23/08/11, Καλωσόρισμα Πατριάρχη Αλεξανδρίας κ.κ. Θεοδώρου απο το Δημαρχο Ρεθυμνης στην τελετή εγκαινίων του Καθολικού της Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης

                                           Ρέθυμνο 20 Αυγούστου 2011

 

Μακαριώτατε

Έμπλεοι χαρά και συγκίνησης σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο και σας καταθέτουμε τα ειλικρινή αισθήματα της αγάπης, του σεβασμού και της εκτίμησης μας για το θεάρεστο έργο που επιτελείτε στην Αφρικανική Ήπειρο.

Είναι ευτυχής συγκυρία η χρονική σύμπτωση της παρουσίας σας εδώ με τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής της Αγίας Ειρήνης, ενός μοναστηριού που ακτινοβολεί την Πίστη και την Ελπίδα, που φέρει ιερό ιστορικό φορτίο και η ανακαίνισή του, έργο του πνευματικού σας Πατέρα, Μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης και  Αυλοποτάμου Θεοδώρου, όπως και η αγαθή λειτουργία του επ’ ωφελεία του χριστιανικού πληρώματος του Ρεθύμνου, εμπλούτισε την ακάματη δράση της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

  Σας καλοδεχόμαστε λοιπόν στο Ρέθυμνο, μια πόλη με μακραίωνη Ιστορία και Παράδοση, μια πόλη που έχει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα, διατηρώντας στο πέρασμα του χρόνου ανόθετυτη τη φυσιογνωμία και την κουλτούρα της, γέννησε ισχυρές πνευματικές προσωπικότητες και ευλογήθηκε μ'' ένα πλούσιο σε ομορφιά και  αγαθά φυσικό περιβάλλον.

Τη γνωρίζετε καλά τούτη την πόλη Μακαριώτατε, συνδεόσαστε μαζί της  με ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς αφού εκτός των άλλων, σε πολύ νεαρή  ηλικία υπηρετήσατε επί 10 συναπτά έτη, ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος το χριστεπώνυμο πλήρωμα της  Ιεράς Μητροπόλεως   Λάμπης και Σφακίων.

Κι η πόλη μας, Μακαριώτατε,  σας γνωρίζει και παρακολουθεί με σταθερό ενδιαφέρον την πολύπλευρη   ιεραποστολική σας δράση που εκτείνεται στις πολλές και συνεχώς δοκιμαζόμενες χώρες της Αφρικής. Η Σοφία, η Αγάπη προς το συνάνθρωπο, η Αλληλεγγύη, η μετάγγιση ζωής κι ελπίδας στον πάσχοντα Άνθρωπο,  όλα τα θεόπνευστα, ευλογημένα κι ευγενή ιδεώδη που διατηρούν την ισορροπία στον κόσμο μας και επιτρέπουν στη ζωή να συνεχιστεί, συναντώνται στο έργο σας που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα και συχνά τα ανθρώπινα όρια και αντοχές.

 Ένα έργο βάλσαμο στον πόνο και την απελπισία, αθόρυβο διακριτικό αλλά πολύτιμο, σε μια Ήπειρο που δοκιμάζεται δεκαετίες από τη φτώχεια την εξαθλίωση και τη θανάσιμη απειλή των μεταδιδόμενων ασθενειών, ένα σπουδαίο ποιμαντορικό έργο σ’ ένα κόσμο με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τις  έντονες κοινωνικές ανισότητες,  τη συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αναγωγή του χρήματος σε πανανθρώπινο ιδανικό.

Κι εσείς όπως και 6 από τους προκαθημένους σας τιμήσατε την κρητική  σας καταγωγή αποδεικνύοντας πως το νησί μας διαπνέεται από βαθιά θρησκευτικά αισθήματα κι έχει ισχυρές θρησκευτικές καταβολές που διατηρούνται ακμαίες χάρη στις δραστήριες και ιστορικές Μονές του, τις Ιερές  μας Μητροπόλεις  και το ακατάπαυστο έργο των κληρικών.

Η Θεία εμπνεύσει παμψηφή εκλογή σας από την  Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, τον Οκτώβριο  2004 καταδεικνύει με τρόπο αναντίρρητο τα πλούσια πνευματικά και ψυχικά σας προσόντα τα οποία προϋποθέτει ο ιδιαίτερα λαμπρός, ιστορικός τίτλος που δικαίως κατέχετε.

Υπό τη σκέπη σας και τη δική σας συνετή καθοδήγηση το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας,  συνεχίζει με Πίστη στην ιερότητα του σκοπού, Αφοσίωση, μεγαλείο κι ανθρωπισμό, τη δράση του τιμώντας τον ιστορικό του  πρωταγωνιστικό ρόλο ως ένα από τα λαμπρότερα Πατριαρχεία της Ορθοδοξίας.

Όχι μόνον η Κρήτη αλλα και η χώρα μας που έχει  τύχει της θερμής υποστήριξης του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει και σήμερα που διάγουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας, την ανάγκη της υποστήριξής σας, της σεπτής σας διακονίας σας, της αγάπης και της καθοδήγησης σας.

Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τα αισθήματα συγκίνησης που μας πλημμυρίζουν από την ευλογημένη σας παρουσία εδώ, σήμερα, σε αυτό το Ιστορικό Μοναστήρι που αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και σημαντικούς θρησκευτικούς πνεύμονες του Ρεθύμνου. Γιατί ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτή την Αγάπη, συνιστά εχέγγυο συμπαράστασης, υποστήριξης και συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου που ευτυχεί να έχει έναν άξιο Ποιμενάρχη που επωμίστηκε ένα δύσκολο και βαρύ έργο σε μια εποχή που οι επικρατούσες συνθήκες εκφυλίζουν το πρόσωπο της κοινωνίας αφήνοντας της ψυχή μας διάτρητη, εκτεθειμένη, ανοχύρωτη.

Ωστόσο με τη Δύναμη του Θεού και την καθολική υποστήριξη των Ρεθμνιωτών το φέρει εις πέρας με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω Μακαριώτατε πως στο Ρέθυμνο, έχουμε καταφέρει μαζί,  Εκκλησία - Κοινωνία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συστρατευτούμε σε ένα κοινό στόχο: την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας, τη διατήρηση  της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία εστιών ανακούφισης για όσους δυστυχούν και την αναζωπύρωση της ελπίδας και της πίστης μας .

 Ο καθένας, με σεβασμό και θετική διάθεση,  διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο και  επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά καταβάλλει καθημερινά, μια σκληρή προσπάθεια για  να διατηρήσουμε θεσμούς, δομές και δράσεις που δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τη Ζωή.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως η κοινή μας προσπάθεια θα αποδώσει τους αναμενόμενους κι επιδιωκόμενους, γόνιμους,  καρπούς.

Αυτή είναι η ταυτότητα του σημερινού Ρεθύμνου Μακαριώτατε.

Του Ρεθύμνου  που σας σέβεται,  σας εκτιμά, σας θαυμάζει και σας εύχεται   να έχετε Υγεία και Δύναμη  να συνεχίσετε το θεόπνευστο ιεραποστολικό σας έργο, να διαδραματίσετε ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ειρήνη και πρόοδο των λαών και να γραφτεί το έργο σας  στην ιστορία της ανθρωπότητας ως το έργο ενός ευλογημένου, άξιου, ανθρωπιστή  και δοξασμένου  Πατριάρχη.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

25 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)