6/10/08,Χαιρετισμός Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου Ξενοδόχων

 

Κύριοι Εκπρόσωποι των Φορέων και των Αρχών

 

Αγαπητοί Φίλοι

 

Η σημερινή μας συνάντηση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Χαιρόμαστε γιατί μας δίδεται η ευκαιρία αφενός να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σ''ένα βασικό άξονα ανάπτυξης όπως είναι ο Τουρισμός και αφετέρου να καλωσορίσουμε τους Φθινοπωρινούς μας επισκέπτες και να τιμήσουμε όσους συμβάλλουν στην προβολή και ανάδειξη του ρεθεμνιώτικου τουρισμού.

 

Κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις εορτασμού επικεντρώνονται σ'' ένα συγκεκριμένο τομέα, άμεσα εξαρτώμενο από τον Τουρισμό. Φέτος, το θέμα που κυριαρχεί είναι οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην τουριστική ανάπτυξη.

 

Παρότι η κινδυνολογία δεν συνάδει με το σημερινό εορταστικό κλίμα, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στις επερχόμενες δυσοίωνες εποχές όπου η επιβάρυνση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής από την συνεχιζόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος θα είναι τόσο μεγάλη όσο και αμετάκλητη.

 

Η τουριστική βιομηχανία θα πρέπει μοιραία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δεν είναι η μόνη που ρυπαίνει και σίγουρα δεν θα λύσει μόνη της το πρόβλημα. Είναι όμως ένας κλάδος στον οποίο βασίζεται η οικονομία όλης της χώρας και σίγουρα και του Ρεθύμνου.

 

Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό και τις ζωές μας, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια νέα περιβαλλοντική πολιτική τόσο στον τομέα της ευαισθητοποίησης των πολιτών και των ταξιδιωτών, όσο και στην αξιοποίηση και χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και πολλών άλλων περιβαλλοντικών δράσεων και προγραμμάτων.

 

Είναι γεγονός, ότι το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και το σπάνιο κλίμα του νησιού μας αποτελεί το βασικότερο πόλο έλξης των επισκεπτών μας. Για το λόγο αυτό, ανταποκρινόμαστε με ιδιαίτερη ευαισθησία στην πρόκληση των κλιματικών αλλαγών, αξιοποιώντας δράσεις και υποδομές που σκοπό έχουν την ανάπτυξη του Τουρισμού με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος. Το Ρέθυμνο, ως τουριστική πόλη, χαράσσει κάθε προοπτική ανάπτυξης με τις προϋποθέσεις του Πράσινου-Οικολογικού Τουρισμού με:

  • Την προώθηση του προγράμματος «Γαλάζιων Σημαιών» στις ακτές του Δήμου μας
  • Την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, των υδρευτικών, αποχετευτικών και αντιπλημμυρικών έργων
  • Με ενημερωτικές εκστρατείες του Δήμου για την ανακύκλωση, τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την πυροπροστασία
  • Με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (όπως η ηλιακή)
  • Με την προώθηση των Βιοκαλλιεργειών
  • Με την προστασία της χελώνας καρέτα-καρέτα
  • Με την υποστήριξη χρήσης εναλλακτικών, μη ρυπογόνων τρόπων μετακίνησης στο κέντρο της πόλης (ποδήλατα, ηλεκτρικά λεωφορεία)
  • Με εθελοντικές δενδροφυτεύσεις

 

Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες του τόπου μας έχουν προχωρήσει ήδη στην εφαρμογή της μείωσης εκπομπών ρύπων, κατανάλωσης ενέργειας και εξοικονόμησης νερού.

 

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Μου αρκεί να πάρουμε όλοι μαζί μας τον προβληματισμό όταν θα τελειώσει τούτη η ωραία γιορτή. Και να σκεφτούμε τρόπους ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί για να σεβαστούμε τα αγαθά που τόσο απλόχερα μας προσφέρει το περιβάλλον.

 

Φίλοι μας Επιχειρηματίες του Τουρισμού και Αγαπητοί Φιλοξενούμενοι

 

Σας ευχαριστώ για όλα όσα προσφέρετε με μεράκι και αγάπη στην ανάπτυξη του Ρεθύμνου. Και είμαι βέβαιος ότι θασυνεχίσουμε με την ίδια ευαισθησία, συνέπεια και επαγγελματισμό να υπερασπιζόμαστε την τουριστική πρόοδο της πόλης μας και την ευημερία της, βασιζόμενοι πάντα στους πιστούς επισκέπτες που χρόνια πολλά μας αγαπούν και έρχονται στην πόλη μας.

 

Να είστε καλά.

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)