22/6/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στα εγκαίνια του Μουσείου Ελεύθερνας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

 

Εξοχότατε

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, Διευθυντές Μουσείων του κόσμου,

Σεβασμιώτατε,

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των τοπικών μας αρχών,

Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες

 

Έντονα συναισθήματα βιώνουμε αυτή την σπουδαία στιγμή που αξιωθήκαμε να ζήσουμε και σας ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε μαζί μας και τα μοιραζόμαστε.

 

Το Μουσείο της Ελεύθερνας είναι γεγονός και μάλιστα στον τόπο που χιλιάδες χρόνια πριν οι πρόγονοι μας επέλεξαν να στεριώσουν και να μεγαλουργήσουν.

 

Ο Ελευθήρ είναι χαρούμενος και σήμερα δεν κτυπά την ασπίδα του μαζί με τους άλλους Κουρήτες για να μην ακούσει ο Κρόνος το κλάμα του Δία και τον καταβροχθίσει.

 

Πανηγυρίζει και εκείνος μαζί με μας γιατί επιτέλους ο θησαυρός που ήταν κρυμμένος στη γη του χάρη στην γνώση, την επιμονή, την εργατικότητα και τον ζήλο επώνυμων και ανώνυμων ανασκαφέων, φυλάσσεται και προβάλλεται στο νέο μας Μουσείο.

 

Ενός Μουσείου που αποτελεί τον τόπο συνάντησης επιστημόνων και επισκεπτών με τη φιλόξενη κοινωνία της Κρήτης και θα διαλαλεί το θαυμάσιο πολιτισμό που οι πρόγονοι μας δημιούργησαν.

 

Σ’ αυτό το χώρο πλέον θα ανανεώνεται καθημερινά , η συνάντηση με την Ιστορία μας. Μια Ιστορία που δεν γράψαμε εμείς , αποτελούμε όμως αναπόσπαστο μέρος της και ζώσα συνέχεια της και ως εκ τούτου , έχουμε ιερό καθήκον να τη γνωρίσουμε , να την προστατεύσουμε αλλά και να της αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές.

 

Είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να σηκώνει κανείς το βάρος μιας τέτοιας κληρονομιάς που ξεπερνά τη δύναμη της μονάδας και απαιτεί συλλογικές υπερβάσεις και υπεύθυνη στάση ζωής.

Αυτή ακριβώς λοιπόν την συλλογική υπέρβαση ενσαρκώνει αυτό το Μουσείο γιατί οφείλει την ύπαρξη του στη σύμπραξη όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου μας, θεσμικών και ιδιωτικών , που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τον στόχο τους.

 

Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και τους ευγνωμονούμε για την προσφορά τους και για το ότι συμμερίστηκαν με πάθος ένα κοινό όραμα των ανθρώπων του πνεύματος αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

 

Δεν θα είμαστε σήμερα εδώ , αν οι διακεκριμένοι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας κ. κ. Θανάσης Καλπαξής, Πέτρος Θέμελης και Νίκος Σταμπολίδης δεν είχαν αφιερώσει την επιστήμη και τον χρόνο τους σ’ αυτή την ανασκαφή.

 

Όπως δεν θα εγκαινιάζαμε αυτό το Μουσείο , αν δεν ήταν το προσωπικό όραμα ζωής του ακούραστου εργάτη της Ελεύθερνας, Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη που με πάθος διεκδίκησε , πάλεψε και ολοκλήρωσε.

 

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στους κατοίκους των δύο χωριών που με θέρμη αγκάλιασαν τους επιστήμονες και τους συνεργάτες τους και βοήθησαν με κάθε τρόπο στην ανασκαφή και προστασία του Αρχαιολογικού Τόπου. Έγκαιρα κατάλαβαν τη δύναμη και την αξία του εγχειρήματος και σήμερα νοιώθουν κι εκείνοι δικαιωμένοι και χαρίζουν σε όλους μας την αγάπη και τη φιλοξενία τους.

 

Κάθε Μουσείο είναι μια κιβωτός γνώσης για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη διαδρομή της στο χρόνο.

 

Για μας όμως τους Κρήτες έχει μια ιδιαίτερη αξία αυτές τις δύσκολες για την Πατρίδα μας στιγμές , αφού τα εκθέματα κι οι συμβολισμοί τους μας μαθαίνουν ποιοι είμαστε και ποιες υψηλές αξίες σμίλεψαν τη διαδρομή μας στο χρόνο.

 

Μας οδηγούν στη γνώση αλλά και την ενδοσκόπηση για την αναγκαία αυτοκριτική αλλά και την απόφαση να γίνουμε καλύτεροι.

 

Η μέλισσα της Ελεύθερνας, το σύμβολο του Μουσείου μας, μας καλεί να συμφιλιωθούμε με την μεθοδικότητα , την εργατικότητα και τη συλλογικότητα και να απομονώσουμε τους Κηφήνες.

 

Εξοχότατε, Κυρίες και Κύριοι ,

 

Με ισχυρή συγκινησιακή φόρτιση καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας στους δημιουργούς του Μουσείου της Ελεύθερνας , που αγκαλιάζεται από την ασύλληπτη φυσική ομορφιά της Κρητικής γης και την ζεστασιά των ανθρώπων της , και ως καράβι θα μας ταξιδεύει πλέον στην Ιστορία , τις Αξίες και την Πρόοδο του τόπου μας.

 

 

26 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)