27/07/09, XΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ 41ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

 

Κύριε Πρόεδρε της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής 

 Αξιότιμη κα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης 

 Κυρίες και Κύριοι

 Αγαπητοί Φίλοι

 

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα  στο Ρέθυμνο όλους εσάς τους αδελφούς μας Κρήτες της Αμερικής και σας  ευχαριστούμε θερμά που συμπεριλάβατε την πόλη μας στο ταξίδι σας που γίνεται με αφορμή το 41o  Συνέδριο της Παγκρητικής  Ένωσης Αμερικής.

 

 Το Συνέδριο σας επιβεβαιώνει την αγάπη σας για τη γενέτειρά σας, συνιστά αδιάψευστη κατάθεση του  ενδιαφέρον σας  για την ανάπτυξη της Κρήτης και ενδυναμώνει τους ήδη στενούς δεσμούς της Ομογένειας με τον τόπο καταγωγής των Μελών της σε όλα τα επίπεδα: εθνικό, κοινωνικό και  πολιτιστικό.

 

Σας υποδεχόμαστε  αγαπητοί μας φίλοι και φίλες με αισθήματα συγκίνησης και βαθιάς εκτίμησης   για το σημαντικό έργο που επιτελείτε στη μακρινή Αμερική, τη χώρα που ακόμη και σήμερα κρίνει τις τύχες των λαών με τις αποφάσεις της.

 

 Σας συγχαίρουμε για την δράση σας στη φιλοξενούσα αλλά και στην γενέθλια Γη που έχει πάντοτε επίκεντρο τον Άνθρωπο, τις ανάγκες του και τις δυνατότητες του.

 

Μια δράση την οποία παρακολουθούμε  με ενδιαφέρον και θαυμασμό και πραγματικά  είμαστε περήφανοι γιατί παραμένετε άξιοι πρεσβευτές του Ελληνισμού στο εξωτερικό.

 

Ειδικά σήμερα, που η παγκοσμιοποίηση  συνιστά την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, που οι κοινωνίες έγιναν πολυπολιτισμικές και η έννοια του κράτους τείνει να καταλυθεί  από τις υφιστάμενες κοινωνικοικονομικές συνθήκες, η χώρα μας έχει ανάγκη, περισσότερο απ΄ ότι στο παρελθόν, να διατηρήσει την ταυτότητά της, να μη χαθεί  στον κυκεώνα  των απλουστευτικών και ισοπεδωτικών γλωσσικών  προθέσεων, να μην αφομοιωθεί και αλλοτριωθεί από  πρακτικές που δεν της ταιριάζουν.

 

Σας ευχαριστούμε που ως ωραίοι  Έλληνες και κυρίως ως γνήσιοι   Κρητικοί υποστηρίζετε την οικουμενικότητα του Ελληνισμού που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά γεωγραφικά και πνευματικά του σύνορα αλλά διέδωσε τις αξίες και την Παράδοσή του στα πέρατα του κόσμου.

 

Είστε ένας ζωντανός πυρήνας δημιουργίας, μια ευγενής και δυναμική κυψέλη που παράγει πολιτισμό,  μια  συνεκτική εστία που τροφοδοτεί την μεγάλη οικογένεια των Ελλήνων με ιδέες και αισθήματα, ένα σταθερό σημείο αναφοράς  όπου καλλιεργούνται και μεταλαμπαδεύονται  όλες οι αξίες που γαλούχησαν τις γενιές των προγόνων σας, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική φυσιογνωμία: τα υψηλά ιδανικά,  η γλώσσα, η ιστορία, οι παραδόσεις, τα  έθιμα.

 

Χαιρόμαστε που ο ελληνισμός ανθεί όπου κι αν συναντάται. Που αντιστέκεται,  μέσα από τις δικές σας πρωτοβουλίες,  στην απομόνωση, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, χιλιομετρικές και ουσιαστικές.

 

Χαιρόμαστε για την πρόοδο που σταθερά σημειώνετε  και την επάξια  ανέλιξή σας στα υψηλότερα κοινωνικά, βιοτικά και πολιτιστικά στρώματα της δεύτερης πατρίδας σας.

 

Και είμαστε ευτυχείς που η παρουσία σας στο Ρέθυμνο συμπίπτει με τη χρονική συγκυρία της λήξης του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, ενός σημαντικού θεσμού που πλουτίζει το πολιτιστικό παρόν του Ρεθύμνου μέσα από την ανάδειξη του αναγεννησιακού παρελθόντος του.

