27/09/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στον εορτασμό Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2016

Δημοτικός Κήπος

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Kυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Συναντιόμαστε απόψε εδώ για να γιορτάσουμε και φέτος μαζί, ντόπιοι κι επισκέπτες της πόλης μας, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, να ανταλλάξουμε σκέψεις πάνω σ’ ένα βασικό άξονα ανάπτυξης για τον τόπο μας όπως είναι ο Τουρισμός, να καλωσορίσουμε τους Φθινοπωρινούς μας επισκέπτες και να τιμήσουμε μαζί όσους συμβάλλουν στην προβολή και ανάδειξη του ρεθεμνιώτικου τουρισμού.

Είναι μια μέρα γιορτινή, η σημερινή, που έχει και απολογιστικό χαρακτήρα αφού επί της ουσίας βαίνουμε προς τη λήξη της φετινής τουριστικής περιόδου, κατά συνέπεια, έχουμε μια ασφαλή εικόνα για την εξέλιξη της, το καλοκαίρι που σιγά σιγά αποχαιρετούμε.

Πέραν της θετικής αποτίμησης που σημείωσαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις, έχουμε ένα επιπλέον λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι: Οι εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στο Ρέθυμνο, εντάχθηκαν σ’ ένα δημιουργικό κι εξαιρετικά γόνιμο τριήμερο διάλογο, με επίκεντρο τον Τουρισμό, που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Ελληνορωσικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες στην πόλη μας. Έλληνες και Ρώσοι από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό χώρο, συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο, κατόπιν προσκλήσεως του Δήμου Ρεθύμνης και του επίτιμου Προξένου της Ρωσίας στην Κρήτη κ. Δασκαλαντωνάκη Νίκου, κι έθεσαν τις βάσεις μιας ουσιαστικής συνεργασίας του Ρεθύμνου και της Κρήτης με τη Ρωσία, η οποία θα αποβεί ωφέλιμη σε ποικίλους και βασικούς τομείς ανάπτυξης όπως ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός η Υγεία, η Παιδεία, το εμπόριο κ.α.

Μάλιστα, η επιτυχία των εργασιών του συγκεκριμένου Συνεδρίου μας ωθεί στην καθιέρωσή του, σε ετήσια βάση, ως θεσμό που θα αναθερμαίνει, θα εμπλουτίζει και θα οριστικοποιεί τις σχέσεις μας με χώρες, με τις οποίες συνδεόμαστε ιστορικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο αποδοτικών συνεργασιών και αναπτυξιακών ευκαιριών, ενταγμένων στο πνεύμα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης εποχής μας.

Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Δήμου μας, ο οποίος διεκδικεί και εξασφαλίζει, με έτοιμες μελέτες και ρεαλιστικό σχεδιασμό, μέσα σ’ ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, την ένταξη του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γεγονός που μας επιτρέπει την επαφή και σύμπραξη με άλλες χώρες αλλά και τη χρηματοδότηση έργων που εκτελούνται στον τόπο μας αλλάζοντας τη ζωή μας αλλά και τη μελλοντική του προοπτική του Ρεθύμνου.

Θα μου επιτρέψετε ν’ αναφερθώ ενδεικτικά, σε επιλεγμένα Προγράμματα, με κριτήριο τη σχέση του περιεχομένου τους με το φετινό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που είναι η Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία.

Το ενδιαφέρον μας για τα ΑμεΑ είναι δεδηλωμένο πλείστες φορές και αποδεδειγμένο εμπράκτως. Αλλωστε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της αμεσότητας της επαφής μας με την κοινωνία και του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των επιλογών μας, καταθέτουμε με κάθε ευκαιρία το με σεβασμό μας στις ανθρώπινες ανάγκες, ειδικά αν αυτές αφορούν συνανθρώπους μας, οι οποίοι, αφού βίωσαν επί δεκαετίες τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνόδευε τη διαφορετικότητα, οργανωμένοι πια σε δραστήρια Σωματεία, σήμερα διεκδικούν και, ευτυχώς, κατακτούν ολοένα και περισσότερα από τα δικαιώματα τους.

Σε συνεργασία μαζί τους και ειδικά με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον Πρόεδρο της κ. Βαρδακαστάνη αλλά και τον τοπικό μας Πρόεδρο κ Τσαχάκη Δημήτρη, θέτουμε σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία και η διευκόλυνση της προσβασιμότητάς τους σε υπηρεσίες και κοινόχρηστους χώρους. Και αυτό αποτυπώνεται σε όλα τα έργα που έχουν εκτελεστεί στην πόλη και τους οικισμούς αλλά και σ’ εκείνα που σχεδιάζονται.

