23/05/10,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

                                                               Δημαρχείο Ρεθύμνου, 23 Μαΐου

 

  Αγαπητοί Φίλοι

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, την αναγεννησιακή μας πόλη κι ελπίζουμε το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα να σας επέτρεψε να γνωρίσετε την κουλτούρα και τη φυσιογνωμία της, να σεργιανήσετε  στα γραφικά σοκάκια της, να γευτείτε τις τοπικές μας γεύσεις και λιχουδιές που είναι παγκοσμίως γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, στην ανθρώπινη υγεία, να επισκεφθείτε τα μνημεία μας, τις παραλίες μας και το φυσικό περιβάλλον της πόλης και των Οικισμών. 

Ακόμη όμως κι αν δεν προφτάσετε να γνωρίστε την πόλη και τους ανθρώπους και να απολαύσετε τους καρπούς της, εύχομαι να επιστρέψετε στο μέλλον για διακοπές γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Το Ρέθυμνο είναι μια  φιλόξενη πόλη. Διαθέτει το προνόμιο μιας υγιούς  Πολυπολιτισμικότητας, τις ρίζες της οποίας τις συναντά κανείς στο μακρινό παρελθόν αφού η ιστορία της πόλης μας είναι πλούσια σε μακροχρόνιες κατακτήσεις από λαούς διαφορετικών πολιτισμών που άφησαν ανεξίτηλα τα χνάρια τους τόσο στη μνημειακή κληρονομιά του Ρεθύμνου όσο και στην ίδια την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων του. Έτσι, στο Ρέθυμνο γενιές ολόκληρες γαλουχήθηκαν με στοιχεία που έφεραν ποικιλόμορφα πολιτιστικά χαρακτηριστικά αλλά και ανόθευτες ελληνικές αξίες και ιδανικά που με σθένος  υπερασπίστηκαν και διαιώνισαν.

Οι συνθήκες κατοχής, αιώνων σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν και τη θετική τους επίδραση γιατί πάντοτε υπάρχει και η θετική πλευρά την οποία οφείλουμε να αναζητούμε και να αναγνωρίζουμε. Μάθαμε να συνυπάρχουμε, εξοικειωθήκαμε με το διαφορετικό,  αφομοιώσαμε στοιχεία άλλων πολιτισμών και τους επηρεάσαμε, γίναμε εξωστρεφείς, περισσότερο ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί.

Σας τα αναφέρω όλα αυτά όχι για να αποδώσω στο Ρέθυμνο ονειρικές διαστάσεις αλλά  για να καταλήξω πως είναι δικαιολογημένο αν όχι αναμενόμενο ν’ ανθίσει σε τούτη την πόλη  ένα ίδρυμα  που έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα θεσμού, όπως είναι ο Προσκοπισμός.

Από τη μέρα της ίδρυσής του έχουν περάσει 96 χρόνια. Σχεδόν ένα αιώνας. Και μόνο η αντοχή και διάρκεια του στο χρόνο και μάλιστα σε εποχές που η χώρα μας δοκιμάστηκε από Παγκόσμιους Πολέμους, Μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιες συρράξεις, δικτατορία και τόσα άλλα επιβεβαιώνει  την ανάγκη που έχει η κοινωνία από τις δράσεις του Προσκοπισμού. Δράσεις που εκπορεύονται από την εθελοντική διάθεση νέων ανθρώπων για προσφορά και υψηλά ιδανικά που υπηρετώνται με ευσυνειδησία, υψηλή αίσθηση του χρέους απέναντι στο συνάνθρωπο και το περιβάλλον του.

Το Ρέθυμνο ευτυχεί να διαθέτει σήμερα 3 Συστήματα Ναυτοπροσκόπων που στελεχώνονται από συμπολίτες ηλικίας από 7 έως 65 ετών. Ήδη, οι 11 ομάδες που λειτουργούν αριθμούν περί τα 40 άτομα ή κάθε μία ενώ υπάρχουν πολύ περισσότεροι νέοι κυρίως που θα ήθελαν να ενταχθούν στην μεγάλη προσκοπική οικογένεια αλλά είτε λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου είτε λόγω αδυναμίας να τους δεχτούν λόγω υπεράριθμων συμμετοχών, δεν τα καταφέρνουν. Σημασία πάντως έχει πως η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία έχει αγκαλιάσει και υποστηρίζει με ουσιαστικό ενδιαφέρον τον Προσκοπισμό τον οποίο προσεγγίζει αφ’ ενός ως μία από τις υγιέστερες και αποτελεσματικότερες διεξόδους, κυρίως για τους νέους, αλλά και όλους όσοι επιθυμούν και έχουν περίσσευμα χρόνου και ευαισθησίας,  να προσφέρουν υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και αφετέρου, ως μια δυναμική ομάδα κοινωνικής παρέμβασης που μόνον οφέλη κομίζει τόσο στα Μέλη της όσο και στους αποδέκτες των ενεργειών της.

