29/07/2016, Xαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνου κ. Μίνω Αλεφαντινού στην Ημερίδα «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;»

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Σύνεδροι

 

Η σημερινή επιστημονική συνάντηση έλκει την αφορμή της από την επιτυχή υλοποίηση του ευρωπαϊκού Προγράμματος που αφορά την προστασία οικοσυστημάτων 53 περιοχών στην Κρήτη σε σύνολο 419 πανελληνίως που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Natura 2000.

Είχαμε την ευκαιρία στο πρόσφατο παρελθόν, να ενημερωθούμε για τους όρους αλλά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις που διοργάνωσε σε επίπεδο νησιού, και στους 22 εμπλεκόμενους Δήμους, η Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να παρέχει στις τοπικές κοινωνίες τα γνωστικά εργαλεία κατανόησης της σημασίας που έχει για την προστασία και την ανάδειξη των προστατευομένων περιοχών το Πρόγραμμα Natura καθώς και να τους γνωστοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την διασύνδεση τους με την παραγωγική διαδικασία, την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και τον αειφόρο τουρισμό.

Σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και των επιστημόνων εισηγητών της Ημερίδας, μας προσφέρεται η ευκαιρία μιας πληρέστερης ενημέρωσης για τα οφέλη που κομίζει στις ενταγμένες στο Πρόγραμμα περιοχές η εφαρμογή του και τους άξονες ανάπτυξης και ευημερίας που διασφαλίζει καθώς και τα ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύπτουν.

Προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να οφείλονται είτε στην άποψη που συντηρούν όσοι θίγονται οικονομικά λόγω δέσμευσης τους στον τρόπο αξιοποίησης των ιδιοκτησιών τους είτε στην ανεπαρκή γνώση τους γύρω από τα κοινωνικά αλλά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει στον τόπο μας το Πρόγραμμα, για τα οποία θα μας μιλήσουν σε λίγα λεπτά οι ειδικοί.

Υπό αυτό το πρίσμα ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας, για τη χρησιμότητα της οποίας είμαι πεπεισμένος.

Επιτρέψτε μια πολύ σύντομη τοποθέτηση για το πως αντιλαμβανόμαστε και πως βιώνουμε στην πράξη την εφαρμογή των όρων του Προγράμματος Life, στο Δήμο Ρέθυμνου.

Εξαρχής διαγνώσαμε την συμβολή του στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όχι μόνον του Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης αφού αντιλαμβανόμαστε το νησί μας ως ολότητα και ως τέτοια πρέπει να αναπτυχθεί.

Χρήσιμο είναι να διευκρινίσουμε πως όταν μιλάμε για συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν εννοούμε μόνον τις αστικές υποδομές, οι οποίες σαφώς είναι απαραίτητες, ούτε μόνον τον ήλιο και τη θάλασσα, στοιχεία που αποτέλεσαν για δεκαετίες το βασικό μας επιχείρημα για την προσέλκυση τουρισμού.

Εννοούμε την πλούσια βιοποικιλότητα, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας, τον μοναδικής ομορφιάς φυσικό πλούτο που έχει ο ευλογημένος τούτος τόπος. Η προστασία, λοιπόν, σε συνδυασμό με την ανάδειξη αυτού του πλούτου, που απλόχερα μας κληροδότησε η ίδια η Φύση αποτέλεσε εξ αρχής την προτεραιότητα μας και διαπνέει ως φιλοσοφία κάθε σχεδιασμό μας.

Ως εκ τούτου, μια ευρωπαϊκή πρόταση όπως τα δίκτυο Natura, που συνιστά μια σοβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση σ αυτή την κατεύθυνση, είναι για μας επιθυμητή και αποδεκτή.

Το Φαράγγι των Μύλων με τους παραδοσιακούς οικισμούς του, Παλαιό και Νέο, το Φαράγγι της Πατσού με το θρυλικό εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου, το Πρασσανό φαράγγι, η παραλία του Ρεθύμνου που φιλοξενεί εδώ και χρόνια τις φωλιές ωοτοκίας της caretta caretta, οι εκβολές του Γεροποτάμου, το ακρωτήρι Λιανός Κάβος στα Περιβόλια, είναι μερικές μόνον από τις πιο γνωστές, στους επισκέπτες μας, περιοχές που ωφελήθηκαν από το την ένταξη τους στο δίκτυο.

Σπάνια φυτά, ζώα και πτηνά απειλούμενα με εξαφάνιση, προστατεύθηκαν και οι περιοχές αναδείχθηκαν με παρεμβάσεις που σεβάστηκαν το φυσικό περιβάλλον, διασφαλίστηκε η επισκεψιμότητά τους και τονώθηκε η τοπική τους οικονομία.

Μα το πιο σημαντικό απ όλα είναι σαφώς η προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία όλοι αγωνιζόμαστε αλλά δεν έχουμε, σε τούτες τις δύσκολες εποχές, ούτε τα οικονομικά και τεχνικά μέσα ούτε κάποιες φορές και την απαιτούμενη τεχνογνωσία να υπερασπιστούμε.

Οφείλω, ως ακροτελεύτιο λόγο να μοιραστώ μαζί σας την ικανοποίησή μου για την αποδοχή εκ μέρους των κατοίκων των δεσμεύσεων που έθεσε το δίκτυο στις προστατευόμενες περιοχές.

Προς τιμήν τους συμμερίστηκαν το κοινό μας όραμα και συμμορφώθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε όσα τους τέθησαν ως όροι υλοποιήσής του.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ πολύ και εκ μέρους του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη Γιώργη και των συναδέλφων μου Δημοτικών Συμβούλων για τη φιλοξενία των εργασιών της Ημερίδας στο Ρέθυμνο και τις ευχές όλων μας για ευόδωση των αναπτυξιακών μας προσπαθειών και στόχων.

 

 

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)