03/05/19, Χαιρετισμός Δημάρχου στη βιβλιοπαρουσίαση Φριξος σεξ αγωγη

Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην παρουσίαση του

βιβλίου-εκπαιδευτικού εγχειριδίου σεξουαλικής αγωγής

"Παίζοντας με τον Φρίξο και μαθαίνοντας για τις διαπροσωπικές σχέσεις"

 

30 Απριλίου 2019

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί συμπολίτες

 

Χρόνια σας πολλά με Υγεία και Αγάπη.

 

Αποτελεί κοινή πεποίθηση , ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, χρήζει ενδυνάμωσης και ουσιαστικής αναβάθμισης. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας, τα ενεργά μέλη του, που δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας, τους μαθητές: τους πρωταγωνιστές, της ζωής μας και του μέλλοντος, που είναι συνάμα φορείς και αποδέκτες, κάθε αδυναμίας αλλά και κάθε φωτισμένης πρωτοβουλίας, η οποία εκπορεύεται κυρίως από κάποιους ρομαντικούς που επιμένουν να αγωνίζονται, πέραν του ωρολογιακού προγράμματος και της καθορισμένης ύλης, για να προσφέρουν το διαχρονικά ζητούμενο: την παιδεία που είναι προϋπόθεση αλλά και εγγύηση ποιοτικής ζωής κι εξέλιξης.

 

Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτυπώνεται στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο σεξουαλικής αγωγής "Παίζοντας με τον Φρίξο και μαθαίνοντας για τις διαπροσωπικές σχέσεις", το οποίο παρουσιάζεται απόψε, εδώ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη μας, το χώρο στον οποίο η γνώση γίνεται θετικό βίωμα και η κατάκτηση της, μια συναρπαστική περιπέτεια.

 

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα εύχρηστο, καινοτόμο, καλαίσθητο, με εξαιρετική εικονογράφηση και έξυπνη γραφή, εγχειρίδιο που επιχειρεί να καλύψει μέρος ενός σημαντικού κενού, στην εκπαιδευτική διαδικασία: τη σεξουαλική αγωγή, η οποία ενώ προβλέπεται από τα αναλυτικά προγράμματα, απουσιάζει από την επίσημη διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες, για λόγους που χρήζουν βαθύτερης ανάλυσης από την απλουστευτική προσέγγιση της απουσίας καταρτισμένων εκπαιδευτικών ή κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η σεξουαλική αγωγή ειδικά στην ευαίσθητη νηπιακή και παιδική ηλικία προσκρούει, ακόμη και σήμερα, σε νοοτροπίες που διαπνέονται από στερεότυπα, προκαταλήψεις, έμφυλες ανισότητες και ίσως ένα συντηρητισμό βαθιά ριζωμένο.

Χαίρομαι που ο Δήμος Ρεθύμνης και το Τμήμα Παιδείας του γίναμε μέτοχοι αυτής της συνεργασίας με πλήθος φορέων και ιδιωτών που συνέβαλαν στην υλοποίηση τούτης της πρωτοποριακής ιδέας. Κι εύχομαι πραγματικά ο Φρίξος να τύχει της ευκταίας αποδοχής που αξίζει και να τύχει της παγκόσμιας διάκρισης την οποία διεκδικεί ως καινοτομία στην Σεξουαλική Υγεία.

 

Συγχαίρω ειλικρινά τις εμπνεύστριες και πρωτεργάτες εκπαιδευτικούς, τις Κυρίες Μαυράκη Δέσποινα, Γερούκη Μαργαρίτα, Βιταλάκη Έλενα και Τριαματάκη Αθηνά που αποτελούν τη συγγραφική ομάδα του έξοχου εγχειριδίου καθώς και τις κυρίες Φούρκα, Πέγκυ η οποία ως εθελόντρια χάρισε στο βιβλίο την εικόνα του ΦΡΙΞΟΥ και Κασσωτάκη Πόπη, για την παρουσίαση και προώθησή του.

Όπως διαπιστώνουμε, η δυναμική αυτή ομάδα, απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες. Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση αφενός διότι γνωρίζω την πολύπλευρη και αεικίνητη κοινωνική και εκπαιδευτική δράση των συγκεκριμένων κυριών και , αφετέρου, διότι η αποτελεσματική προσέγγιση και διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος, προϋποθέτει γνώση, εμπειρία, τόλμη, καθαρή ματιά, ευρύτητα πνεύματος και αγάπη. Προσόντα που συνήθως διαθέτουν περισσότερο οι γυναίκες και δη οι συγκεκριμένες κυρίες που υπηρετούν το λειτούργημα τους εκπαιδευτικού με αφοσίωση, φρεσκάδα, όρεξη για δουλειά και ολοφάνερη αγάπη για τα παιδιά.

Μακάρι να βρει μιμητές το έργο τους. Και σύντομα, η σχολική κοινότητα, να εμπλουτιστεί με τέτοιου περιεχομένου και ποιότητας εκδόσεις που θα διευκολύνουν το έργο των εκπαιδευτικών, θα παρέχουν γνώση ζωής στα παιδιά και θα ανακουφίσουν τους γονείς οι οποίοι συχνά στέκονται αμήχανοι μπροστά στις κρίσιμες ερωτήσεις των παιδιών ή αποφεύγουν τη συζήτηση εξωθώντας άθελα τους, τα παιδιά τους να μάθουν με λάθος τρόπο κι από λάθος πηγές βασικά πράγματα για το σώμα τους, τις σχέσεις τους με το άλλο φύλο και τη σεξουαλικότητα τους.

Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε όλοι καλά!

 

26 Σεπτεμβρίου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1344)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)