24/10/08,Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνου στο Γ' Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο

 

                                                                                                                               Ξενία, 23/10/08

 

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Το Θέατρο θεωρείται ως μία από τις πιο εκφραστικές και επικοινωνιακές μορφές Τέχνης. Έχει ζωή, κίνηση, δημιουργία, συμμετοχή.

 

Η Κρήτη, που γνώρισε μεγάλη θεατρική άνθηση ειδικά της περίοδο της ενετοκρατίας, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα θεατρικής παιδείας και πολιτισμού.

 

Γι'' αυτό με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας το τρίτο Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο κι ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του, το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, που μας προσφέρουν γενναιόδωρα τη θαυμαστή δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την δαιδαλώδη και γοητευτική διαδρομή του Νεοελληνικού Θεάτρου από τη γένεσή του μέχρι σήμερα. Κάθε ευκαιρία για ενασχόληση με την Τέχνη και τις εκφράσεις της είναι κίνητρο για απόκτηση γνώσης, είναι αφορμή για πνευματική καλλιέργεια, είναι ερέθισμα για δημιουργική απασχόληση, είναι ευγενής προσανατολισμός για τους νέους, είναι η αποκρυστάλλωση των ονείρων τους και η εικόνα της μελλοντικής τους προοπτικής .

 

Ειδικά σήμερα, την εποχή της μεγάλης ηθικής σύγχισης και του πνευματικού αποπροσανατολισμού , συνέδρια όπως αυτό που έχουμε την τιμή να εγκαινιάζουμε, δημιουργεί σταθερά σημεία αναφοράς, ασφαλείς διόδους διεξόδου από τον κατήφορο των αξιών, ζωογόνες πηγές έμπνευσης, προτάσεις επαγγελματικής ενασχόλησης.

 

Αισθανόμαστε ευτυχείς που η πόλη μας έχει την τιμή να φιλοξενεί πολλούς επιστημονικούς εισηγητές, όλοι τους εκλεκτοί ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πνεύματος, οι οποίοι πέραν της γνώσης τους που θα τη μοιραστούν μαζί μας, προσδίδοντας ιδιαίτερη παιδαγωγική και κοινωνική αξία στο Συνέδριο, θα μας καταθέσουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον του νεοελληνικού θεάτρου, τις σύγχρονες τάσεις που το διαπνέουν και τις προοπτικές του.

 

Ένα θέμα που ενδιαφέρει όχι μόνο όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μορφή Τέχνης αλλά και όσους θεωρούν το Θέατρο ως τον καθρέφτη των προτύπων, των ιδεολογιών, των σκέψεων και των επιθυμιών κάθε κοινωνίας, κάθε εποχής.

 

Και φυσικά είναι άξια συγχαρητηρίων η απόφαση των διοργανωτών να αφιερώσουν το Συνέδριο στην εξέχουσα προσωπικότητα του νεοελληνικού θεάτρου, πρωτοπόρο στην έρευνα της ιστορίας του, καταξιωμένο κριτικό θεάτρου και πρώτο καθηγητή θεατρολογίας στην Ελλάδα Θόδωρο Χατζηπανταζή.

 

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή δύναμη στου διοργανωτές του που τροφοδοτούν σταθερά τη σκέψη σας και την ψυχή μας με σπουδαίες πνευματικές διαδρομές.

 

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)