31/07/19, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας «Διπλωματία του Περιβάλλοντος»

Σπίτι Πολιτισμού

30 Ιουλίου 2019

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

Η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, παρότι διαχρονικά άρρηκτη, επηρεάζεται αναπόφευκτα από το κοινωνικο-οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον που διέπει κάθε εποχή, κάθε κοινωνία, κάθε προσωπική, ανθρώπινη επιλογή.

Τους όρους αυτής της σχέσης, λοιπόν, τους καθορίζει ένα άχρονο και συνάμα χρονικά πεπερασμένο συμβόλαιο, που συνυπογράφεται νοερά από τους ανθρώπους και τη Φύση, αντανακλάται στο διηνεκές, εντούτοις, αναπροσαρμόζεται, βάσει των υφιστάμενων κάθε φορά συσχετισμών, ιδεών, αναγκών, τάσεων και συμφερόντων.

Στους σύγχρονους μας καιρούς, η προστασία του περιβάλλοντος, ως ενεργό αίτημα που εδράζεται πλέον στην αναγκαιότητα διασφάλισης της συνέχειας της ίδιας μας της ύπαρξης σε αυτό τον πλανήτη, μας εξωθεί σ’ ένα ουσιαστικό και ειλικρινή αναστοχασμό με στόχο τον εξορθολογισμό της εκ μέρους μας διαχείρισης του περιβαλλοντικού πλούτου και το συνακόλουθο έλεγχο της πλεονεξίας μας. Άλλωστε πέραν των οικονομικών όρων που συνιστούν πια την προϋπόθεση και συνθήκη διεξαγωγής κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι πλέον ξεκάθαρη η καθοριστική συνδρομή του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της ταυτότητας μας, προσωπικής και συλλογικής, αλλά και η ουσιώδης επιρροή του στην ψυχολογική μας ισορροπία και ψυχική υγεία.

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, εκδηλώσεις όπως η αποψινή έχουν ιδιαίτερη αξία αφού μας προσφέρουν την ευκαιρία, να προβληματιστούμε, να αντιληφθούμε το μέγεθος και την έκταση της προσωπικής ευθύνης αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε ως άτομα και ως συλλογικότητες, για την προστασία του τόπου που μας φιλοξενεί μας τρέφει, μας προσφέρει ζωή. Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση συνειδητοποίησης των πολλαπλών ιδιοτήτων μα και του πρωταγωνιστικού ρόλου που μπορεί να παίξει το φυσικό αλλά και το αστικό περιβάλλον, στην ευημερία και ανάπτυξη των λαών, σε όλα τα επίπεδα.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε λοιπόν τη Διευθύντρια και τα στελέχη του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους, καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο τη δράση του

Ινστιτούτου και καταθέτουμε την πρόθεση του Δήμου Ρεθύμνης να υποστηρίξει αυτή τη δράση , στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζει στο Ρέθυμνο εδώ και χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανακύκλωση, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πολλά άλλα που θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)