23/10/2007, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην εκδήλωση ΣΕΔΗΚ γιατο κρητικό ελαιόλαδο

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

Η Κρήτη έχει αποδείξει ότι σέβεται την Παράδοση της και αντλεί πολύτιμη γνώση από αυτήν στο σχεδιασμό του μέλλοντός της. Το κρητικό ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της Παράδοσης και η χρήση του έχει τεκμηριωθεί ακόμη και στην εποχή της ακμής του Μινωϊκού Πολιτισμού.

Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, γνωστό παγκοσμίως για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, το παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης υπερέχει σε ποιότητα και αναγνωρίζεται επίσημα από διεθνείς οργανισμούς, επιστήμονες υψηλού κύρους αλλά και ειδικούς γευσιγνώστες. Η σύγχρονη ιατρική, εξάλλου, αλλά και επίσημα στατιστικά στοιχεία  επιβεβαιώνουν  την αξιόπιστη συμβολή του στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του στήθους και του προστάτη, στον έλεγχο του διαβήτη και του έλκους στομάχου ενώ ενδείκνυται  για τη δίαιτα παιδιών και αθλητών, δερματολογικές παθήσεις και πολλά άλλα.

Εκτός του παράγοντα Υγεία , ωστόσο, το Κρητικό ελαιόλαδο και η Ελαιοκομία ως τομέας παραγωγής και προώθησης του, συνιστά μαζί με τον Τουρισμό δύο βασικούς οικονομικούς άξονες αύξησης του εισοδήματος των Κρητικών τους οποίους διακρίνει, σε πείσμα των καιρών, μια έκδηλη αγάπη για την ελαιοκαλλιέργεια. Όλα τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού συντείνουν στην διεκδίκηση της αναγνώρισης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Κρήτη» για το Ελαιόλαδο του νησιού μας. Ως Πρόεδρος, του ΣΕΔΗΚ, έχω την τιμή να συμμετέχω ενεργά στην σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια που καταβάλλεται τα δύο τελευταία χρόνια από τα Μέλη του Συνδέσμου ώστε να κατοχυρωθεί η ονομασία προέλευσης. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι διαχειριστές και χρήστες ότι απαιτείται ριζική αλλαγή στην στρατηγική και τακτική διάθεσης του ελαιολάδου. Η μετάβαση από το χύμα στην τυποποίηση είναι πλέον μονόδρομη διαδικασία. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία. των τελευταίων μηνών.  Οι τιμές διάθεσης του χύμα ελαιόλαδου άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Η σοδειά φέτος ήταν σαφώς μειωμένη σε σχέση με την περυσινή σε αντίθεση με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Ισπανίας που παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή. Είναι καιρός να υποστηρίξουμε με θέρμη και επιχειρήματα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Όπως ο ήλιος και η θάλασσα δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του νησιού μας έτσι και το ελαιόλαδο παρά την αξεπέραστη ποιότητα γεύση και άρωμα του δεν αποτελεί προϊόν μόνον της δικής μας Γης. Υπάρχουν κι άλλες χώρες και περιοχές που παράγουν το συγκεκριμένο αγαθό. Και είναι αδιανόητο να επιτρέπουμε να κατακλύζονται οι ευρωπαϊκές αγορές με το δικό μας λάδι το οποίο έχουν αναμίξει οι Ισπανοί, Ιταλοί και άλλοι με δικό τους και να πωλείται με ονομασία προέλευσης των χωρών τους σε αρκετά υψηλή τιμή. Πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι νόμιμο, επιφέρει σοβαρές απώλειες εισοδήματος στους Κρήτες παραγωγούς, και πλήττει την οικονομία του τόπου.

Η Κρήτη πρέπει να κάνει τη δική της εμφάνιση στο παγκόσμιο σκηνικό. Το κρητικό λάδι θα πρέπει να έχει ΜΙΑ επίσημη ονομασία και με αυτή να διεκδικήσει την υψηλή  θέση που του αξίζει στην διεθνή αγορά. Η Τυποποίησή του και η προώθησή του στο εξωτερικό θα πρέπει να βασιστεί σε μία προσεκτικά οργανωμένη και σύγχρονη στρατηγική. Ούτως ή άλλως η διαπιστωμένα πτωτική πορεία του χύμα οφείλεται σε πολιτικές και συνθήκες που δεν μπορούμε εμείς να ρυθμίσουμε. Εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε καταλυτικά και αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αναγνώριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ο συντονισμός όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εκπλεκομένων (Ελαιοκομικών συνδέσμων, Εμπόρων Ελαιολάδου, Συλλόγων Εστίασης,  Περιβαλλοντικών Συλλόγων και άλλων) ώστε μαζί να αναδείξουμε, συστηματικά και οργανωμένα, την γευστική, υγιεινή και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου, να πιέσουμε για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ίδρυσης νέων  ή  ενίσχυσης κι εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων Τυποποίησης και να συνδέσουμε την Ελαιοκομία με τον Τουρισμό προκειμένου να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, διατροφικά, οικονομικά και πολιτιστικά.

Φίλοι μου,

Το Ρέθυμνο με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας στο θέμα της προστασίας, ανάδειξης και χρήσης ενός από τα πολυτιμότερα αγαθά της κρητικής Γης και Φυσης : του ελαιολάδου. Οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται στην Εκστρατεία του ΣΕΔΗΚ για την προβολή της ιστορικής πολιτιστικής και υγιεινής υπεροχής του  Κρητικού ελαιόλαδου στους ξένους και Έλληνες επισκέπτες του νησιού. Η εκστρατεία περιλαμβάνει Έκθεση Πολιτισμού, διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, παρουσίαση ερευνών αγοράς και συσκευασιών, προβολή ταινίας και άλλες δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι επισκέπτες καταθέτοντας τις δικές τους χρήσιμες απόψεις και προτάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί σ'' αυτή την προσπάθεια. Η ενεργή μας συμμετοχή είναι η ασφαλέστερη εγγύηση για την επίτευξη του στόχου μας που θα έχει πολλαπλά οφέλη στο νησί και την οικονομία του.

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)