23/07/10,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΙΚΡΙ

                                                               Πίκρι Ρεθύμνου, 25 Ιουλίου 2010

  Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε τούτη την ωραία εκδήλωση με τον διττό χαρακτήρα:

Καταρχάς, την απόδοση τιμής σε ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους σε μια άνιση μάχη γράφοντας με τον πλέον ένδοξο τρόπο μία ακόμη σελίδα στην ιστορία της Κρήτης και του Ρεθύμνου ειδικότερα, στέλνοντας ένα πανανθρώπινο μήνυμα σε κάθε γωνιά της Γης: την πίστη στην Ελευθερία και την αξία της θυσίας γι’ αυτήν. 

Και στη συνέχεια, τον εορτασμό για τη συμπλήρωση  400 χρόνων από την κατασκευή της Βίλας Κλόντιο στο χωριό σας, ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος  της Ενετικής αρχιτεκτονικής και ενός από τα σημαντικά μνημεία που κοσμούν τους Οικισμούς του Δήμου μας. Αντίστοιχα κτίσματα, ανάλογης  αρχιτεκτονικής κατασκευής και υψηλής μνημειακής αξίας συναντώνται εκτός από του Πίκρι στον Οικισμό Χρωμοναστηρίου και στο Μούντρος.

Θα ήθελα πραγματικά να σας συγχαρώ, εσάς τους εμπνευστές αυτής της θαυμάσιας πρωτοβουλίας  να συνδυάσετε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής σε συγχωριανούς σας που θυσιάστηκαν για να μας προσφέρουν ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά στη ζωή ενός ανθρώπου, την Ελευθερία, με μια δράση ισχυρού πολιτιστικού αντικρύσματος.

Είναι σπουδαίο, σε μια δύσκολη εποχή, την οποία βιώνουμε όλοι μας, να υπάρχουν    άνθρωποι που  επιμένουν να αναδεικνύουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό του τόπου που ζουν,  αναχαιτίζοντας κάθε σύγχρονη τάση συρρίκνωσης των χωριών της υπαίθρου, προστατεύοντας  παράλληλα, από τη φθορά της λήθης, αγώνες που αξίζουν κάθε τιμή και μια  πολιτιστική κληρονομιά που δικαιούται να διασωθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Απ’ ότι διαπιστώνουμε, η Βίλα Κλόντιο, εδώ στο χωριό Πίκρι, έχει ήδη εμφανή τα αμείλικτα σημάδια που αφήνει ο χρόνος. Ευτυχώς έχει διασωθεί με παρέμβαση της Αρχαιολογίας το επιβλητικό θύρωμα της που υποδέχεται τους επισκέπτες του χωριού μια και ο θόλος στον  οποίο βρίσκεται είναι πάνω στο βασικό δρόμο του χωριού και χρησιμοποιείται ως πέρασμα ή αλλιώς «διαβατικό» όπως θα μας ενημερώσει σε λίγο ο αρχαιολόγος κ. Κωστής Γιαπιτζόγλου στην ομιλία του.

Εκείνο το οποίο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ως ευχή κι επιθυμία είναι να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο το διασωθέν τμήμα της βίλλας Κλόντιο, η οποία βέβαια αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία γεγονός που καθιστά δυσχερή έως αδύνατη, υπό αυτό το καθεστώς, την παρέμβαση οποιασδήποτε υπηρεσίας, ώστε να προστατευθεί ως μνημείο και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες, γεγονός που αναμφίβολα θα ευνοήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού.

 Το παράδειγμα της Βιλας Κλόντιο στο Χρωμοναστήρι, που σήμερα πλέον αποτελεί ένα εξαιρετικά αποκαταστημένο μνημείο που λειτουργεί ως Στρατιωτικό Μουσείο, έχει πραγματικά ωφελήσει τον Οικισμό του οποίου η επισκεψιμότητα αυξήθηκε σημαντικά από την ίδρυση του Μουσείου και μετά,

 αφού αναφέρεται σε όλους τους Τουριστικούς οδηγούς και αφιερώματα. Ανεξάρτητα πάντως από την αναπτυξιακή του προοπτική, κανείς μας δε διαφωνεί στη σημασία που έχει ο μνημειακός πλούτος κάθε τόπου για τους ανθρώπους του.

 Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω την κατάχρηση του χρόνου των ομιλητών στην αποψινή  εκδήλωση οι οποίοι σίγουρα θα μας διαφωτίσουν για τις πιο  σημαντικές πλευρές  της.

Σας ευχαριστώ για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία κι εύχομαι ο Οικισμός Πίκρι να συνεχίσει δυναμικά τα αναπτυξιακά του βήματα και να ευημερήσει όπως δικαιούται και του αξίζει.  

Να είστε καλά.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)