4/10/08, Χαιρετισμός Δημάρχου στο Συνέδριο Τμήματος Κοινωνιολογίας Π.Κ.

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Το Ρέθυμνο έχει για μία ακόμη φορά την τιμή να φιλοξενεί διακεκριμένους επιστήμονες προσκεκλημένους ή διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που παραμένει ένας ζωντανός και δραστήριος πυρήνας γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου, οι μελέτες, οι έρευνες και τα επιστημονικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν θα προσφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες πολλαπλά οφέλη ενώ παράλληλα θα παράσχουν τη δυνατότητα στους πολίτες του Ρεθύμνου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας.

 

Η θεματολογία του Συνεδρίου που ξεκίνησε χθες, εμπνέεται από τις σύγχρονες εξελίξεις που κυριαρχούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της Πανεπιστημιακής Έρευνας για να αποκτήσει στη συνέχεια ένα χαρακτήρα πιο προσωπικό που εκδηλώνεται μέσα από την αναφορά στη μνήμη, το βίωμα και την αφήγηση και να καταλήξει στη μελέτη του κοινωνικοπολιτικού προφίλ ενός υπερεθνικού γεγονότος διαμαρτυρίας.

 

Ειδικότερα η σημερινή εκδήλωση επικεντρώνεται σ΄ ένα θέμα αδιαμφισβήτητης επικαιρότητας που ασκεί καταλυτική επιρροή στις πολιτικές, κοινωνικές, ηθικές και οικονομικές δομές της κάθε κοινωνίας: Τη Μετανάστευση.

 

Ένα κοινωνικό φαινόμενο, που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολύμορφα χαρακτηριστικά και επιβάλλει την χάραξη και υιοθέτηση μιας βιώσιμης μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους των χωρών υποδοχής.

 

Η Ελλάδα, από χώρα αποστολής μεταναστών έγινε χώρα υποδοχής με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας την οποία οφείλουμε να διαχειριζόμαστε με τον ανθρωπισμό που επιβάλλουν οι μνήμες και τα βιώματα όλων των Ελλήνων.

 

Το Ρέθυμνο, πόλη με πλούσια παράδοση στη φιλοξενία και τη συνύπαρξη ανομοιογενών κοινωνικών στρωμάτων και πληθυσμών διεξάγει το δικό του αγώνα για τη διατήρηση της κοινωνικής του σταθερότητας και συνοχής.

 

Θεωρούμε ότι στην πόλη μας κερδίζουμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς το στοίχημα της αρμονική συνύπαρξης και της ομαλής ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία μας.

 

Ως Δήμος, απευθυνόμαστε με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες μέσα από δομές που ήδη λειτουργούν και προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας και εξυπηρέτησης τους στην πολυδάπανη, από άποψη χρόνου και χρημάτων, διαδικασία της εξασφάλισης νόμιμης παραμονής και εργασίας τους στην πόλη μας.

 

Θεωρούμε υψίστης προτεραιότητας την καλλιέργεια ενός υγιούς κλίματος που θα πείσει τους μετανάστες ότι η συνολική ανάπτυξη του τόπου που ζουν τους αφορά, αφού αποτελούν οι ίδιοι αναπόσπαστο πλέον μέρος του.

 

Καταδικάζουμε κάθε πρακτική που οδηγεί στην γκετοποίηση των μεταναστών που συναντάται συχνά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους ενθαρρύνουμε να εξοικειωθούν με τη γλώσσα, τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ντόπιων διατηρώντας το σεβασμό που οφείλουμε να αποδίδουμε στο δικό τους πολιτισμό, θρησκεία και γλώσσα.

 

Γι'' αυτό εξάλλου, η σημερινή επιστημονική προσέγγιση έχει ιδιαίτερη αξία. Μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τις διαστάσεις ενός πολύπλευρου ζητήματος και να το αντιμετωπίσουμε με σεβασμό, αλληλεγγύη και μελλοντική προοπτική αφού το μέλλον προοιωνίζει αύξηση των μεταναστευτικών πληθυσμιακών κυμάτων και τη δημιουργία πολυπολιτισμικών κοινωνιών .

 

Είμαι πεπεισμένος για τη γοητεία όσο και για τη χρησιμότητα των εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν. Αντλώ τη συγκεκριμένη βεβαιότητα από την αλληλουχία των θεμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού και την στενή τους σχέση με την εξέλιξη της κοινωνίας και της ζωής μας.

 

Επιτρέψτε μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας για την διοργάνωση ενός σημαντικού Συνεδρίου που προσεγγίζει το μέλλον και μας εισάγει στις διαδρομές του μέσα από την καταγραφή του παρόντος και την βιωματική αντίληψη του παρελθόντος.

 

Επίσης θερμά συγχαρητήρια στους εισηγητές που μοιράζονται με τόση ευαισθησία και καλή θέληση τη γνώση τους μαζί μας.

 

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και Καλή Παραμονή στην πόλη μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)