30/8/2012, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής “Κώστας Μουντάκης”

 

H ψυχή της Κρήτης σεργιανίζει στα μονοπάτια που σμίλεψαν με τη λύρα και το δοξάρι τους καλλιτέχνες που ξεπέρασαν κάθε συμβατότητα, υπερέβησαν το αναμενόμενο κι έκαναν τη θέληση μπόρεση, σπέρνοντας στις καρδιές των ανθρώπων καρπούς ελπίδας και ανόθευτης αγάπης για τούτο τον ευλογημένο τόπο.

 

Μαέστροι της κρητικής μουσικής όπως ο αείμνηστος Κώστας Μουντάκης, που δεν αρκέστηκαν στη διατήρηση της δικής τους, προσωπικής επιτυχημένης διαδρομής, αλλά έκαναν το έργο τους λειτούργημα και αφιερώθηκαν στη διάδοση της κρητικής μας παράδοσης στις γενιές που ακολούθησαν, τις οποίες ενέπνευσαν και μπόλιασαν με τα πιο αγνά κι αληθινά αισθήματα για τον τόπο που γεννήθηκαν και τον Πολιτισμό του.

 

Ο Κώστας Μουντάκης κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο στερέωμα των ανθρώπων που για μας είναι σύμβολα λεβεντιάς και παραμένουν σε τούτους τους δύσκολους καιρούς πρότυπα απ'' τα οποία αντλούμε δύναμη, δημιουργικότητα κι αυτογνωσία .

Ένας αληθινός βάρδος που κατοχυρώθηκε στη μνήμη όλων μας, ως γνήσιος εκφραστής του εσωτερικού πλούτου και της ελεύθερης σκέψης κάθε Κρητικού, ένας ατόφιος, σπάνιος άνθρωπος που έδωσε πολύ περισσότερα απ όσα προφτάσαμε να του επιστρέψουμε σε μας και τα παιδιά μας αλλά και στην Παράδοση και την Τέχνη.

 

Ο Κώστας Μουντάκης, οι δάσκαλοι του αλλά κι οι συνάδέλφοι του καλλιτεχνικοί συνοδοιπόροι από την Αλφά κι απ'' όλη την Κρήτη δικαίως εντάσσονται στους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής που συνεχίζουν και συγκινούν τους Κρητικούς όπου κι αν βρίσκονται, σ'' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης όπου πάλλεται η καρδιά της Κρήτης.

 

Οφείλουμε να καταθέτουμε το σεβασμό και το θαυμασμό μας στο έργο τους γιατί το αξίζουν. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που κάνουν τη σημερινή εκδήλωση ξεχωριστή. Και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλφάς “Κώστας Μουντάκης”, το δημοφιλή κι αγαπητό σε όλους μας Γιώργο Βιτώρο και τους εξαίρετους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτού του Φεστιβάλ, οι οποίοι είναι άξιοι συνεχιστές και υποστηρικτές μιας βαρύτιμης παράδοσης, την οποία οφείλουμε όλοι να τιμούμε.

 

Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας προσφέρετε μια δυνατή συγκίνηση σε καιρούς που τα αισθήματα παραγκωνίζονται, σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίδετε να απολαύσουμε καλλιτέχνες απ όλη την Κρήτη που έχουν ήδη καταγράψει μια αξιέπαινη κι αξιοπρεπή διαδρομή στην Κρητική μουσική Παράδοση, την οποία μοιράζονται απόψε μαζί μας.

 

Σας αξίζει ένας ακόμη έπαινος για τη ζωή που δίνετε στην Αλφά με εκδηλώσεις τέτοιου κύρους, αποδεικνύοντας, σε όσους δεν το γνωρίζουν, πως ο Μυλοπόταμος είναι ένας τόπος με ισχυρή ιστορία, ποιότητα και άξιους ανθρώπους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι πάντα να σμίγουμε με καλές αφορμές και να ''μαστε όλοι Υγιείς, Δυνατοί και αντάξιοι όσων μας άφησαν παρακαταθήκη οι αξεπέραστοι άνθρωποι που γεννήθηκαν κι έζησαν σε αυτό τον τόπο.

 

                                                                  ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

                                                                  ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)