26/05/09, Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου στην τελετή έναρξης της Γιορτής Κρασιού και Κρητικών Προϊοντων

Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

 

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

Μετά από 3 χρόνια ξανασυναντιόμαστε εδώ, στο Δημοτικό μας Κήπο, για να αναβιώσουμε μαζί το μακροβιότερο θεσμό της πόλης μας: Τη Γιορτή του Κρασιού.

Μια Γιορτή  που έδινε χρώμα, κέφι και ζωντάνια στα καλοκαίρια μας, που μας μοίραζε απλόχερα συγκινήσεις, όμορφες εμπειρίες, φωτεινές αναμνήσεις από τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια που μαζί με τους φίλους μας και τους ξένους επισκέπτες μας γινόμασταν όλοι μια μεγάλη κεφάτη παρέα.

Ένας θεσμός που εξελίχθηκε στο χρόνο, κορυφώθηκε, καταξιώθηκε στις καρδιές των Ρεθεμνιωτών  για να φτάσει η στιγμή που έγινε εμφανής η ανάγκη ανανέωσης και εμπλουτισμού του  ώστε να μην υποκύψει στη φθορά του χρόνου και ευτελιστεί η αξία του.

Με αυτό το πνεύμα, και μην ξεχνώντας ποτέ την αφετηρία και την επιτυχή πορεία της Γιορτής που εξασφαλίστηκε από την Περιηγητική Λέσχη,  συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς της πόλης μας, επιχειρήσεις, παραγωγούς απ'' όλη την Κρήτη, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα,  ειδικούς γευσιγνώστες , κινητοποιήσαμε όλη την πόλη κυριολεκτικά για να μοιραστούμε από σήμερα και για μια εβδομάδα το προϊόν της κοινής μας δουλειάς και έμπνευσης : Μια νέα σε ταυτότητα κι εμπλουτισμένη σε περιεχόμενο Γιορτή Κρασιού.

Μια Γιορτή  που περιλαμβάνει εκτός από τη δωρεάν διάθεση στους επισκέπτες της Γιορτής εμφιαλωμένου κρητικού κρασιού από διαλεγμένες σοδιές,

Ø     ψυχαγωγικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, με διαδραστικά παιχνίδια και παιδικά πάρτυ, διαγωνισμούς ζωγραφικής για τους μικρούς επισκέπτες με θέμα την ελιά, αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο, δημιουργικές δραστηριότητες, συνέδρια  και επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με την ελιά, το λάδι και την κρητική διατροφή, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που μας προσφέρουν  παραδοσιακά συγκροτήματα απ΄ όλη την Κρήτη και το Ρέθυμνο, βραδιά τζαζ και ταγκό,  κουαρτέτο κιθάρας και κυρίως

Ø     τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας τον πλούτο των προϊόντων της κρητικής Γης  και να αναγνωρίσουμε όλοι αυτό που στην Ευρώπη είναι πλέον ευρέως γνωστό: τη σπουδαιότητα της κρητικής διατροφής στην ανθρώπινη υγεία και τον πλούτο του διατροφικού μας πολιτισμού. 

Κοινός μας στόχος είναι αυτή  η  γιορτή  Κρητικού Κρασιού και Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων να κερδίσει μια θέση στην καρδιά μας. Να αποτελέσει  τόπο συνάντησης και δημιουργίας, ψυχαγωγίας και γνωριμίας με την Παράδοση και την τοπική μας κουλτούρα.

