20/8/2016, Xαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη στο 31ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών

         19 Αυγούστου 2016

Αρχαία Ελεύθερνα

Αγαπητοί συμπολίτες

Κυρίες και Κύριοι

 

 

Είναι ξεχωριστή η χαρά μας που φιλοξενούμε στον ιστορικό αυτό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου των Μυλοποταμιτών.

Ένα θεσμό που μετρά πάνω από 3 δεκαετίες αποδοτικής παρέμβασης στην ανάπτυξη του τόπου μας, αφορμή συνάντησης και γόνιμης συνεργασίας απόδημων Μυλοποταμιτών με την τοπική κοινωνία και απτή ένδειξη της αταλάντευτης επιθυμίας των Κρητικών να είναι ενωμένοι και δυνατοί, ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου.

Αυτό ακριβώς το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης, υπηρετεί και προάγει πρωτίστως η σμίξη ειδικών αλλά και καθημερινών ανθρώπων της γης και του μόχθου, που τιμούν σήμερα με τη παρουσία τους το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσαν με κόπο και αίσθημα ευθύνης η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Τα χωριά του Μυλοποτάμου συναντώνται εδώ, στην Αρχαία Ελεύθερνα, έναν χώρο που συνιστά για το Ρέθυμνο αλλά και όλη την Κρήτη, σημείο αναφοράς για την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Η θεματολογία του Συνεδρίου εστιάζεται στην ανάδειξη των παραμέτρων που συνθέτουν τη νέα εποχή που εγκαινίασε για τον τόπο μας, η λειτουργία του Μουσείου που είναι θαυμαστός καρπός πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας του διακεκριμένου Καθηγητή Αρχαιολογίας και ομιλητή στο Συνέδριο κ. Νίκου Σταμπολίδη, των επιστημονικών συνεργατών του αλλά και των ανθρώπων της περιοχής που συστρατεύθηκαν με ανιδιοτέλεια και περισσή αγάπη για την Κρήτη στον αγώνα του, συμμερίστηκαν το φιλόδοξο όραμα του και συνέβαλλαν στην πραγμάτωσή του.

Το Μουσείο όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Νεκρόπολης που το συντροφεύει είναι η δική μας κιβωτός γνώσης για την ύπαρξη μας, την καταγωγή και την υπόστασή μας.

Μέσα από τα εκθέματα του και τους συμβολισμούς τους, θα μάθουμε ποιοι είμαστε και ποιες υψηλές αξίες σμίλεψαν τη διαδρομή μας στο χρόνο, σε τούτο το Ομηρικό νησί.

Με αυτή τη γνώση θα πορευτούμε εφεξής και θα την αξιοποιήσουμε, μεταξύ άλλων για να κάνουμε την ενδοσκόπηση μας, την ειλικρινή αυτοκριτική μας, ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι προκειμένου να αξιωθούμε να αναθρέψουμε, καλύτερους από μας, ανθρώπους.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στην κεφαλαιώδη σημασία που έχει πλέον στη ζωή μας αλλά και στην εν γένει πνευματική και υλική ανάπτυξη του Ρεθύμνου η λειτουργία του αρχαιολογικού τούτου θησαυρού.

Άλλωστε θα γίνει άμεσα αντιληπτή, από τους έγκριτους ομιλητές μας που θα τοποθετηθούν με τις εισηγήσεις τους σε λίγα λεπτά.

Αξίζει όμως να επισημανθεί και μια άλλη διάσταση, πέραν της αμιγώς ενημερωτικής, με επιστημονική υποστήριξη, παρέμβασης που επιχειρεί το Συνέδριο Μυλοποταμιτών.

Είναι αυτή της καλλιέργειας μιας υγιούς ανθρώπινης κοινωνίας και επικοινωνίας των μελών της, που προσκαλούνται, με πρόταγμα την κοινή τους καταγωγή, το πλούσιο πολιτιστικό τους υπόβαθρό και τη δύναμη της κοινής τους ιστορίας, να συμπορευτούν σε μια κοινή, αλληλέγγυα και έντιμη προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία, πέρα και έξω από ατομοκεντρικά και εγωιστικά πλαίσια που εξωθούν τη συλλογική δράση σε ατροφία.

Διότι είναι ωραίο και χρήσιμο αγαπητοί μου να συναντιώμαστε σε Συνέδρια και σε ποιοτικές εκδηλώσεις που συχνά πραγματοποιούνται στον τόπο μας και να δηλώνουμε υπερήφανοι για την καταγωγή μας, για την ένδοξη ιστορία που μας γαλούχησε και να επικαιροποιούμε λεκτικά τα διδάγματα της.

Πιότερο σημαντικό όμως, νομίζω, αλλά και επιτακτικό, λόγω της κρισιμότητας της εποχής που ζούμε, είναι να μετουσιώνουμε το λόγο σε πράξη. Κι όταν έρχεται η στιγμή που καλούμαστε να υπερβούμε τις ανθρώπινες ατέλειες μας και να τιθασσεύσουμε τις αδυναμίες μας για το κοινό καλό, να βρίσκουμε τη δύναμη να λειτουργούμε εμπράκτως με τον απαιτούμενο αλτρουϊσμό, γενναιότητα και αξιοπρέπεια, που μάθαμε από τους προγόνους μας, των οποίων τη μνήμη σήμερα τιμούμε.

Και με συνείδηση ότι όλοι έχουμε το ίδιο ακριβώς δικαίωμα και μερίδιο στη χαρά αλλά και στην ευθύνη. Οι κοινωνίες πάνε μπροστά, όταν οι άνθρωποί της μετενσαρκώνουν τις υψηλές αξίες και ιδανικά σε στάσεις ζωής, που τις υποστηρίζουν καθημερινά, αδιάκοπα και αδιαπραγμάτευτα.

Και τα χωριά μας, που δεν ξέχασαν ποτέ τους νεκρούς τους ούτε έπαψαν να τους μετρούν ως σύμβολα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, έχουν, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ένα επιπλέον κίνητρο για να ζουν μονιασμένα και με σταθερό προσανατολισμό την αλληλοβοήθεια, το σεβασμό και την αλληλοϋποστήριξη.

Με αυτές τις σκέψεις ευχαριστούμε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για την ευκαιρία που μας προσφέρουν να μοιραστούμε προβληματιστούμε, να σμιλέψουμε οράματα και να συμπορευτούμε στην επίτευξη στόχων που θα συναποφασίσουμε και που θα αξίζουν στο παρόν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)