4/8/2016,Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην εναρκτήρια τελετή 8ου Συνεδρίου Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Αγαπητοί μας Κρήτες όπου Γης

Κυρίες και Κύριοι

 

 

Σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα σας, στη γη που έθρεψε τους προγόνους σας και μπόλιασε τις ψυχές και τη συνείδησή σας με όλα τα στοιχεία που φέρει το ιστορικό τούτο νησί.

Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που επιλέξατε το Ρέθυμνο, ως την πόλη που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου σας.

Είμαστε στ’ αλήθεια ευτυχείς για τούτο το συναπάντημα, που θα μας επιφυλάξουν οι εργασίες του Συνεδρίου και οι πλούσιες εκδηλώσεις που έχετε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα.

Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά, από αυτές που, δυστυχώς, δεν έχουμε συχνά λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων που μας χωρίζουν και που όμως δεν είναι ικανές να επηρεάσουν τα ισχυρά αισθήματα αγάπης και εκτίμησης που διατηρούμε για όλους τους απόδημους Κρήτες.

Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά της 2ης και 3ης γενιάς κρητικών, να βιώσουν το ιστορικό αλλά και συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούν αναλλοίωτο η Παράδοση, ο Πολιτισμός, η Φύση και οι άνθρωποι της Κρήτης.

Μας συγκινεί κάθε φορά, ειδικά στην Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η επίσκεψη Βετεράνων της Μάχης, ηλικίας μέχρι και 101 ετών, που επιχειρούν υπερατλαντικό ταξίδι, συχνά μαζί με τις οικογένειές τους , για να τιμήσουν τη γη στην οποία διακινδύνευσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά, πλάι σε ανθρώπους γενναίους, με ευγενική ψυχή, φιλοπατρία, αξιοπρέπεια και φιλότιμο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για τους Κρητικούς και τις Κρητικιές.

 

Αυτά τα υψηλά ιδανικά, τη σημασία του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, σε κάθε απόπειρα καταπάτησης της ανθρώπινης ελευθερίας αλλά και την προοπτική ανάκαμψης της χώρας μας από αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που βιώνουμε θα επικαιροποιήσουμε και με τη συνδρομή των αξιόλογων εισηγητών σε αυτό το Συνέδριο. Μαζί θα υπερβούμε τον παρόντα χρόνο, για να επιχειρήσουμε μια ενδελεχή εσωτερική αναψηλάφηση και με τη βοήθεια της ιστορικής μας μνήμης και συνείδησης, να αναγνώσουμε ξανά τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει ο Αγώνας του Κρητικού στο διάβα του χρόνου ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το Παρόν μας και να ατενίσουμε με πίστη κι αισιοδοξία το Μέλλον μας.

 

Είναι αλήθεια πως, ειδικά σήμερα, μετά από τόσα ραπίσματα που έχει δεχθεί η εθνική αλλά και η προσωπική μας αξιοπρέπεια, έχουμε απόλυτη ανάγκη από τα ηθικά και ιδεολογικά στηρίγματα που μας άφησαν παρακαταθήκη οι αγωνιστές του ιστορικού παρελθόντος μας.

 

Έχοντας συμφιλιωθεί με τα λάθη μας, προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε στην κινητήρια δύναμη της ψυχής μας, στην ιστορικά επιβεβαιωμένη γενναιότητα μας να κάνουμε τις υπερβάσεις μας ως έθνος, μια και τις θυσίες μας τις κάνουμε εδώ και χρόνια, και να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.

Άλλωστε, ο ευλογημένος τούτος τόπος, όπως ξέρετε, έχει δοκιμαστεί σκληρά για αιώνες ολάκερους και οι άνθρωποί του, αδάμαστοι και ελεύθεροι, ακόμη κι όταν βρίσκονταν κάτω από ξένο ζυγό, ακόμη κι όταν θρηνούσαν αμέτρητα θύματα στα πεδία των Μαχών, γαλουχηθήκαν με υψηλές αρχές και ιδανικά, και κουβαλούν κληρονομιά βαριά όσο και το τίμημα μιας ανθρώπινης ζωής.

Ο Κρητικός στον Αγώνα έχει επιδείξει πείσμα και θάρρος απαράμιλλο, πίστη στην Ελευθερία, την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη.

Γι αυτό και το χρέος που μας κληροδότησε είναι βαρύ και άξιο κάθε τιμής.

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη» έλεγε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας και στοχαστής Νίκος Καζαντζάκης, στην Ασκητική του. «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου, έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω!».

Είναι δική μας, λοιπόν, προσωπική, η ευθύνη.

Οι Κρήτες αγωνιστές, μας προσέφεραν έτοιμο το ιδεολογικό οπλοστάσιο και μια λεύτερη γη. Η δική μας ιερή υποχρέωση απέναντι στη θυσία τους είναι να διαφυλάξουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά τους, να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη με τις επιλογές μας, μεταγγίζοντας τα ανόθευτα στα παιδιά μας.

 

Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι, όπως εσείς αγαπητά Μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών και μεταλαμπαδεύουν άσβεστη τη φλόγα της αντίστασης απέναντι σε κάθε μορφή υποδούλωσης και βίαιης κυριαρχίας, θα παραμένει ζωηρή η ελπίδα ότι όλα μπορούμε να τα διορθώσουμε αρκεί να έχουμε επίγνωση του ιστορικού αλλά και του προσωπικού μας χρέους απέναντι στην Πατρίδα μας αλλά και στο Μέλλον που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας.

 

Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και σας καταθέτουμε τα πιο θερμά μας αισθήματα. Σύντομα θα είναι κοντά μας και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης. Δυστυχώς παρά την ισχυρή του επιθυμία να είναι παρών στην εναρκτήρια τελετή και να σας καλωσορίσει ο ίδιος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των Ρεθυμνιωτών, πρέπει να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του γιού του Χάρη που ξεκινάει τη στρατιωτική του θητεία. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου πως στη ζωή μας προτεραιότητα έχουν τα παιδιά μας και οι σημαντικές τους στιγμές.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου κι ελπίζουμε η εμπειρία σας από αυτό το ταξίδι να πλουτίσει το θησαυροφυλάκιο των πιο όμορφων αναμνήσεων σας.

Να είστε όλοι καλά, με Υγεία και Δύναμη, για να συνεχίσετε το ωραίο έργο σας που αξίζει κάθε αναγνώρισης.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)