25/9/2014, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο: Γλυπτική και κοινωνία στην Αρχαία Ελλάδα

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Σύνεδροι

 

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο και σας ευχαριστούμε πολύ που επιλέξατε την πόλη μας για τη διεξαγωγή των εργασιών μιας τόσο σημαντικής επιστημονικής συνάντησης.

Λυπάμαι ειλικρινά που, προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι μου στην αδελφοποιημένη με το Ρέθυμνο κυπριακή πόλη της Αγίας Νάπας προκειμένου να συνοδεύσω αντιπροσωπεία του Ρεθύμνου που θα συμμετάσχει σε επετειακές εκδηλώσεις, , δεν μου επιτρέπει να παρακολουθήσω το Συνέδριο παρότι θα το ήθελα πολύ.

Θα ήθελα όμως να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές του Συνεδρίου αφενός για τη δυνατότητα που μας προσφέρουν να γίνουμε κοινωνοί του ωραίου έργου τους και αφετέρου για την πρωτοβουλία τους να προσκαλέσουν διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας από τη χώρα μας και το εξωτερικό για να συμμετάσχουν σ’ ένα γόνιμο κι επίκαιρο διάλογο που υπερβαίνει τα εξειδικευμένα επιστημονικά όρια και θέτει σε συνδιαλλαγή ολόκληρη την κοινωνία.

Η επιτυχής τομή που πέτυχε στην επιστήμη της Αρχαιολογίας το πρώτο Συνέδριο που διοργανώθηκε στην συμπρωτεύουσα το 2009, κατέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση στη μελέτη των μνημείων της πλαστικής στη χώρα μας, σ’ ένα βάθος χρόνου διάρκειας 3 αιώνων, η οποία θα επιχειρηθεί μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου. Η σχέση των Ελλήνων καλλιτεχνών με τη Ρώμη και το μικρασιατικό χώρο όπως και ο κοινωνικός ρόλος των έργων πλαστικής συνιστούν, όπως υπογραμμίζεται στο Πρόγραμμα, τους βασικούς στόχους του Συνεδρίου.

Η απόπειρα να διερευνηθεί η σύνδεση και να μελετηθεί η σύγκριση των γλυπτών έργων που δημιουργήθηκαν στις πόλεις με τις αποικίες αλλά και η ερμηνεία τους υπό το πρίσμα της ένδειξης της κοινωνικής θέσης των πολιτών στο δημόσιο ή και στον ιδιωτικό χώρο, είναι φιλόδοξη κι εξόχως ενδιαφέρουσα.

Είμαι βέβαιος ότι οι εγνωσμένου κύρους επιστήμονες που θα συμμετάσχουν σε αυτή την πολύπλευρη επιστημονική διαδρομή θα εκπληρώσουν τους στόχους που θέτει η συνάντηση τους, φωτίζοντας πλευρές της αρχαιολογίας που ακόμη δεν έχουν αποκαλύψει την ευρύτητα του πλούτου τους. Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται κι από τις πρόσφατες συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην Αμφίπολη, ο Ελληνικός Πολιτισμός, ακόμη έχει πολλά κρυμμένα μυστικά, που συνεχίζουν να μας εκπλήττουν με το μεγαλείο και την τελειότητά τους, κάθε φορά που η αρχαιολογική σκαπάνη αναδεικνύει τους θησαυρούς του.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου κι ελπίζω το μέλλον να μας επιφυλάξει αρκετές φορές τη χαρά τέτοιων διοργανώσεων. Ελπίζω οι διακεκριμένοι Σύνεδροι που το υποστηρίζουν να βρουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουν τις ομορφιές της σύγχρονης πόλης μας και τη φιλοξενία των ανθρώπων της.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)