25/9/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στις εργασίες Ελληνο -Ρωσικού Συνεδρίου

25- 26 Σεπτεμβρίου 2016

Σπίτι Πολιτισμού

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Περιφερειάρχα

Αγαπητοί εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και συμπολίτες

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

 

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, και σας ευχαριστούμε για τη θετική σας ανταπόκριση στην πρόσκληση μας, η οποία επέτρεψε την υλοποίηση του Συνεδρίου που μόλις ξεκινά.

 

Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε τις εργασίες του Συνεδρίου στο Ρέθυμνο, μια και αποτελεί ενσάρκωση ενός στόχου που είχαμε θέσει και στο πρόσφατο παρελθόν, στο πλαίσιο της επίσημης καθιέρωσης του 2016, ως έτους Ελλάδας στη Ρωσία.

 

Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο ειδικότερα, αλλά και την Κρήτη γενικότερα, οι ιστορικοί μας δεσμοί με τη Ρωσία ανιχνεύονται από το 1870 σε διπλωματικό επίπεδο και, κυρίως στην 9ετή περίοδο της ρώσικης παραμονής στο Ρέθυμνο (1897 -1906), ως Δύναμης διασφάλισης της ειρήνης, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τον οθωμανικό ζυγό.

 

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τη συμβολή των Ρώσων στην πολιτική, διοικητική και κοινωνική εξέλιξη του νησιού κατά την κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο, ο Δήμος Ρεθύμνης, υποστηρίζει και εμπλουτίζει διαρκώς, εδώ και δεκαετίες, τη διατήρηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους Ρώσους άλλοτε μέσα από τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων όπως η Αδελφοποίηση με την πόλη Πούσκιν το 1995, η εβδομάδα Ρώσικου Πολιτισμού, σε συνδιοργάνωση Δήμου Ρεθύμνης, ΥΠΠΟ, ΕΟΤ, Πρεσβείας Ρώσικης Ομοσπονδίας, Grecotel, το 1996, η συνδιοργάνωση με το «Ινστιτούτο Πούσκιν» Εκθεσης ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών, στο Ρέθυμνο το 1999 , κλπ. και άλλοτε, με τη συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια όπως αυτό που διοργάνωσαν το 2007 η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης με θέμα «Η Ρώσικη παρουσία στο Ρέθυμνο».

 

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι Πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη είναι ο διακεκριμένος- στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας μας - Ρεθεμνιώτης επιχειρηματίας του Τουρισμού κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας και θα μας καταθέσει στη συνέχεια τη δική του προσέγγιση γιο αυτό το θέμα, που αποτελεί μέρος του στόχου που από κοινού συμμεριζόμαστε.

 

Ως πόλη, λοιπόν, που διατηρεί ιστορικούς αλλά και σύγχρονους δεσμούς με τη Ρωσία, το Ρέθυμνο διατηρεί και συντηρεί εμπράκτως τη σταθερή του επιδίωξη για εγκαθίδρυση στέρεης και γόνιμης συνεργασίας με τη Ρωσία, σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, πολιτιστικών ανταλλαγών και εμπορικών συναλλαγών.

 

Πέραν, όμως, των εθνικών μας επιδιώξεων για εμπλουτισμό των σχέσεων συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ρέθυμνο φιλοδοξεί μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, να οριοθετήσει το πλαίσιο κοινών δράσεων που θα κομίσουν ποικίλα οφέλη σε αμφότερους τους μετέχοντες σε αυτές.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνιστούν τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια και άπτονται της ελληνικής γραφειοκρατίας σε ότι αφορά την έκδοση βίζας σε ρώσους υπηκόους.

 

Με την ελπίδα ότι σύντομα θα καμφθεί αυτή η δυσκολία, η οποία, ομολογουμένως, δεν συναντάται σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Ισπανία για παράδειγμα, που είναι πολύ πιο ευέλικτη σε αυτό τον τομέα από μας, έχουμε σχεδιάσει και θα κουβεντιάσουμε, ευκαιρίας δοθείσης και με την παρέμβαση των ειδικών επιστημόνων εισηγητών, ένα εφικτό πρόγραμμα συνεργασίας, που εστιάζει στον Τουρισμό και στις ποικίλες εκφάνσεις του, αλλά και στον Πολιτισμό, τη Θρησκεία, την Παράδοση, την Παιδεία, την Υγεία, τις μεταφορές, τη γνωστή παγκοσμίως κρητική διατροφή κ.α., με έμφαση στην παρουσίαση των πολλαπλών δυνατοτήτων της Κρήτης αλλά και τις δεδηλωμένες προτιμήσεις των Ρώσων επισκεπτών μας, οι οποίοι, με χαρά διαπιστώνουμε, ότι αυξάνονται κάθε χρόνο.

 

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον λοιπόν αναμένουμε τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών μας, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για ανταλλαγή δεδομένων, απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών, απαραίτητων στην περαιτέρω συνεργασία μας.

 

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και την ενεργή παρέμβασή σας σε αυτό το διάλογο, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα συνδράμει καταλυτικά στον επαναπροσδιορισμό και την αναθέρμανση των σχέσεων μας, θα επικαιροποιήσει την πρόθεση μας για αλληλοϋποστήριξη και συνέργεια, στη βάση του σεβασμού, της εκτίμησης και φιλίας που αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά της ιστορικής διαδρομής των λαών μας αλλά και για μια ρεαλιστική οπτική που επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε για τις διακρατικές συνεργασίες και συμμαχίες, στο έκρυθμο, πλέον, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

 

Τέλος, αγαπητοί επισκέπτες μας, ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία στο πλαίσιο της παραμονής σας στο καλοκαιρινό, ακόμη, Ρέθυμνο, να γνωρίσετε τις ανθρώπινες και φυσικές ομορφιές του, που είναι γενναιόδωρα διαθέσιμες και προσιτές, σε όλους όσοι μας τιμούν με την επιλογή τους.

 Nα είστε καλά.

 

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)