26/08/2014, Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης

«Σπίτι Πολιτισμού», 25/08/2014

 

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί μου συμπολίτες και φίλοι

 

Σας ευχαριστώ που είστε απόψε μαζί μας σε τούτη τη συγκινητική βραδιά για να εγκαινιάσουμε μαζί τη νέα Δημοτική περίοδο, η οποία ξεκινά επισήμως σε λίγες ημέρες. Για τα επόμενα 5 χρόνια θα συνεργαστούμε με πίστη και αισιοδοξία, καταθέτοντας την αγάπη μας για το Ρέθυμνο αλλά και τις επίμονες, επίπονες και συστηματικές προσπάθειές μας, ατομικές και συλλογικές για την προκοπή του.

 

Είμαστε έτοιμοι ως νέα δημοτική αρχή, ενισχυμένη με νέα Μέλη, πρόθυμα να συνδράμουν σε αυτό τον αγώνα με τη βοήθεια και την εμπειρία των παλιών του μελών, για τη σκληρή δουλειά που απαιτεί η νέα αυτή περίοδος.

 

Καλωσορίζω λοιπόν θερμά όλους τους νέους μας συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους συγχαίρω για την τόλμη τους να συμμετάσχουν σ’ ένα σημαντικό λειτούργημα όπως είναι η προσφορά στα κοινά, σε μια εποχή τόσο απαιτητική. Γνωρίζουν το κόστος αυτής της συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, επαγγελματικό οικογενειακό και προσωπικό, και παρ’ όλα αυτά αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε αυτή την πρόκληση.

 

Ευχαριστώ ολόψυχα τους συνεργάτες μου, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημοτικής Κοινότητας και των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και τις οικογένειές τους, διότι παρότι έχουν υποστεί σημαντική επιβάρυνση, ψυχική, οικονομική και προσωπική, από την ενασχόλησή τους με τα δημοτικά θέματα, έκαναν υπέρβαση των αντοχών τους, τη φθοράς και της κούρασης τους και παρέτειναν, με τη δική σας εξουσιοδότηση κι εμπιστοσύνη, την παραμονή τους σε αυτό το στίβο, ως ενεργά και αποτελεσματικά μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

 

Καταθέτω την ευγνωμοσύνη μου στους απερχόμενους Συμβούλους και επί πολλά χρόνια συνεργάτες του Δήμου μας διότι όλοι ανεξαιρέτως, από τον τομέα ευθύνης τους, συνυπέγραψαν με την προσφορά τους κάθε βήμα προόδου που έκανε η πόλη μας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, για λόγους που συμμερίζομαι και κατανοώ, με αξιοπρέπεια παραδίδουν τη σκυτάλη σε νέους ανθρώπους που θα συνεχίσουν με όρεξη και φρέσκια ματιά, το δημοτικό έργο.

 

Αυτό το δημοτικό έργο, αγαπητοί μου, φίλοι δεν θα μπορούσε να εξελιχθεί και να επιτύχει, δίχως τη σύμπραξη και την υποστήριξη ενός συνόλου φορέων και υπηρεσιών που συντονίστηκαν με τον κοινό μας στόχο και προσανατολισμό. Η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας μονομερής, μονοκύτταρος, αυτοτελής και αυτοδύναμος οργανισμός. Είναι η σύνθεση και η αρμονική συμπόρευση ενός πλέγματος θεσμικών, δημοσίων και ιδιωτικών δυνάμεων, που με εμπιστοσύνη, σεβασμό και αλληλοεκτίμηση συνεργάζονται σε κάθε θέμα που ανακύπτει, σε κάθε ανάγκη που προκύπτει, σε κάθε αίτημα κοινωνικό, σε κάθε στόχο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.

 

Γι’ αυτό και οφείλω να καταθέσω δημοσίως τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου:

• Στον Περιφερειάρχη Κρήτης και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας που υποστήριξαν τα αιτήματα του Ρεθύμνου με επάρκεια, δικαιοσύνη και καλή πρόθεση

• Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και ιδιαίτερα τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Δεικτάκη με τον οποίο είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία καθώς και το νέο Γενικό Γραμματέα κ. Γρηγόρη Ροδακάκη στη συνεργασία του οποίου προσβλέπουμε αν και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχή έκβασή της.

• Την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, η οποία δεν έλειψε ούτε στιγμή από καμία πρωτοβουλία μας για την ευημερία του τόπου μας

 

• Την Εκκλησία και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας που ήταν και παραμένει ακούραστος αρωγός και συμπαραστάτης κάθε κοινωνικού μας προγράμματος

 

• Τους συναδέλφους Δημάρχους του νομού, οι οποίοι δίχως καμία ανταγωνιστική προδιάθεση, συντάχθηκαν πλείστες φορές στον κοινό αγώνα για το Ρέθυμνο.

