ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ Γ.Ε.Σ. κ. ΦΡΑΓΚΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

                                                                       Ρέθυμνο 29 / 01/10

 

Σεβασμιώτατοι

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Κύριε Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ

Κύριε Επίτιμε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  

του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών 

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

 

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού Προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών να σας καλωσορίσω στο Ρέθυμνο. Την πόλη με τους ανθρώπους που ξέρουν  να τιμούν την ιστορία της και να καταθέτουν το σεβασμό τους σε προσωπικότητες που αξίζουν κάθε τιμής: είτε επειδή έγραψαν με τον προσωπικό τους αγώνα αυτή την ιστορία είτε επειδή συμμετέχουν ενεργά στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Μιας αλήθειας την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε ανόθευτη και ανέγγιχτη στα παιδιά μας ως πολύτιμη κληρονομιά, ως ανεξίτηλο στοιχείο της ταυτότητας τους, ως υψηλό ιδανικό για να πορευτούν στη δική τους ζωή.

Η σημερινή μας συνάντηση λοιπόν έλκει την  αφορμή της από την αξιέπαινη πρωτοβουλία του αεικίνητου Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνου να απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση του Συνδέσμου σε μια εξέχουσα προσωπικότητα που κοσμεί την στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, έναν άνθρωπο με υψηλή  επιστημονική κατάρτιση, την οποία εμπλουτίζει συνεχώς, με πολύχρονη πείρα σε μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας  θέματα  και με αδιαμφισβήτητες ικανότητες που αξιοποιεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τα καθήκοντα του ως  Αρχηγός  Γ.Ε.Ν. που με τόση ευσυνειδησία υπηρετεί: Τον Αντιστράτηγο Φράγκο Φραγκούλη τον οποίο με την ευκαιρία ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι σήμερα προσφορά του στην πατρίδα μας και τον συγχαίρουμε για την ουσιαστική συμβολή του στην αποκατάσταση της ιστορικής τάξης που αφορά τη μετονομασία της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού σε «V Μεραρχία Κρητών». Θα έχουμε την ευκαιρία, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης να ξαναθυμηθούμε την ιστορική διαδρομή της V Μεραρχίας Κρητών που πρόσφερε γενναιόδωρα και με θαυμαστή αυτοθυσία τις υπηρεσίες της σε κάθε κρίσιμη μάχη που δοκίμασε τις αλύγιστες αντοχές της ελληνικής ψυχής: Από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι την Μικρασιατική Εκστρατεία και από τον Α’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ελληνοϊταλικό και στη συνέχεια Ελληνογερμανικό Πόλεμο. Έχοντας κατακτήσει τις δικές της ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία ενός αιώνος, η V Μεραρχία Kρητών αποκαθίσταται με απόφαση του τιμώμενου Αρχηγού Γ.Ε.Ν κατοχυρώνοντας ως επίσημη ονομασία εκείνη που έφερε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τον αγώνα της για την Ελευθερία της Ελλάδας.

Με αισθήματα συγκίνησης, αποτείουμε το δικό μας ταπεινό φόρο τιμής στους αναγνωρισμένους και αφανείς, ζώντες και εκλιπόντες   στρατιώτες της Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης που αποτέλεσαν το Σώμα της Μεραρχίας και  τον καθρέφτη της Ψυχής των Ελλήνων.

 Με αισθήματα υπερηφάνειας συμμετέχουμε στην απονομή τιμητικής διάκρισης στον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Φράγκο Φραγκούλη  που όχι μόνον  δεν ξεχνά το νησί της καταγωγής του  αλλά συμπαρίσταται και βοηθά στην εκπλήρωση των αιτημάτων του.

Αναμφίβολα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επικαιροποιήσουμε κάποια από τα αιτήματα του Ρεθύμνου που άπτονται των αρμοδιοτήτων σας.

Ευελπιστώ πως θα δοθούν ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον να τα συζητήσουμε διεξοδικά έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας ώστε να λάβετε κι εσείς πληρέστερη γνώση για το περιεχόμενό τους.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία σύντομη τοποθέτηση για ένα μόνον θέμα που εκτιμώ ότι ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το Γ.Ε.Ν.: Πρόκειται για τη λειτουργία του Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών το οποίο προβλέπεται να φιλοξενηθεί σ’ ένα αριστουργηματικό ενετικό κτίσμα τη «Βίλλα Κλώντιο», στον  Οικισμό Χρωμοναστήρι τον οποίο θα επισκεφθούμε όλοι μαζί αύριο.

Το συγκεκριμένο κτίσμα παραχωρήθηκε από την Κοινότητα Χρωμοναστηρίου του Δήμου Ρεθύμνου στο ΤΕΘΑ και στη συνέχεια περιήλθε στην κυριότητα του ΓΕΣ, το οποίο χρηματοδότησε γενναιόδωρα την αναστήλωση του προκειμένου να  λειτουργήσει για το σκοπό που ήταν προορισμένο.

 Δυστυχώς, παραμένει αναξιοποίητο παραδομένο στη φθορά του χρόνου ενώ πληρεί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως πυρήνας ανάδειξης της ένδοξης ιστορίας του Έθνους μας αλλά και της δωρήτριας περιοχής που είναι ένας Οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ελπίζουμε και στη δική σας παρέμβαση για την προώθησή του δεδομένου ότι και εμείς,  ως Δήμος, έχουμε ενημερώσει σχετικά τον κ. Υπουργό με τον οποίο έχει προγραμματιστεί συνάντηση μας τις επόμενες ημέρες.  

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Δεν θα ‘θελα να καταχραστώ τον πολύτιμο χρόνο σας τον οποίο  προσήλθατε για να αφιερώσετε στον τιμώμενο της αποψινής εκδήλωσης στον οποίο εύχομαι να έχει πάντοτε τη Δύναμη να υπηρετεί με το ίδιο ρωμαλέο σθένος και ακμαίο φρόνημα την Πατρίδα μας.

 Παρακαλώ τους διοργανωτές, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνης, να δεχθούν τα θερμά μου  συγχαρητήρια για την σεμνή αλλά ουσιαστική δράση τους καθώς και για τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες τους που αφυπνίζουν το εθνικό μας αίσθημα και διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Να είστε όλοι καλά.

 Σας ευχαριστώ.  

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)