25/09/2017, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην επετειακή εκδήλωση και τα εγκαίνια νέου γραφείου Συλλόγου ΑμεΑ

Αύλειος χώρος Κ.Α.Π.Η. Ρεθύμνου

23 Σεπτεμβρίου 2017

 

Σεβασμιώτατε

Κύριοι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας και του τοπικού παραρτήματος ΑμεΑ

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Χαίρομαι που συναντιόμαστε απόψε εδώ, στο φιλόξενο τούτο χώρο που στο παρελθόν στέγαζε μικρά παιδιά και σήμερα παραδίδεται στη δράση ενός Συλλόγου που δικαιούται όχι μόνον μόνιμης στέγης αλλά και μόνιμης μέριμνας και στοργής.

 

Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία του Ρεθύμνου, έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη μας. Πτυχές αυτή της ιστορίας, την οποία οφείλουμε να γνωρίζουμε γιατί φέρει ιδιαίτερο αξιακό φορτίο, θα μας αναπτύξει στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημήτρη Τσαχάκης.

 

Εκείνο που θα ήθελα εγώ να επισημάνω είναι πως χάριν στη ακάματη προσπάθεια του αεικίνητου Προέδρου και των μελών του Τοπικού Σωματείου, τον εξωστρεφή προσανατολισμό της δράσης τους, τη συστηματική παρακολούθηση της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας και την ανυποχώρητη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, οι ανάπηροι συνάνθρωποι μας, βγήκαν από τα σπίτια τους, με αισιοδοξία και πίστη, για να ενταχθούν δυναμικά στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης αλλά και τη χώρας καταλαμβάνοντας ακόμη και υψηλά αξιώματα και θέσεις ευθύνης.

 

Έχει αξία ν’ αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η συνέργεια και η σύμπραξη όσων εμπλέκονται στη διαχείριση του ευαίσθητου τομέα της υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία.

 

Στο Ρέθυμνο έχουμε καταφέρει, να οικοδομήσουμε υγιείς σχέσεις συνεργασίας του Δήμου με το Σωματείο και τη Συνομοσπονδία.

 

Συναποφασίζουμε για τις προτεραιότητες, σχεδιάζουμε μαζί τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην πόλη ώστε να καταστεί φιλόξενη, φιλική και προσβάσιμη σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους κι επισκέπτες της, με έμφαση στην εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα. Διεκδικήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα, εντάξαμε σε αυτά έργα προσβασιμότητας των ΑμεΑ, σε κοινωφελή ιδρύματα όπως το Νοσοκομείο, σε μνημεία, όπως τη Φορτέτζα, σε υπηρεσίες όπως το Δημαρχείο, σε χώρους εκδηλώσεων όπως το Σπίτι Πολιτισμού, στις παραλίες του Ρεθύμνου ενώ όλες οι αναπλάσεις κεντρικών οδικών αρτηριών, παραλιακό μέτωπο, πλατειών και μικρότερων οδών λήφθηκε πρωτίστως μέριμνα για την ασφαλή κυκλοφορία των αναπήρων.

 

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του δημοτικού σχεδιασμού έργων υποδομής, αποτυπώθηκε στην εκτέλεσή τους και την παράδοσή τους στην πόλη και τους ανθρώπους της.

 

Η επιμονή μας στη βιώσιμη κινητικότητα δεν υπαγορεύτηκε μόνον από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Αναπήρων τα οποία σεβόμαστε. Εμπνεύστηκε κυρίως από το γεγονός ότι συναισθανόμαστε τις ανάγκες των άλλων και ειδικά εκείνων που έχουν εγγενείς δυσκολίες μετακίνησης λόγω προβλημάτων αναπηρίας.

 

Προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να μπούμε στη θέση του άλλου για να κατανοήσουμε τί περνά, ποιες δυσκολίες καλείται να υπερβεί ακόμη και σε απλές για μας κινήσεις, ποιες προκλήσεις δέχεται στην καθημερινότητά του. Μόλις προ λίγων ημερών, είχαμε την ευκαιρία μιας τέτοιας βιωματικής εμπειρίας η οποία μας δόθηκε στη διάρκεια εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος στο πλαίσιο συμμετοχής του στον εορτασμό Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Ήταν στ αλήθεια συγκινητική η εικόνα μικρών παιδιών που, με καλυμμένα μάτια και υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Τσαχάκη, προσπάθησαν να διασχίσουν οριοθετημένη απόσταση με εμπόδια προκειμένου να βιώσουν έστω προσωρινά ό,τι βιώνει ένας τυφλός συνάνθρωπός μας κάθε φορά που το οικιστικό του περιβάλλον γίνεται σκληρό και αφιλόξενο.

 

Αγαπητοί φίλοι

 

Η αναφορά μου σε όσα έχουν γίνει στην πόλη μας για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των αναπήρων συνανθρώπων μας, έγινε έχοντας πλήρη επίγνωση των όσων πρέπει ακόμη να γίνουν σε επίπεδο υποδομών αλλά και νοοτροπίας. Διότι η πόλη δεν είναι μόνο τα σύγχρονα πεζοδρόμια με ράμπες και διαβάσεις τυφλών, ούτε τα ηχητικά συστήματα στα φανάρια ούτε οι ξύλινοι διάδρομοι και τα αναπηρικά αμαξίδια στην παραλία. Η πόλη είναι ένας βασικός παράγοντας οργάνωσης της ζωής, με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο. Τον καθένα από μας που με την προσωπική δράση του είτε πλουτίζει την κοινωνική οργάνωση και καθημερινότητα με στοιχεία πολιτισμού είτε την επιβαρύνει υποβιβάζοντας την ποιότητα ζωής, τη δική τους και των συμπολιτών του. Την ταυτότητα της πόλης τη συνθέτουμε όλοι εμείς.

 

Ο Δήμος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών του και ειδικότερα όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Είμαι βέβαιος πως το Σωματείο ΑμεΑ και η Εθνική Συνομοσπονδία θα συνεχίσουν να μας υποδεικνύουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνεργάζονται μαζί μας για να πετύχουμε τον κοινό στόχο.

 

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή βράβευση του Δήμου την οποία εκλαμβάνουμε ως απόδοση τιμής σ’ ολόκληρο το δημοτικό σύστημα, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξαρτήτως παρατάξεων, με ομόφωνη απόφασή του, προχώρησε στην παραχώρηση του χώρου αυτού ενώ η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα στη σκέψη μας, στο σχεδιασμό και τις επιλογές μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)