28/3/2017, Παρουσίαση βιβλίου Στέλιου Βισκαρδουράκη «Στη ρωγμή του χρόνου»από την Αντιδήμαρχο κα Πέπη Μπιρλιράκη

Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πρασίνου και Προβολής Δήμου Ρεθύμνου

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή εκδήλωση που έλκει την αφορμή της από το νέο συγγραφικό πόνημα του Στέλιου Βισκαδουράκη.

Ενός Κρητικού που, τιμώντας την παράδοση του νησιού μας στα Γράμματα, μας καταθέτει κάθε φορά το απόσταγμα της σκέψης και της ψυχής του.

Κι είναι τόσο καθάριο, που δικαίως αποσπά διακρίσεις και επαίνους, προσφέροντας μας κι εμάς ένα αναζωογονητικό αίσθημα υπερηφάνειας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, που συνεχίζουν να προτάσσουν την αξιοπρέπεια, την αξιοσύνη, τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού, τη δημιουργία έναντι της κυριαρχίας της μετριότητας, που επιμένει να μας κατακλύζει.

Ο Στέλιος Βισκαδουράκης είναι ένας απ’ αυτούς. Γι’ αυτό και αποδέχθηκα με χαρά την ευγενική του πρόσκληση να συμμετάσχω, μαζί με γνωστούς σε όλους μας και ικανότατους ομιλητές, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο «Στη ρωγμή του χρόνου» .

Πράγματι, ο συγγραφέας παρεμβαίνει στο χρόνο, τον παρελθόντα και τον παρόντα, ακροβατώντας στις ρωγμές του για να ανασύρει και να εμφυσήσει πνοή στα μικρά, καθημερινά μυστικά, που φωλιάζουν εκεί.

Οι μύχιες σκέψεις ξεδιπλώνονται με ευπρέπεια, οι διαχρονικές ανάγκες της ψυχής για αγάπη, αποδοχή, συντροφικότητα, ελπίδα εναλλάσσονται με τον ανθρώπινο πόνο, τη ματαιότητα, τη μοναξιά, χωρίς περιττές δραματοποιήσεις και τραγικές εξάρσεις, σε μια αρμονία που, μοιραία θαρρείς, οδηγεί στην κάθαρση.

Η δύναμη της πίστης στο Θείο, ισορροπεί με την εύθραυστη δομή της ανθρώπινης ύπαρξης και την αδυναμία των πασχόντων, που αντλούν κουράγιο από την αγάπη για τη ζωή και το συνάνθρωπο.

Ο αναγνώστης, ταυτίζεται νοερά με τους ήρωες γιατί ο λόγος τους, λιτός, απέριττος και ξεκάθαρος, όπως και τα αισθήματα τους, μοιάζουν με τα δικά του. Κι ας είναι άλλες οι συνθήκες και ο χρόνος. Οι εσώψυχες ανάγκες των ανθρώπων δεν αλλάζουν.

Οι ιστορίες, εύκαμπτες, εξελίσσονται αβίαστα, χάρη στη μαεστρία του συγγραφέα και αφήνουν, στη λήξη τους, το αίσθημα της πλήρωσης ενός στόχου και της εκπλήρωσης μιας επιθυμίας που ο αναγνώστης την έχει συμμεριστεί από την αρχή.

Στη λιτότητα του λόγου, ο συγγραφέας τοποθετεί αντίκρυ, τον πλούτο της περιγραφής του τοπίου και των ιστορικών του αποχρώσεων. Μας ταξιδεύει εντός και εκτός Κρήτης, σε μέρη που φέρουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Και δεν αδικεί κανένα τόπο. Ισομερώς κι ακριβοδίκαια μεταφέρει στον αναγνώστη το συγκινησιακό φορτίο που η ιστορία κάθε τόπου κουβαλά στο χρόνο και μπολιάζει τις ψυχές μα και το χαρακτήρα των ανθρώπων του.

Ταξιδεύει ο αναγνώστης, εκκωφαντικά σιωπηρός, μαζί με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του βιβλίου, κι όταν φτάσει το τέλος του ταξιδιού, νιώθει πως, τελικά, οι αξίες της ζωής φωλιάζουν στις μικρές στιγμές, εκεί, στη ρωγμή του χρόνου και θα πρέπει κανείς, με το μυαλό και τα μάτια της ψυχής ορθάνοιχτα, να τις αφουγκραστεί, να τις ανιχνεύσει, να τις υπερασπιστεί και να τις κάνει κτήμα κοινό

Αυτές οι σκέψεις, αγαπητοί φίλοι, με κυρίευσαν διαβάζοντας το βιβλίο που απόψε τίθεται στη δική σας κρίση. Να με συγχωρέσουν οι αγαπητοί ομιλητές που παρεισέφρησα στο δικό τους έργο. Αλλά ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας, ως γεννήματα μιας βιωματικής ανάγνωσης, τα οποία θα συμπληρώσουν τις εκτενέστερες και βαθύτερες αναφορές που θα μας προσφέρουν αμέσως τώρα οι άξιοι ομιλητές μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)