22/9/12, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών με τίτλο “Διακυβέρνηση για Βιώσιμη Ανάπτυξη”

                                                                                22 Σεπτεμβρίου 2012

 Αγαπητοί Σύνεδροι

Κυρίες και Κύριοι

 

Ένας χρήσιμος και κρίσιμος διάλογος εγκαινιάζεται σήμερα πάνω σ’ ένα από τα πλέον επίκαιρα και επιτακτικής διερεύνησης θέματα της εποχής μας : τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας στρατηγικής διακυβέρνησης εστιασμένης στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Αφορμή για την ανάπτυξη αυτού του δημόσιου διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ εξειδικευμένων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, αποτελεί το Συνέδριο σας, που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου μας και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του, που συμβάλλουν με το έργο τους και την επιστημονική τους δράση στη διάχυση γόνιμης γνώσης, πολύτιμης σε κάθε αναπτυξιακό προσανατολισμό.

 

Καλωσορίζουμε λοιπόν στο Ρέθυμνο όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση των διοργανωτών και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σ’ αυτή την αξιόπιστη απόπειρα κατάθεσης απόψεων και ανταλλαγής προτάσεων, γνώσεων και εμπειριών για τον επιβεβλημένο πλέον καθορισμό των όρων και των ορίων που πρέπει να διέπουν τη διακυβέρνηση, είτε αυτή διεξάγεται σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο, η οποία οφείλει να είναι στοχευμένη σε μια ρεαλιστική και βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Άλλωστε, την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης την αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι ως την “ανάπτυξη που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υποθηκεύει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανάγκες”.

 

Απεκδυμένοι λοιπόν του αδιέξοδου διλήμματος που δέσποζε τη δεκαετία του ''70 “περιβάλλον ή ανάπτυξη;” και με σεβασμό στην αρχή της επικουρικότητας, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πλήθος έργων, ανθρωποκεντρικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

 

Είναι μια πολιτική επιλογή, απολύτως συνειδητή, η οποία κοστίζει διότι συγκρούεται με ιδιοτελείς πρακτικές και παγιωμένες αντιλήψεις του παρελθόντος, που εξέθρεψαν και συντήρησαν μία αναχρονιστική - επικίνδυνη θα έλεγα – νοοτροπία, διαπνεόμενη από αμιγώς οικονομικά κριτήρια.

 

Η πολυεπίπεδη αυτή κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ανέδειξε αυτήν ακριβώς την αδυναμία του πολιτικού συστήματος: να καταστείλει τις συγκεκριμένες νοοτροπίες και να επενδύσει πρωτίστως στη δυναμική των ίδιων των ανθρώπων του.

Εξάλλου, τώρα πια, θεωρώ πως όλοι έχουμε αντιληφθεί πόσο επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας, προσαρμοσμένης στις παρούσες συνθήκες και δυνατότητες, σύγχρονης διακυβέρνησης, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει μεν να καταρτίζει το στρατηγικό της σχεδιασμό με όρους μακροοικονομίας, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνά πως αυτά τα οφέλη θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τα από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να διαχυθούν στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως επίσημος εκφραστής και αποδέκτης των αναγκών της κάθε τοπικής κοινωνίας, καλείται σήμερα, εν τω μέσω αυτής της σκληρής, πολυεπίπεδης, κοινωνικής κυρίως κρίσης, να αναχαιτίσει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, να πείσει για την ικανότητά της να διαχειριστεί τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο των αναγκών, να ενεργοποιήσει τους πολίτες στην κατεύθυνση της συμμετοχής και να διεκδικήσει επίμονα και με πλήρεις μελέτες όσα δικαιούται και τα ''χει στερηθεί.

Με αυτό το πνεύμα, καταρτίζουμε τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό στο Ρέθυμνο.

 

Ξεκινήσαμε το 2007 την εφαρμογή ενός συνεκτικού, ρεαλιστικού, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού προσανατολισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο που εκπόνησε μελέτη για την εφαρμογή προγράμματος βιώσιμης κινητικότητας στο Ρέθυμνο, καταφέραμε μέσα σε 4 χρόνια να ολοκληρώσουμε ένα σύνολο έργων που αποκατέστησαν τη λειτουργικότητα και την αισθητική της πόλης: Ανάπλαση των δυο βασικών αστικών οδικών αρτηριών της πόλης μας με την κατασκευή νέων, μεγάλων, ασφαλών, σύγχρονων πεζοδρομίων, αποκατάσταση φωτισμού με υπογείωση όλων των εναέριων δικτύων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και συνεχή ευαισθητοποίηση των κατοίκων για χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, διαμόρφωση κόμβων, αναπλάσεις πλατειών και δημιουργία νέων στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, ποδηλατόδρομοι, κ.α.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το επιβεβαιώνει και η επιλογή του Ρεθύμνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πόλη που εκπροσωπεί τις πόλεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις βιώσιμες πόλεις, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις από διεθνή τουριστικά πρακτορεία για τις περιβαλλοντικές δράσεις του.

 

Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο εκπόνησης της Μελέτης που αφορά τη βιώσιμη ενέργεια.

 

Ήδη, συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημάρχων που είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με την ενυπόγραφη αυτή δέσμευσή μας σκοπεύουμε να επιτύχουμε και να υπερβούμε το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20%, εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% και αντικατάσταση συμβατικών πηγών ενέργειας με ανανεώσιμες κατά 20%, έως το 2020.

 

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν λειτουργούμε, αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της τοπικής διακυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη την οποία υπερασπιζόμαστε με σκληρή δουλειά και υπευθυνότητα και πραγματικά ελπίζουμε από αυτή την κρίση να βγούμε όλοι πιο δυνατοί, καλύτεροι ως άνθρωποι και ως κοινωνία.

 

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

 

Ελπίζω η σύντομη παραμονή σας στην πόλη να σας επιτρέψει να σχηματίσετε προσωπική άποψη για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, να ανταποκριθούμε στο φιλόδοξο πρόγραμμα που έχουμε ήδη ξεκινήσει.

 

Ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στη σταθερή πεποίθησή μας ότι η ελκυστικότητα μιας πόλης, η ευημερία της και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αειφορία, με τη βιωσιμότητα.

 

Γι'' αυτό και αποδίδουμε μεγάλη βαρύτητα στα πορίσματα διεθνών επιστημονικών συναντήσεων όπως αυτή που διοργανώνει, με τη δική σας συμμετοχή, του Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου μας, το οποίο εκτός του ότι δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, δίδει σε όλους μας την ευκαιρία αφ'' ενός να χαράξουμε πολιτικές προστασίας και σεβασμού του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος και αφετέρου μας προσφέρει ισχυρά κίνητρα για να εξατομικεύσουμε την προσωπική μας ευθύνη απέναντι τους.

 

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και καλή Δύναμη στη συνέχιση του σύνθετου και απαιτητικού έργου σας.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)