ένα από αυτά τα μυστικά έγκειται στην ισορροπία της βιολογικής υγείας, στην κατάκτηση της οποίας εμείς οι Κρητικοί έχουμε ένα προβάδισμα με την διατροφή μας και την καθαρότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος, με τη συναισθηματική, την οποία διασφαλίζει με επιτυχία, η αγάπη της οικογένειας μας και των φίλων μας.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχαριστώ θερμά και συγχαίρω τα μέλη της Ιατρικής Εταιρείας για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να μοιραστούν μαζί μας, με γενναιοδωρία και αλληλεγγύη, πολύτιμες γνώσεις, εμπειρίες και συμβουλές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής μας.

 

Ελπίζω να έχουμε συχνά την τιμή να γινόμαστε μέτοχοι τέτοιων επιστημονικών παρεμβάσεων που προάγουν το πολύτιμο αγαθό της υγείας και συμβάλλουν στην έγκυρη ενημέρωσή μας για την προστασία και διασφάλιση της.

 

03 Ιουνίου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)