02/03/2008, Χαιρετισμός δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Χ.Μαρινάκη στην εκδήλωση «Ο Συνήγορος του παιδιού και τα δικαιώματα των ανηλίκων»

                                                                    

                                                Σάββατο 2 Μαρτίου 2008, 2ο Δημ. Σχολείο Ρεθύμνου

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Η σημερινή μας συνάντηση αφορά την πιο ενδιαφέρουσα και πιο σημαντική παράμετρο της ζωής μας: τα παιδιά τα δικά μας, τα παιδιά των άλλων, τα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Αυτήν την ευαίσθητη ομάδα πολιτών, που στους ώμους τους έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας, τα όνειρά μας, την ίδια τη ζωή  αλλά και τα απωθημένα μας, τα λάθη μας,  όσα δε ζήσαμε και δεν καταφέραμε. Μεγάλο το βάρος αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτούς  τους αδύναμους ώμους, κάποιοι από μας επιχειρούμε, συχνά επιτυχώς δυστυχώς, την επίδειξη της εξουσίας και της ισχύος μας.

Τα στοιχεία που έρχονται στο φως καθημερινά, οι περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών που συχνά βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, με όλες τις προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια διαστάσεις που τους αποδίδουν χάριν θεαματικότητας, είναι μόνον ένα μικρό μέρος από αυτό που πραγματικά συμβαίνει και κείτεται βαθιά κρυμμένο στη σιωπή, την ντροπή ή την αδιαφορία.

Όλοι μας σοκαριζόμαστε, αγανακτούμε και το κυριότερο αιφνιδιαζόμαστε με περιπτώσεις της διπλανής πόρτας που δεν τις είχαμε αντιληφθεί. Κάνουμε το λάθος, να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μόνον ως αυριανούς κοινωνικούς πολίτες και αγνοούμε το σήμερα τους, το παρόν τους που είναι αυτό τελικά που καθορίζει τη μελλοντική τους εξέλιξη. Τα παιδιά είναι όπως και οι ενήλικες, καταναλωτές υπηρεσιών. Σερφάρουν στο διαδίκτυο,  κάνουν αγορές, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, επικοινωνούν με το σύγχρονο τρόπο, με τον οποίο οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε εξοικειωθεί, ψυχαγωγούνται αγνοώντας τους κινδύνους που ενέχουν τα είδη που επιλέγουν για την υγεία τους όπως είναι τα σπρεϊ με αφρούς μια και διανύουμε περίοδο Αποκρεών.

Θα πρέπει να αλλάξουμε τη συνολική μας θεώρηση απέναντι στα σύγχρονα παιδιά και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο προσέγγισής τους, για να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Ο συνήγορος του Πολίτη και η υπηρεσία του «Συνήγορος του Παιδιού» είναι από τους πλέον σεβαστούς και υπεύθυνους θεσμούς αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων.

Η δράση του είναι πολύ σημαντική και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις κοινωνικές και νομικές υπηρεσίες που υπάρχει στην Ελλάδα. Θα πρέπει όλοι μας να ενισχύσουμε αυτή τη δράση για να παραμείνει ουσιαστική και αποτελεσματική.

 Ο κ. Μόσχος, βοηθός του συνηγόρου του Πολίτη, υπεύθυνος για τα δικαιώματα του Παιδιού, τον οποίο καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε θερμά για την σημερινή του παρουσία εδώ, θα μας ενημερώσει ως ειδικός για τις παραμέτρους ενός θέματος που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε αλλά, είμαι βέβαιος, ότι όλοι μας θα διαπιστώσουμε την αθέλητη άγνοιά μας σε πολλά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών  μας και κυρίως την καταπάτησή τους που, πέραν των τρανταχτών και καταδικαστέων απ'' όλους μας περιπτώσεων, συμβαίνει ακόμη και μέσα στα ίδια μας τα σπίτια.  Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας ενημερώσω, ότι στο Δήμο Ρεθύμνου, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της η Κοινωνική Υπηρεσία με βασική μέριμνα την οικογένεια και το Παιδί ενώ στα άμεσα σχέδια μας είναι, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης, να λειτουργήσουμε  Υπηρεσία Στέγασης και υποστήριξης Γυναίκας και Παιδιού.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ήδη λειτουργεί με επιτυχία ο νέος πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός που εγκαινιάστηκε φέτος στο πλαίσιο των νέων δομών που ξεκίνησε ο Δήμος, και λειτουργεί στην Παλιά Πόλη ενώ συμμετέχουμε  χρηματοδοτικά και  συνεργαζόμαστε ενεργά, ειδικά στον τομέα της Πρόληψης, με το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών που λειτουργεί στο Ρέθυμνο.

Παράλληλα, δύο κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Ρεθύμνου είναι Μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας  Προστασίας Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ας μου επιτραπεί να εκφράσω την αισιοδοξία μου στον τομέα της λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών που τόσο λείπουν από τη χώρα μας ενώ τα κοινωνικά προβλημάτων  είναι διάχυτα και δυστυχώς δισεπίλυτα.

Η Πρωτοβουλία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, η άμεση ανταπόκριση του Συνηγόρου του Παιδιού και η παρουσία όλων εσάς στη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει το κοινό μας ενδιαφέρον, την αγωνία που συμμεριζόμαστε και την ειλικρινή πρόθεση όλων μας  να αντικρύσουμε με τόλμη τα πραγματικά δεδομένα που συνθέτουν το πολύπλευρο ζήτημα της προάσπισης και προστασίας των ανηλίκων,  να κινητοποιηθούμε και να αναλάβουμε ενεργή, ουσιαστική και αποτελεσματική  δράση. Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως Άνθρωποι. Τα παιδιά μας έχουν φωνή. Ας τα ακούσουμε!

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ. 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)