Ο Δήμος,  επέμεινε στην αναβίωση της Γιορτής Κρασιού, με τη νέα της μορφή και πλούσιο περιεχόμενο, παρά το υψηλό κόστος που απαιτεί μια τόσο σημαντική διοργάνωση,  ακριβώς γιατί ειδικά αυτή την περίοδο που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται έχει ένα επιπλέον  σοβαρό κίνητρο να στηρίξει την τοπική παραγωγή μέσα από την αποτελεσματική προβολή της.  Το νησί μας και η πόλη μας διαθέτουν ένα ισχυρό παραγωγικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην εν γένει οικονομική αειφορία του τόπου μας.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι κοντά στον πολίτη, στις ανάγκες και επιθυμίες του,  που σέβεται τους θεσμούς του τόπου μας και τους υποστηρίζει με κάθε δυνατό μέσο, αποφασίσαμε να συνδέσουμε την Παράδοση με  την ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό με την τοπική παραγωγή και οικονομία, αναδεικνύοντας την αλληλεξάρτησή τους και την ανάγκη σύμπνοιας όλων των βασικών αξόνων ανάπτυξης του τόπου μας.

Ξεκινάμε φιλόδοξα και θα συνεχίζουμε αισιόδοξα. Με την πολύτιμη βοήθεια εκατοντάδων συμπολιτών μας και μη, που πίστεψαν στην προσπάθεια, συμμερίστηκαν την επιθυμία, εκτίμησαν την αξία του στόχου και υποστήριξαν με όποιο τρόπο ο καθένας μπορούσε αυτό το εγχείρημα.  Έτσι αποδεικνύουμε στον τόπο μας,  πως ακόμη κι αν ο χρόνος είναι πιεστικός και συνήθως λίγος, ακόμη κι αν τα μέσα είναι ανεπαρκή, αρκεί η καλή διάθεση, η ισχυρή θέληση, η ευαισθησία και η αγάπη για το Ρέθυμνο για να ενωθούν οι ανθρώπινες δυνάμεις του και να παράγουν  ένα θαυμαστό  αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας παρείχαν την πολύτιμη βοήθειά τους:

  • Τους χορηγούς μας που πάντοτε στηρίζουν με προθυμία και γενναιοδωρία κάθε αξιόλογη προσπάθεια ,
  • Τους εθελοντές μας που χωρίς αυτούς όλα θα ήταν πιο δύσκολα στην πραγματοποίησή τους,
  • Τους παραγωγούς μας που καταθέτουν το μόχθο τους σε τούτη Γιορτή βοηθώντας μας να συνειδητοποιήσουμε την αξία της προσφοράς τους,
  • Τα Παραδοσιακά συγκροτήματα, τα καλλιτεχνικά σχήματα, τη Φιλαρμονική μας, όλους τους συντελεστές που συνεργάστηκαν πρόθυμα και με υψηλό επαγγελματισμό,
  • Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, που επικύρωσε με τη συμμετοχή του την αγαστή συνεργασία του Δήμου μας με όλες τις Νομαρχίες της Κρήτης και μας προσέφερε σημαντική βοήθεια στη διοργάνωση
  • όλους τους Ρεθεμνιώτες που είναι απόψε εδώ και εκείνους που θα επισκεφθούν τη Γιορτή μας τις επόμενες ημέρες.
  • Επέλεξα να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή προτελευταία γιατί πραγματικά θα ήθελα να συγχαρώ τα Μέλη της ξεχωριστά για την επίμονη και ουσιαστική δουλειά της, καθ'' όλη τη διάρκεια της μεγάλης αυτής διοργάνωσης με αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα και,
  • Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως Εσάς κύριε Υπουργέ για την τιμή που μας κάνετε να είστε απόψε εδώ μαζί μας για να εγκαινιάσουμε τη Γιορτή του Κρασιού.

Καλώ όλους τους συμπολίτες να  στηρίξουν την εκδήλωση τούτη με τη συμμετοχή και την παρουσία τους,  εξασφαλίζοντας την επιτυχία της και τη συνέχεια της στο χρόνο.

Και τους ευχαριστώ ακόμη για την εμπιστοσύνη τους σε κάθε πρωτοβουλία του Δήμου μας που επιβεβαιώνεται με τη συγκινητική και αυθόρμητη ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμά μας. 

 

Να είστε όλοι καλά και καλή σας διασκέδαση!

Σας ευχαριστώ πολύ.    

 

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)