29/10/09,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

                                                               Λύκειο Ελληνίδων,  25/10/09

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Συναντιόμαστε και φέτος, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη και του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, για να επιχειρήσουμε, με τη βοήθεια του διακεκριμένου Επιστήμονα  και Προέδρου της Εταιρείας κ. Γιώργου Στασινάκη να προσεγγίσουμε μια άλλη πτυχή της σπουδαίας κληρονομιάς του Μεγάλου Κρητικού Νίκου Καζαντζάκη: την Ελληνική ταυτότητα του Ιδεολόγου, Συγγραφέα, Στοχαστή και Ποιητή.  

Κάθε φορά που εντρυφούμε στο πολύπλευρο έργο του Καζαντζάκη ανακαλύπτουμε και κάτι νέο. Γιατί ολόκληρο το έργο του είναι μια αποκάλυψη. Που τη βιώνουμε σταδιακά σα βάλσαμο που σταλάζει στην ψυχή μας και απελευθερώνει τη σκέψη μας ταξιδεύοντας την σε νέους κόσμους, Όπως ακριβώς έκανε κι εκείνος  σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Συλλέκτης εμπειριών, διαμορφωτής ιδεών, ακούραστος δημιουργός, πνευματικός καθοδηγητής, συνειδητοποιημένος επαναστάτης, ο Νίκος Καζαντζάκης, σε όποια χώρα κι αν ταξίδεψε, όσο μακρυά κι αν βρέθηκε από τη γενέτειρα του δεν έπαψε ποτέ να κουβαλά την Ελλάδα μαζί του.

Ιερό φορτίο ανάμεσα στα πολλά που σήκωνε η ψυχή και το πνεύμα του,  βαριά κληρονομιά που τίμησε με όλες του τις δυνάμεις και αποτύπωσε σε κάθε σελίδα του πολύτιμου έργου του.

Ένα έργο που ύμνησε τις αρετές, τη Λευτεριά, την αξιοπρέπεια, και τη λεβεντιά, ένα έργο προσκλητήριο σε μια διαρκή αναζήτηση, σ’ ένα αδιάκοπο εσωτερικό αγώνα για να πάει ο άνθρωπος ακόμη πιο ψηλά, να κάνει ακόμη κι αυτά που δεν μπορεί, ένα έργο που φέρει ατόφιο το σεβασμό του στην ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, την ανόθευτη αγάπη του για τη Φύση και την Ελληνική Γη,  την πίστη του στο Χριστό και την ειλικρινή και αταλάντευτη αποφασιστικότητα του να εμψυχώσει τους Έλληνες τους δύσκολους καιρούς του πολέμου.

 Δεν εξαντλούνται οι αναφορές στο Νίκο Καζαντζάκη. Ανεξάντλητος υπήρξε, εξάλλου κι ο ίδιος. Χαίρομαι που σήμερα  με τη βοήθεια του κ. Στασινάκη θα γίνουμε συνοδοιπόροι σε τούτη τη συναρπαστική και διαφωτιστική διαδρομή.

Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για αυτή σας την προσφορά.

Κι εσάς κύριε Στασινάκη που τόσο γενναιόδωρα θα μοιραστείτε τη ευρύτατη γνώση σας μαζί μας και το Λύκειο Ελληνίδων και ιδιαιτέρως την ακούραστη Πρόεδρό του κα Ιωάννα Βαλαρή που συνεχίζουν με ευαισθησία και ανιδιοτέλεια να τροφοδοτούν με τη δράση τους την αγάπη της πόλη μας για τα Γράμματα και τις Τέχνες.

Σας συγχαίρουμε θερμά, λοιπόν, για την ωραία σας πρωτοβουλία κι ευχόμαστε να πρωτοπορείτε πάντα στη διαφύλαξη και ανάδειξη των πνευματικής μας κουλτούρας όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα έργα σπουδαίων πνευματικών ταγών όπως ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ως μεμονωμένοι πολίτες θα είμαστε πάντα δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις που καλλιεργούν την παγκόσμια συνείδηση που τόσα καλά κατείχε ο Καζαντζάκης και μας εμβολίασε με τα έργα του.     

Σας ευχαριστώ πολύ.     

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)