03/10/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου Μικρασιατικής Καταστροφής

Πλατεία Μικρασιατών, 2 Οκτωβρίου 2016

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Βρισκόμαστε απόψε εδώ, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, στην πλατεία που φέρει συμβολική ονομασία, Πλατεία Μικρασιατών, ώστε όλοι μαζί, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ιστορικού φορτίου που ο καθένας μας κουβαλά στην ψυχή του, να αποτίσουμε έναν οφειλόμενο φόρο τιμής και να υποδεχθούμε επίσημα ένα σύγχρονο μνημείο - μαρτυρία, αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορίας μας και των δεινών των ξεριζωμένων Μικρασιατών.

 

Ενα μνημείο που κρατά και θα κρατά τη μνήμη μας ζωντανή. Άλλωστε ακόμη ηχούν οι διηγήσεις των δικών μας ανθρώπων για κείνες τις αποφράδες ημέρες, που έζησαν οι γηγενείς αλλά και οι ταλαιπωρημένοι στρατιώτες παππούδες μας.

 

Ζωηρές ξεπηδούν στα μάτια μας, οι εικόνες της καταστροφής απότ ις αφηγήσεις τους καιόχι μόνον αυτές αφού είναι εύκολα προσβάσιμες οι πληροφορίες, οι ιστορικές αναφορές, οι μαρτυρίες, τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, σε όλους όσοι θέλουν να μάθουν την ιστορική, πολιτική και κοινωνική διαδρομή μιας από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας . Δεν ξεχάσαμε. Και ούτε πρέπει να συνεχίζουμε τη ζωή μας σαν να μην συνέβη ποτέ η Μικρασιατική καταστροφή.

 

Σ'αυτή την διαρκή εγρήγορση, σε αυτή την αδιάκοπη αφύπνιση, βοήθησαν οι ίδιοι οι Μικρασιάτες. Που ήρθαν στη χώρα μας, ξεριζωμένοι, πληγωμένοι, έχοντας χάσει τα πάντα, εκτός από το κουράγιο, τη δύναμη και την ελπίδα τους. Κι εγκαταστάθηκαν σε νέα γη, που άλλοτε τους δέχθηκε με συμπόνια και αλληλεγγύη κι άλλοτε με καχυποψία και απαξίωση. Και τα κατάφεραν. Με πίστη και πείσμα έκαναν μια νέα αρχή, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους ,στις κοινωνίες στις οποίες ενσωματώθηκαν. Μοιράστηκαν τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις τους, μύησαν τους ντόπιους στις συνήθειες τους, αντάλλαξαν μουσικά ακούσματα και χορούς, προκαλώντας μια υγιή κοινωνική αλληλεπίδραση, που ωφέλησε γηγενείς και νεοφερμένους.

 

Στο νησί μας και στο Ρέθυμνο, με τους φιλόξενους ανθρώπους που ποτέ δεν ξέχασαν τι θα πει προσφυγιά, αυτή η συνύπαρξη καλλιεργήθηκε και άνθισε, επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας δραστήριας κοινότητας Μικραστιατών, οι απόγονοι των οποίων οργανώθηκαν στους δύο Συλλόγους που δρουν στην πόλη μας με αξιοσύνη και είναι οι οικοδεσπότες της αποψινής εκδήλωσης και οι εμπνευστές της εξαιρετικής πρωτοβουλίας της δημιουργάις αυτού του μνημείου.

 

Απόψε λοιπόν, με συγκίνηση και χαρά που ένας στόχος κοινός επιτεύχθηκε και ενσαρκώνεται στο μνημείο που μόλις αποκαλύφθηκε, τιμούμε τη μνήμη των συνανθρώπων μας που βίωσαν το απευκταίο, το βίαιο ξεριζωμό από τον τόπο που γεννήθηκαν και αγάπησαν, την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και της ζωής που αγωνίστηκαν να χτίσουν και το επικαιροποιούμε το μάθημα ζωής που μας έδωσαν.

 

Πραγματικά αισθάνομαι ευτυχής για τη χρονική συγκυρία. Οταν επελέγη ο χρόνος διεξαγωγής της αποψινής τελετής κανείς μας δεν γνώριζε ότι θα συνέπιπτε με τη συζήτηση για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων στο Ρέθυμνο. Είναι σχεδόν μεταφυσικό. Σήμερα, που καλούμαστε, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, να ξαναθυμηθούμε το παρελθόν μας και να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές του, μας τίθεται ξανά το ίδιο δίλημμα: αν θα παραμείνουμε πάνω απ’ όλα Ανθρωποι, ή αν θα επιτρέψουμε στα πιο κλειστοφοβικά, αφιλόξενα και εγωϊστικά ένστικτά μας να κυριαρχήσουν σε βάρος, μιας νέας ομάδας δυστυχισμένων και διωχθέντων ανθρώπων, θύματα κι αυτοί μιας αδυσώπητης πολιτικής κατάστασης, την οποία ουδείς μας διασφαλίζει ότι κι εμείς θα αποφύγουμε.

 

Ο Δήμος Ρεθύμνης, με σεβασμό στην ιστορία του Ρεθύμνου και στην αποδεδειγμένη , πλείστες φορές, ανθρωπιά των κατοίκων του, έχει ήδη καταθέσει την αλληλεγγύη του στα θύματα όλων των πολέμων. Το απέδειξε και στην προκείμενη περίπτωση προσφέροντας δημοτικό χώρο και υλικοτεχνική βοήθεια για την εγκατάσταση αυτού του εξαιρετικού Μνημείου, το επιβεβαίωσε ονοματίζοντας τούτη την Πλατεία που με τόσο αγώνα έφτιαξε, ως πλατεία Μικρασιατών, το επιβεβαιώνει παράσχοντας κάθε διευκόλυνση σε κάθε κατατετρεγμένο αλλοδαπό, που νόμιμα δηλώνει ότι επιθυμεί και δικαιούται να γίνει μέλος της κοινωνίας μας.

 

Με αυτές τις σκέψεις αγαπητοί μου συμπολίτες και με την ελπίδα ότι, σε αυτή την ιστορική συγκυρία, θα επιδείξουμε και θα αποδείξουμε ότι αξίζουμε την ιστορία μας και όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που μας αποδίδουν, συγχαίρω τους Συλλόγους Μικρασιατών για τις πρωτοβουλίες τους και ιδιαίτερα τη σημερινή, συγχαίρω επίσης τον καλλιτέχνη για την εμπνευσμένη δημιουργία του, ευχαριστώ εκείνους που, με οποιοδήποτε τρόπο, συνέδραμαν στη δημιουργία αυτού του Μνημείου κι εύχομαι πάντοτε να σμίγουμε με ωραίες αφορμές, ευγενικές σκέψεις και φιλάνθρωπα αισθήματα, για να τιμούμε την ιστορία, τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου μας και των ανθρώπων του.

 

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)