27/07/08,Χαιρετισμός Δημάρχου σε εκδήλωση παρουσίασης τόμου πρακτικών Συμποσίου

Ατσιπόπουλο, 26-7-08

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων

Σεβαστοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των τοπικών Αρχών

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Η σημερινή εκδήλωση, στην οποία έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε, είναι σπονδή στην ιστορία που έγραψε το αδούλωτο κρητικό πνεύμα που δε δίστασε ποτέ να γίνει προσάναμμα στο θυσιαστήριο της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

 

Το Σύνθημα «Ελευθερία - Θάνατος - Ενωση» που ψιθυρίζονταν στα χείλη των Κρητικών, σφυρηλατήθηκε στο αμόνι των άνισων αγώνων και των εθελούσιων θυσιών, φώλιασε ως ιερό πάθος στην αδάμαστη κρητική ψυχή, γιγαντώθηκε και έγινε το εφαλτήριο μιας μακρόχρονης, αιματοβαμμένης αναμέτρησης ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, στο φως και το σκοτάδι.

 

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα, δεν ήταν απλώς μια διπλωματική λύση που επέβαλλαν οι πολιτικές συνθήκες της εποχής. Ήταν ένα σύμβολο που ενέπνευσε τις γενιές που ακολούθησαν, ένας θρίαμβος της Ελευθερίας. Η στιγμή της υποστολής της τούρκικης σημαίας από το νησάκι της Σούδας, σφράγισε με ανεξίτηλο μελάνι τη λήξη της τουρκικής επικυριαρχίας στην Κρήτη και την χαραυγή μιας νέας εποχής, που έφερε ακόμη νωπά τα βαθιά τραύματα του αγώνα αλλά εγγυόταν το μέλλον που συναντούσαν στα όνειρά τους οι αγωνιστές.

 

Η συνθήκη του Λονδίνου επικύρωσε τυπικά αυτό που στην ψυχή του κρητικού λαού είχε εγκαθιδρυθεί από την στιγμή που χύθηκε η πρώτη σταγόνα αίματος για την Ελευθερία της Κρήτης και την Ενωση της με την Ελλάδα.

 

Στους καιρούς που ακολούθησαν, κάθε απόπειρα καταγραφής της ιστορίας, από ιστορικούς, ερευνητές και επιστήμονες, θεωρείται ένα σοβαρό επίτευγμα. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του τις πολυσχιδείς παραμέτρους και την πληθώρα των εμποδίων που χαρακτηρίζουν το εγχείρημα.

 

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον εκλεκτό συμπολίτη και αεικίνητο ερευνητή κ. Μιχάλη Τρούλη και το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγκέντρωσαν τα πρακτικά του Συμποσίου που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στον εξαιρετικό από ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής πλευρά τόμο που παρουσιάζεται σήμερα.

 

Επιτρέψετέ μου να συγχαρώ όλους τους συντελεστές και συνεργάτες αυτού του σπουδαίου πονήματος που αποτελεί το απόσταγμα της ιστορικής φυσιογνωμίας του τόπου μας με κυρίαρχα στοιχεία την ακρίβεια, την αυθεντικότητα, την αλήθεια.

 

Οι γενιές του μέλλοντος, είναι βέβαιο, ότι στο ταξίδι της γνώσης και της γνωριμίας με το παρελθόν τους, θα έχουν πολύτιμη πυξίδα, τα βιβλία που κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους για να γράψουν και κάποιοι άλλοι την αφιέρωσαν στην καταγραφή και ανάδειξη αυτής της θυσίας, ώστε να μείνει άσβεστη και να μεταλαμπαδευθεί αυτή η φλόγα, που άλλοτε σιγοκαίει και άλλοτε φουντώνει και που, όμως πάντα, οδηγεί στην Ελευθερία.

 

Να είστε πάντα καλά.

 

Σας ευχαριστώ.

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)