09/05/2017, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ερευνών & Μελετών Πανεπιστημίου Κρήτης

Δευτέρα 8 Μαϊου 2917

Πανεπιστημιούπολη Γάλλου

 Κύριε Περιφερειάρχη

Σεβασμιώτατοι

Κύριε Πρύτανη

Κυρία Διευθύντρια του ΚΕΜΕ

Κυρίες και Κύριοι

 

Κάθε νέα, επιστημονική δομή που εγκαινιάζεται στην πόλη μας, ευνοεί την πολυεπίπεδη ανάπτυξη του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του. Όταν δε η δομή αυτή, φιλοξενείται και υποστηρίζεται από ένα εκ των καλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας μας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τις πολλές κατακτήσεις και διακρίσεις του, τότε η επιτυχία της παρέμβασης της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι εξασφαλισμένη.

Υπό αυτό το γενικό πρίσμα, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε υπερηφάνεια και ικανοποίηση στην αποψινή τελετή εγκαινίων του Κέντρου Ερευνών και Μελετών, που ανοίγει τις πύλες του στο ακαδημαϊκό στερέωμα, με φιλόδοξο και συνάμα εξαιρετικά χρήσιμο προσανατολισμό.

Για την ιστορία, αξίζει να πούμε πως το σύγχρονο αυτό κτίριο είναι προϊόν της αρμονικής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την Περιφέρεια και το Δήμο Ρεθύμνης. Κι αισθανόμαστε ειλικρινά διπλά ικανοποιημένοι για την επιτυχή έκβαση των διεκδικήσεων μας σε ότι αφορά την κτιριακή υποδομή του ΚΕΜΕ καθόσον, για άλλη μία φορά, παρατηρήθηκε τάση μονομέρειας στην κατανομή των κονδυλίων μεταξύ της έδρας του Πανεπιστημίου και του γειτονικού Νομού.

 

Είναι γεγονός πως οι Ανθρωπιστικές, οι Κοινωνικές και οι Επιστήμες της Αγωγής, αποκτούν με τη λειτουργία του Κ.Ε.Μ.Ε. μια επιπλέον δυνατότητα εξέλιξης, σε ένα πεδίο που αποτελεί διαχρονικά μια ισχυρή πρόκληση: την έρευνα.

Μόνον μέσω της έρευνας και της συνακόλουθης εμπειρικής επιβεβαίωσης των επιστημονικών θεωρητικών πορισμάτων τους, οι κοινωνικές επιστήμες, μπορούν να ανταποκριθούν στην αντικειμενικότητα την οποία επαγγέλλονται. Δεδομένου δε, του ευμετάβλητου χαρακτήρα των κοινωνικών γεγονότων και τη μη στατική φύσης τους, η μελέτη τους γίνεται ακόμη δυσκολότερη και ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ερευνητικών υποδοµών για τις κοινωνικές επιστήµες, καθίσταται επιτακτικά αναγκαία.

Το Κ.Ε.Μ.Ε θα υπηρετήσει αυτή την ανάγκη, η οποία δεν αφορά μόνον το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα του νησιού μας αλλά και την ίδια την κοινωνία του. Βέβαια, προϋπόθεση επιτυχίας τέτοιων ερευνητικών δομών, είναι η στήριξη τους από τους ίδιους τους ερευνητές των κοινωνικών επιστηµών.

 

Ελπίζουμε, λοιπόν, πως, μεταξύ των άλλων ευεργετικών του ιδιοτήτων, το Κ.Ε.Μ.Ε. θα επιτελέσει ένα ακόμη εξίσου σημαντικό έργο: θα ενθαρρύνει τους νέους μας επιστήμονες, ερευνητές μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, να συνεχίσουν τις σπουδές τους εδώ, στη χώρα μας που αιμορραγεί ετησίως από τους χιλιάδες μορφωμένους νέους της, που επιλέγουν να αξιοποιήσουν τη γνώση που κατέκτησαν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε χώρες του εξωτερικού.

 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να συναντηθούμε σύντομα με ανάλογη αφορμή, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας αφού γνωρίζουμε πως το έργο της επέκτασης της βιβλιοθήκης του είναι απολύτως ώριμο κι ελπίζω σύντομα να δρομολογηθεί.

 

Μαζί με τις θερμές μου ευχές στους Διευθυντές του ΚΕΜΕ και στους συνεργάτες τους για καλή επιτυχία στο δύσκολο αλλά γόνιμο κι ενδιαφέρον έργο που ανέλαβαν να επιτελέσουν, καταθέτω, για μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση, τη σταθερή διάθεση συνεργασίας και τη πρόθεση συνδρομής εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης τόσο στη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής όσο και στην υλοποίηση του εν γένει σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ότι αφορά τα έργα υποδομής που χρειάζεται, για να λειτουργήσει με επάρκεια και ν’ ανταποκριθεί στους υψηλούς του στόχους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

 

 

 

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)