Από το ανατολικό παραλιακό μέτωπο που παραδόθηκε λίγους μήνες πριν στους δημότες κι επισκέπτες μας μέχρι τη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Σοχώρας και άλλων πλατειών όπως η Πλατεία Μικρασιατών, η Πλατεία Αγνώστου, η πλατεία Ιεορολοχιτών κ.α. και από τις αναπλάσεις των γειτονιών μέχρι τις εκ βάθρων αποκαταστάσεις κεντρικών αλλά και περιφερειακών οδικών αρτηριών, ό,τι έχει ολοκληρωθεί, με γνώμονα την αισθητική αλλά και λειτουργική αποκατάσταση του Ρεθύμνου, περιλαμβάνει ειδικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν στους συμπολίτες μας αλλά και στους ξένους επισκέπτες μας με Αναπηρία, να μετακινηθούν με ασφάλεια όπου επιλέξουν.

Σύγχρονα ασφαλή πεζοδρόμια, με οδεύσεις τυφλών και ειδική ηχητική σήμανση εγκατεστημένη σε σηματοδότες πολυσύχναστων οδών, ράμπες και αναβατόρια σε υπηρεσίες υγείας και κοινής ωφελείας, όπως το Νοσοκομείο, το Δημαρχείο, στο Φρούριο Φορτέτζα, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Σπίτι Πολιτισμού κ.α., ξύλινοι διάδρομοι στις παραλίες με εγκατάστασή τουαλετών Αναπήρων και ειδικά αμαξίδια για μεταφορά τους μέσα στη θάλασσα, είναι μόνον μερικά από τα έργα που έχουν ήδη παραδοθεί και αξιοποιούνται από τους αποδέκτες τους.

Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που κατέκτησε το Ρέθυμνο με πολλή προσπάθεια.

Μεταξύ αυτών, άξιο αναφοράς είναι το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, μια νέα, σπουδαία δομή, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας νηπίων ΑμεΑ ενώ σημαντική θεωρούμε και την επίτευξη ενός στόχου που εκκρεμούσε για χρόνια και αφορά τη λειτουργία, φέτος για πρώτη φορά, Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, στην οποία συνέβαλε αποφασιστικά ο Δήμος Ρεθύμνου και το Τμήμα Παιδείας του.

Η αναφορά σε καθένα από αυτά τα έργα, παρότι θα ήταν χρήσιμη για να αποκτήσουμε όλοι μια πληρέστερη εικόνα για όλα όσα έχουν γίνει στην πόλη μας, η οποία δικαίως συγκαταλέγεται μεταξύ πόλεων και χωρών με υψηλή αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή προγραμμάτων βιώσιμης κινητικότητας, δεν είναι εφικτή λόγω περιορισμένου χρόνου. Άλλωστε, όλοι όσοι ζούμε στο Ρέθυμνο και νοιαζόμαστε γι’ αυτό, παρακολουθούμε την εξέλιξη του και βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, τη μεταμόρφωσή του σε πόλη ελκυστική και προσιτή όχι μόνον στους συνανθρώπους μας με Αναπηρία αλλά σε όλους αδιακρίτως τους κατοίκους κι επισκέπτες του.

Επιγραμματικά θα αναφερθώ στο Πρόγραμμα Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίροι με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την κυπριακή πόλη Αγία Νάπα, το οποίο ολοκληρώθηκε και στο πλαίσιο του, υλοποιήσαμε αρκετές παρεμβάσεις μέρος των οποίων ήδη σας ανέφερα. Την παρούσα περίοδο, καταθέσαμε στο ίδιο πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020

από κοινού πρόταση με τους εταίρους μας, για επεμβάσεις ανακαίνισης παραδοσιακού ελαιοτριβείου Αρμένων και τουριστικής αξιοποίηση σπηλαίου Γερανίου, συνολικού προϋπολογισμού 2.100.000€, χώροι που θα είναι πλήρως προσβάσιμοι, μετά τις επεμβάσεις στα Άτομα με Αναπηρία.

 

Επιπροσθέτως, θα κάνω ευκαιρίας δοθείσης, μία σύντομη αναφορά στο Πρόγραμμα Horizon 2020, στο οποίο εντάχθηκε το Ρέθυμνο, ως μοναδική πόλη της Ελλάδας μαζί με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με εταίρους την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία. Ο Δήμος Ρεθύμνου εντάχθηκε στον άξονα Ρέθυμνο Civitas Destination, ο οποίος χρηματοδοτεί την έρευνα και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων βιώσιμης κινητικότητας, μέσα από αστικές αναπλάσεις, βελτίωση αστικών μεταφορών και ανάπτυξη επιχειρηματικότητας.

