06/03/09, Μήνυμα Δημάρχου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

 

Έχουν περάσει πάνω από 150 χρόνια από την ημέρα  που οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη βρήκαν στο πρόσωπο των εργατριών της Νέας Υόρκης την αληθινή έκφραση των αναγκών τους, την ουσιαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Στη διάρκεια της πολύχρονης αυτής διαδρομής οι αγώνες συνεχίστηκαν, εμπλουτίστηκαν, επαναπροσδιορίστηκαν, προσαρμόστηκαν στις επιταγές της κάθε εποχής, δέχτηκαν κριτική, σκόνταψαν, δεν μειώθηκε όμως ποτέ η ένταση τους ούτε υποβαθμίστηκε το περιεχόμενό τους.

 

Η σύγχρονη Γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους. Διατηρώντας ένα μεγάλο μέρος από τα παραδοσιακά καθήκοντα της κόρης, συζύγου και μητέρας, λαμβάνει πλέον ενεργά μέρος στην παραγωγική διαδικασία,  στη μόρφωση  σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δράσης. Δίνει καθημερινά με τόλμη και γενναιότητα, τον προσωπικό της αγώνα  που δρα ενισχυτικά στο συνολικό αγώνα των Γυναικών για κατοχύρωση δικαιωμάτων που ακόμη αμφισβητούνται σε συντηρητικούς εργασιακούς και κοινωνικούς κύκλους. Πρόκειται για ένα αγώνα που κρίνεται συχνά από μεροληπτικά, ασαφή και άνισα κριτήρια.. Οι κατακτήσεις είναι πάντοτε συνάρτηση του πολιτικοκοινωνικού κρατικού κατεστημένου. Έτσι, δυστυχώς ακόμη και σήμερα που τόσα έχουν κατακτηθεί, υπάρχουν ακόμη γωνιές της Γης, σύγχρονες ή υπανάπτυκτες,  που η Γυναίκα πέφτει θύμα οικτρής εκμετάλλευσης, αποτελεί εμπορεύσιμο προϊόν χωρίς να της αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα..

 

Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς τους στην  ίδια της ζωή, καταθέτουμε, με αφορμή τον Παγκόσμιο Εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, το σεβασμό και την εκτίμησή μας σε κείνες που παραμένουν ανόθευτοι φορείς αγάπης και τρυφερότητας, σε κείνες που μας υπενθυμίζουν καθημερινά με τη δυναμική τους παρουσία την ουσία της ισότητας και της δημοκρατίας, σε κείνες που γεφυρώνουν τα ανθρώπινα χάσματα και καταρρίπτουν με ευφυή επιχειρήματα και διαλλακτικές πρακτικές τον κοινωνικό εγωϊσμό και σεξιστικό ρατσισμό. Θα είμαστε πάντα πλάϊ τους, συμπαραστάτες και συναγωνιστές σ'' ένα κοινό αγώνα απέναντι στην υποκρισία και την κοινωνική αδικία. Μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε μαζί τον πολιτισμένο κόσμο που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας.

 

Χρόνια Πολλά. Σε όλες!

 

 

ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)