 

Το Ρέθυμνο, όπως γνωρίζετε,  είναι μια πόλη με ισχυρή ιστορική αναφορά και πλούσια παράδοση την οποία αναδεικνύει μέσα από αξιόπιστα έργα και τιμά με δράσεις που εμπνέονται και υλοποιούνται μέσα από σοβαρούς και με διεθνή ακτινοβολία θεσμούς.

 

Σήμερα λοιπόν μας δίδετε μια θαυμάσια ευκαιρία να μοιραστούμε τους καρπούς μιας επίμονης και σοβαρής προσπάθειας που αποτυπώνεται  στη διοργάνωση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ μας του οποίου την αυλαία θα κλείσουμε μαζί σε λίγο στην νέα Πλατεία του Ιστορικού μας Κέντρου.

 

Πριν αναχωρήσουμε για τη βραδυνή μας περιπλάνηση στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου επιτρέψετε μου να σας συγχαρώ για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία σας να βραβεύσετε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας που τιμούν με το έργο τους τη χώρα μας και τίμησαν με την παρουσία τους το νησί μας με αφορμή τη διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου σας: τον Πρώτο Πολίτη της χώρας μας κ. Κάρολο Παπούλια  και την Διευθύντρια της Εθνικής μας Πινακοθήκης κα Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Την Κρητικιά που πάντα μας κάνει υπερήφανους  με την αξιοσύνη της και την αποτελεσματικότητα της στο δύσκολο έργο που της έχει ανατεθεί το οποίο υπηρετεί με συνέπεια και δημιουργικότητα.

 

Μια Ελληνίδα που επιμένει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μας, που υμνεί την οικουμενικότητα της πατρίδας μας, που καλλιεργεί τόσο εύστοχα το αίσθημα της προσωπικής μας ευθύνης απέναντι στον Πολιτισμό και την Ιστορία μας σε μια και μόνο φράση της: «εκτός συνόρων κάθε Έλληνας είναι ολόκληρη η Ελλάδα».

 

Η κα Πλακα δεν παύει να τιμά την Ελλάδα και την Κρήτη. Ο πλούτος της γνώσης και της κατάρτισης της αποτυπώνεται στην αξιοπρεπή θέση που έχει κατακτήσει η Εθνική μας Πινακοθήκη στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.  Όμως και στην Ελλάδα, είναι εκείνη που αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα, κατεστημένα και προκαταλήψεις, ανέστησε ουσιαστικά τα ρόλο του Μουσείου στη ζωή μας. Δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο και τους ανυπέρβλητους θησαυρούς των μουσείων μας επιτυγχάνοντας τον στόχο της: να κάνει την Τέχνη κοινό αγαθό.

 

Της χρωστάμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έκανε και για όλα όσα θα πετύχει ακόμη. Γιατί είμαστε βέβαιοι πως θα είναι προς όφελος της Ιστορίας μας, του Πολιτισμού μας, της ποιότητας της ζωής μας. Με αυτά τα θερμά αισθήματα θα θέλαμε να μας επιτρέψετε μετά την τελετή βραβευσής της από την Παγκρητική Ένωση  να της παραδώσουμε τα αναμνηστικά μας δώρα.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Σας παρακαλώ, δεχθείτε, σε ανάμνηση της παραμονής σας στην πόλη μας,  ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιστορίας της : το ασημένιο νόμισμα στο οποίο απεικονίζονται τα δελφίνια-σύμβολο του Ρεθύμνου και πιστοποιείται η μακρά ιστορία του που ανιχνεύεται στον 5ο -4ο αιώνα π. Χ, περίοδο κατά την οποία,  σύμφωνα με μαρτυρίες που αφορούν τα χάλκινα και ασημένια νομίσματα που ανακαλύφθηκαν, άνθησε η Αρχαία Πόλη Ρίθυμνα στη θέση της οποίας χτίστηκε το σημερινό Ρέθυμνο. Καθώς κι ένα λεύκωμα με χάρτες του Ρεθύμνου του 17ου αιώνα που τους  σχεδίασαν οι περιηγητές της εποχής εκείνης.

 

Εύχομαι να έχετε πάντα Υγεία και Δύναμη να συνεχίσετε το ωραίο έργο σας. Να είστε πάντα  καλά.  

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)