Προσφάτως, έγινε η πρώτη συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος, στην πορτογαλική πόλη Μαδεϊρα, είχαμε την ευκαιρία να καθορίσουμε με τους εταίρους μας το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεση των εργασιών που προβλέπει το Πρόγραμμα και να ανταλλάξουμε με τους Δημάρχους των 6 τουριστικών, παραθαλάσσιων πόλεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα χρήσιμες απόψεις και τεχνογνωσία. Περιττό να επισημάνω πως και αυτές οι προγραμματισμένες επεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας, θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των Ατόμων με Αναπηρία

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ελλείψεις και ανάγκες που χρήζουν άμεσης ικανοποίησης. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εκπροσώπους αλλά και με τους ίδιους τους ανάπηρους συμπολίτες μας και αφουγκραζόμαστε τις δυσκολίες, ακούμε με προσοχή και σεβασμό τα αιτήματά τους. Η κινητικότητα και η διασφάλιση της πρόσβασιμότητάς τους, σαφώς και αποτελούν σημαντικές συνθήκες για την ποιότητα της ζωής τους. Δεν είναι όμως οι μόνες. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της διαχείρισης θεμάτων υγείας και πρόνοιας που κι εκεί ο Δήμος μας με τις υπηρεσίες του καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση τους. Και πολλά άλλα. Αυτό που ελπίζουμε κι σταθερά επιδιώκουμε είναι να μπορούμε να κοιτάμε τους συνανθρώπους μας Ανάπηρους στα μάτια χωρίς να αισθανόμαστε ότι τους αδικούμε.

Κι επειδή δεν ξεχνάμε ότι ο χαρακτήρας της αποψινής μας συνάντησης είναι γιορτινός, πριν ολοκληρώσω το θερμό μου καλωσόρισμα σε όλους εσάς που είστε οι συστηματικοί, υπεύθυνοι, επίμονοι και επιτυχημένοι πρωταγωνιστές αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και απαιτητικού εγχειρήματος που λέγεται Τουρισμός, το οποίο συνιστά το βασικό τροφοδότη της τοπικής μας ανάπτυξης, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες σε κείνους που με την παρουσία και τη δράση τους, στηρίζουν και ενεργά και ενισχύουν την προσπάθεια μας, ηθικά και πρακτικά.

Είστε εσείς αγαπητοί φίλοι, που επιλέγετε, επί σειρά ετών, το Ρέθυμνο για τις διακοπές σας, ανάμεσα σε τόσους άλλους ελκυστικούς προορισμούς. Σας ευχαριστούμε για τη συγκινητική σας επιμονή να καταθέτετε, κάθε χρόνο, την εμπιστοσύνη σας και την αγάπη σας στο Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του και να παραμένετε οι πιο ευγενείς και αυθεντικοί πρεσβευτές του, στο εξωτερικό.

Είστε εσείς, αγαπητοί συνεργάτες από μεγάλα τουριστικά πρακτορεία της Eυρώπης που δώσατε προτεραιότητα στην προώθηση και στήριξη του ρεθεμνιώτικου τουρισμού μέσα από την υποδειγματική συνεργασία που διατηρείτε μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια.

Σας ευχαριστούμε που αποδίδετε με πιστότητα στους πελάτες σας, τη δυναμική και την αξία του τόπου μας, προσανατολίζοντας τις προτιμήσεις κι επιλογές τους προς όφελος του Ρεθύμνου.

 

Επίσης είστε εσείς, αγαπητοί επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού που δραστηριοποιείστε εδώ και χρόνια στο Ρέθυμνο, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Σας ευχαριστούμε που παραμείνατε έντιμοι, ευσυνείδητοι και αποτελεσματικοί και δεν καταδεχθήκατε να υποκύψετε στις ισχυρές οικονομικές πιέσεις που δέχθηκε ο τουριστικός κλάδος, θυσιάζοντας την ποιότητα που ξέρετε να προσφέρετε, στο βωμό του κέρδους.

Χαίρομαι για την εξαιρετική μας συνεργασία και εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, αισιόδοξοι και δυνατοί ώστε μαζί να ανεβάζουμε κάθε χρόνο το επίπεδο του Τουρισμού ακόμη πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)