25/09/08, Χαιρετισμός Δημάρχου στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ενωσης Τυφλών

 

                                                                                                        Ρέθυμνο, 25-28 Σεπτεμβρίου 2008

 

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Αγαπητοί φίλοι

 

 

Καλωσορίζουμε στην πόλη μας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και τους ευχαριστούμε για την επιλογή του Ρεθύμνου ως πόλη που θα φιλοξενήσει τη διεξαγωγή των εργασιών της πολύ ενδιαφέρουσας Επιστημονικής Συνάντησης του στην Ελλάδα.

 

Καλωσορίζουμε επίσης θερμά τα μέλη του  Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών που, εκτός από ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και διοργανωτής της φετινής Συνάντησης, είναι ο δυναμικός και πολύτιμος φορέας που εκφράζει και εκπροσωπεί το κίνημα των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης στην χώρα μας.

 

Χιλιάδες άτομα με προβλήματα όρασης κυκλοφορούν ή τουλάχιστον προσπαθούν να κυκλοφορήσουν καθημερινά ανάμεσά μας μιας κι ο κόσμος μας δεν είναι ιδανικά πλασμένος. Τα άτομα αυτά αγωνίζονται, διεκδικούν, ζουν και παλεύουν πολύ, παλεύουν όπως όλοι μας, με τρόπο όμως διαφορετικό γιατί βλέπουν με τα χέρια, με το μυαλό, με την καρδιά. Η συμβίωσή τους με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας γίνεται μέσω μιας διαφορετικής διαδικασίας, βασισμένη στην γλώσσα του σώματος, στα απτά σύμβολα, στην σωματική στάση, στις φυσικές χειρονομίες. Η συμμετοχή σ'' αυτόν τον κόσμο της αμεσότητας και της αφής, απαιτεί υψηλά επίπεδα ευαισθησίας και ιδιαίτερη διαίσθηση από τους βλέποντες συνανθρώπους τους. Πάνω απ'' όλα όμως, δεν χρειάζονται ανθρωπισμό γιατί είναι άτομα με εξαιρετικές ιδιότητες, με ευφυϊα και στιβαρή θέληση, που διαπρέπουν ως επιστήμονες, πολιτικοί, αθλητές και επιχειρηματίες, παρά την κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία που συχνά αντιμετωπίζουν. Μας μαθαίνουν τις αξίες της ζωής γιατί αυτοί τις εκτιμούν πολύ περισσότερο και μας κοιτάζουν περήφανα υπενθυμίζοντάς μας ότι οι περιορισμοί που υφίστανται δεν είναι συνέπεια των δικών τους ατομικών λειτουργικών αδυναμιών αλλά συνέπεια της δικής μας αδυναμίας μας να λάβουμε υπ'' όψιν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.

 

Οι συνάνθρωποί μας με προβλήματα όρασης προκαλούν καθημερινά την ευαισθησία και την ανθρωπιά μας. Δοκιμάζουν την ωριμότητά μας και μας καλούν όχι απλώς να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα αλλά και να την αντιληφθούμε ως μια συνθήκη που εμπλουτίζει τη συλλογική μας αντίληψη για την κοινωνία και τον κόσμο.

 

Προκαλούν τη βούληση των κοινωνιών μας και την πολιτική βούληση των φορέων, να τους εξασφαλίσουν στην πράξη, όπως οφείλουν, ίσα δικαιώματα  και ίσες ευκαιρίες .

 

Το Ρέθυμνο έχει να υπερηφανεύεται για την διακεκριμένη Ευρωβουλευτή και Βουλευτή Επικρατείας κα Ελευθερία Μπερνιδάκη, μια γυναίκα με στιβαρό πνευματικό και συναισθηματικό εξοπλισμό, με πληθωρική προσωπικότητα και δυναμική πολιτική και ακαδημαϊκή δράση, που μας υπενθυμίζει το υπέρτατο κοινωνικό χρέος μας, να προασπίζουμε τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, να αποδυναμώνουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις και να καταπολεμάμε τις διακρίσεις που βιώνουν. Είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένας άνθρωπος που προσφέρει αφειδώς τον εαυτό του στον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό, που υπηρετεί με βαθιά πίστη και αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες με αναπηρία, που αγωνίζεται για την διασφάλιση της πλήρους ενσωμάτωσης και συμμετοχής τους στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή.

 

Τον 21ο αιώνα δεν έχουμε πια καμία δικαιολογία, δεν μπορούμε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βυθιζόμαστε στην μάταιη αυταρέσκειά μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίγουμε την καρδιά μας και να οδηγούμε την βούλησή μας σε αυτό που δικαιούνται οι πολίτες με οποιαδήποτε αναπηρία, να μην είναι παθητικοί δέκτες φροντίδας και φιλανθρωπίας αλλά ισότιμα μέλη της κοινωνίας που αξίζουν να ζουν σε ένα προσβάσιμο περιβάλλον και αποτελούν φυσικά, άρρηκτα και οργανικά μέλη του συνόλου. Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε ως κοινωνία και ο καθένας χωριστά με τον εαυτό του, το οποίο θα διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον μας και θα το κερδίσουμε μόνον όταν πιστέψουμε ότι τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.

 

Οι πολιτειακοί θεσμοί, οφείλουν πάνω απ'' όλα να επιδιώκουν την εξίσωση των ευκαιριών σε όλους τους τομείς της ζωής και την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και πλήρους ένταξης στην κοινωνία.

 

Αυτό είναι και το δικό μας στοίχημα ως Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου, να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των τυφλών πολιτών και να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο δίκαιο αίτημά τους για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, μια κοινωνία ώριμη και θετική προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της.

 

Ηδη λειτουργεί η υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ρεθύμνου η οποία προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο και εξυπηρετεί με συνέπεια και ανθρωπιά όλους όσοι έχουν ανάγκη μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία.

 

Στα πολλά έργα ανάπλασης που έχουν εκτελεστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η δημιουργία υποδομών πρόσβασης ατόμων με αναπηρία  σε υπηρεσίες (ήδη στο Δήμο λειτουργεί ασανσέρ γι'' αυτό σκοπό ενώ έχουν δημιουργηθεί και οι απαραίτητες ράμπες) ενώ τα νέα πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της ανάπλασης βασικών οδικών αρτηριών, υπάρχει ειδική διάβαση για την ασφαλή κυκλοφορία ατόμων με προβλήματα όρασης.

 

Στον τομέα απασχόλησης κάνουμε ότι μπορούμε δοθέντος ότι πλέον όλες οι προσλήψεις εγκρίνονται από τον ΑΣΕΠ και η προκήρυξη θέσεων και ειδικοτήτων απασχόλησης δεν εναπόκειται στη δική μας θέληση. Στη ΔΕΥΑΡ πάντως που είναι Δημοτική Επιχείρηση και υπήρχε στο παρελθόν τουλάχιστον μια σχετική ευελιξία σ αυτόν τον τομέα, απασχολούνται ήδη άτομα με αναπηρία ως μόνιμοι υπάλληλοι.

 

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει και δεν έχουν ακόμη γίνει.

 

Φιλοδοξούμε με τη δική σας βοήθεια,  την κρατική επιχορήγηση που προς το παρόν είναι πολύ φειδωλή και το δικό μας σχεδιασμό και ενεργοποίηση να καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο μας πιο πολιτισμένο και περισσότερο ανθρώπινο.

 

Να είστε καλά.  Σας ευχαριστώ .

 

27 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)