Ενδεικτικό της εύρυθμης λειτουργίας του είναι εξάλλου το γεγονός ότι, εκτός της αρχαιότητας του Ιδρύματος των Προσκόπων, οι δραστηριότητες του φιλοξενούνται σ’ ένα σύγχρονο από άποψη υποδομών και δυνατοτήτων και πανέμορφο από άποψη φυσικού περιβάλλοντος, χώρο, τον «Παράδεισο» τον οποίο έχετε ήδη επισκεφθεί και φαντάζομαι θα συμφωνείτε μαζί μου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες για την απόκτηση του συγκεκριμένου χώρου ξεκίνησαν το 1960 και στη δημιουργία του με τη σημερινή του μορφή συνέβαλλαν Υπουργεία, ο Δήμος Ρεθύμνου, ιδιώτες, η ίδια η κοινωνία του Ρεθύμνου, κινητοποιήθηκε δηλαδή ένας ολόκληρος μηχανισμός ηθικής και οικονομικής υποστήριξης του Προσκοπισμού ώστε σήμερα με υπερηφάνεια να μπορούμε να πούμε πως τα παιδιά μας εκπαιδεύονται σ’ ένα αξιοπρεπή, πλήρη και ασφαλή κατασκηνωτικό χώρο.

Τα υφιστάμενα Συστήματα Ναυτοπροσκόπων υπηρετούν με συνέπεια τις βασικές αρχές που διέπουν τον Προσκοπισμό: Τον αυτοσεβασμό, την αυτογνωσία, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας και στους συνεργάτες μας, την αλληλεγγύη, τον αλτρουϊσμό, την προστασία του περιβάλλοντος (που στην περίπτωση του Ρεθύμνου συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα) και την ορθολογική και ισόρροπη διαχείριση των φυσικών πόρων, την εδραίωση της παγκόσμιας Ειρήνης, την αξιοπρεπή επιβίωση, την ευελιξία και ομαλή προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, την αναγνώρισης της αξίας της ομαδικής συνεργασίας και πολλά άλλα. Όλα διδάσκονται και κατακτώνται μέσα από μια βιωματική διαδικασία μάθησης , που μπορεί να διαρκεί δια Βίου, μέσα από προοδευτικά προγράμματα όπως αυτό που συμμετέχετε κι εσείς, μέσα από ομαδική δουλειά που παράγεται σ’ ένα περιβάλλον αμοιβαίου  σεβασμού και εκτίμησης.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το έργο που επιτελείτε. Είναι καθαρά ανθρωποκεντρικό και τούτη ειδικά την περίοδο  που κι εμείς προσωπικά και η χώρα μας στο σύνολό της δοκιμάζεται, έχουμε όλοι ανάγκη από αυτά τα ιδανικά τα οποία με τόση σθένος διαιωνίζει ο Προσκοπισμός. Έχουμε ανάγκη από την ανθρωπιά και την εθελοντική προσφορά. Τη οποία έχουμε γνωρίσει μέσα από τη συνεργασία μας μαζί σας  αφού είστε πάντα παρόντες στις μεγάλες στιγμές του Ρεθύμνου, σε όλες τις απαιτητικές διοργανώσεις της πόλης στον Τομέα του Πολιτισμού, του Τουρισμού, σε κάθε πρωτοβουλία της που αφορά το Περιβάλλον και την προστασία του. 

 

Φίλοι από την Κύπρο, της τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Τρίπολη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Βόλο , τη Μυτιλήνη και τη Χίο (συγχωρείστε με αν άθελα μου παραλείπω κάποια πόλη)  είστε πάντα καλοδεχούμενοι στο Ρέθυμνο. Οι πύλες της πόλης μας και της καρδιάς μας θα είναι πάντοτε ανοιχτές. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρετε κι εύχομαι να ‘χετε πάντα τη δύναμη και την όρεξη να το κάνετε.  Θα είμαστε δίπλα σας και με όσα μέσα διαθέτουμε θα υποστηρίζουμε το ωραίο έργο σας.

Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ.

 

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)