 

• Τις τοπικές αρχές και τους Προϊσταμένους τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, την Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, το ΕΒΕ, τους Συλλόγους Ξενοδόχων, Εμπόρων, Εστίασης και Αναψυχής, Παλιάς Πόλης κ.α. με τους οποίους έχουμε εγκαθιδρύσει μια στέρεη, ανθεκτική στους κλυδωνισμούς των καιρών μας σχέση, η οποία βασίζεται στις αρχές της ισονομίας, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

 

• Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία με ευπρέπεια, εγκυρότητα και συνέπεια, αναδεικνύουν κάθε δράση που αποτυπώνει τη δυναμική του Ρεθύμνου σε όλα τα επίπεδα.

 

• Τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών του Δήμου μας, οι οποίοι σέβονται και τιμούν το ψωμί που κερδίζουν, δουλεύοντας πέρα από ωράρια, χωρίς καμιά επιπλέον ηθική ή υλική ανταμοιβή, σε βάρος συχνά των οικογενειακών και προσωπικών τους υποχρεώσεων.

 

• Τους συμπολίτες – δημότες, όλους εσάς, που άλλοτε με την συναίνεση σας άλλοτε με την ανοχή σας και άλλοτε με τις παρατηρήσεις και αντιρρήσεις σας, μας βοηθάτε να συντάξουμε ένα ορθολογικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας και τη μελλοντική της ανέλιξη.

 

Σήμερα, λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, δίνουμε ξανά τα χέρια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και, αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε το οπλοστάσιο των δυνάμεων μας και τα αποθέματα των ιδεών μας, σας καταθέτουμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια την υπόσχεση να ανταποκριθούμε σε όσα ελπίζετε και σε όσα προσμένετε από αυτή τη δημοτική αρχή.

 

Έχουμε επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε. Θα κληθούμε, όπως άλλωστε συνέβη από την αρχή της δημοτικής μας θητείας, να διαχειριστούμε ισχυρές προκλήσεις, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, το οποίο θ’ αναδείξει νικητές μόνον όσους έχουν την ετοιμότητα, τη σοβαρότητα και την τεχνική κι επιστημονική επάρκεια να ξεχωρίσουν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν αυτά που δικαιούται ο τόπος τους.

 

Είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε γιατί δουλέψαμε για να έχει το Ρέθυμνο την απαιτούμενη ετοιμότητα στη νέα χρηματοδοτική περίοδο που ανοίγει το 2014. Επιπλέον, τα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν θα ξεδιπλωθεί και θα αναδειχθεί όλος ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός μας για τα αναπτυξιακά έργα που κερδίσαμε, ως Δήμος, στη μάχη των διεκδικήσεων. Το παζλ θ’ αρχίσει σιγά σιγά να συμπληρώνεται και το νέο πρόσωπο της πόλης μας και των Οικισμών μας, θα αποκαλύπτεται συν τω χρόνω στη χωροταξική και λειτουργική του ενότητα.

 

Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Τα χουμε οραματιστεί, τα μελετούμε με τη δική σας βοήθεια, τα σχεδιάζουμε μέσα από την επιστημονική σύμπραξη μας με ειδικούς ώστε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι να δρομολογήσουμε την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

Εύχομαι ο κόπος μας και η κοινή μας προσπάθεια να καρποφορήσουν διότι, νομοτελειακά, όσοι δουλεύουν, καθ’ υπέρβαση του ατομικισμού τους, προσηλωμένοι στο πνεύμα μιας συλλογικής συνείδησης, που καλλιεργείται μέσα από τη συλλογική δράση, παράγουν θετικό έργο, το οποίο εμπνέει και κινητοποιεί όλο το κοινωνικό σύνολο. Αυτό ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε κι ευχόμαστε να τα καταφέρουμε.

 

Σε δύσκολους καιρούς, την κοινωνία δεν την ωφελούν οι αμέτοχοι οι πολίτες αλλά όσοι μετέχουν στα κοινά. Σας διαβεβαιώνουμε ότι είτε είστε δίπλα μας είτε κριτικά αλλά δίκαια απέναντι μας, ο λόγος και η άποψη σας πάντα θα μετρά και πάντα θα είμαστε πρόθυμοι να τον ακούσουμε και να τον σεβαστούμε.

 

Καλώ όλη τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία, να γίνει συνοδοιπόρος και συνδημιουργός αυτή την 5 ετία σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.

 

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους, Υγεία και πίστη στις δυνάμεις μας που, όταν συντονιστούν, μπορούν ν’ αποτελέσουν τον πιο ισχυρό κινητήριο μοχλό για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για το Ρέθυμνο.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ!

 

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)