22/09/12, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην επίσημη εκδήλωση για τον εορτασμό της “Ευρωπαϊκης Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο”

Πλατεία Λυκείου Ελληνίδων

 Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητά μου παιδιά

 

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας συνάντηση που εντάσσεται στο σύνολο των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος μας, με πλήθος υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεσμού «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο».

 

Το Ρέθυμνο, η πόλη μας, όλοι εμείς που φέτος είμαστε περισσότεροι και χαίρομαι ιδιαιτέρως γι αυτό, δίνουμε κάθε χρόνο ένα αξιοπρεπές παρόν στον εορτασμό αυτή της Ημέρας που καθιερώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την ευαισθητοποίηση μας απέναντι στο περιβάλλον και την ίδια την ποιότητα ζωής μας.

 

Έχουμε όλοι πλέον αντιληφθεί πως το τίμημα της εύκολης και γρήγορης μετακίνησης, της επικοινωνίας, της επαφής ήταν τελικά πολύ υψηλό. Οι πόλεις γέμισαν αυτοκίνητα κι εμείς αρχίσαμε να βιώνουμε στην καθημερινότητά μας το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής: Οι δρόμοι που άνοιξαν στο όνομα της ανάπτυξης και της προόδου σε συνδυασμό με το νεοπλουτισμό και την εισαγωγή μιας νέας φιλοσοφίας καταναλωτισμού που επέβαλλε, μεταξύ πολλών άλλων, ένα αυτοκίνητο σε κάθε ενήλικο μέλος της κάθε οικογένειας, μετέτρεψαν τα αστικά κέντρα σ’ ένα αφιλόξενο χώρο, υποβαθμίζοντας βασικές λειτουργίες της πόλης και εν τέλει αποθαρρύνοντας την κατοικία σε αυτήν.

 

Οι πόλεις άρχισαν να ασφυκτιούν . Οι άνθρωποι να υποφέρουν. Το περιβάλλον να υποβαθμίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Και πολλά άλλα που τα ξέρουμε γιατί τα ζούμε..

 

Ετσι, ευτυχώς προτού φτάσουμε σε αδιέξοδα δύσκολα υπερβάσιμα αποφασίσαμε να αλλάξουμε. Ξεκινήσαμε αλλάζοντας την πόλη μας. Οι αναπλάσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η κατασκευή νέων, σύγχρονων, ασφαλών πεζοδρομίων, οι ποδηλατόδρομοι, η αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού σε όλη την παλιά πόλη, η ανάπλαση της παραλίας και πλατειών του Ρεθύμνου καθώς και η δημιουργία νέων, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και η εφαρμογή του προγράμματος της βιώσιμης κινητικότητας που εφαρμόζουμε στο Ρέθυμνο κι έχει διακριθεί η πόλη μας και σε πανελλήνιο και σ'' ευρωπαϊκό επίπεδο, διευκόλυναν τη ζωή μας στην πόλη και ενθάρρυναν τις ευαισθησίες μας απέναντι στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

 

Εχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Τα χουμε προγραμματίσει και τα διεκδικούμε με έτοιμες μελέτες και σωστό σχεδιασμό.

 

Και, ξέρετε, αγαπητοί φίλοι δεν είναι εύκολο, σε αυτή τη χρονική και οικονομική συγκυρία να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε αναπτυξιακά έργα για το Ρέθυμνο. Δεν υποχωρούμε όμως. Γιατί τ αξίζει η πόλη η άνθρωποι της τα παιδιά μας. Και γιατί με συγκίνηση διαπιστώνουμε την ανταπόκρισή σας σε κάθε πρωτοβουλία. Αλλάζουμε λοιπόν ως άνθρωποι! Γινόμαστε καλύτεροι! Το αποδεικνύουμε κάθε φορά που επιλέγουμε το ποδήλατο ή το λεωφορείο ή τα πόδια μας για να μετακινηθούμε. Όταν σταματάμε δίδοντας προτεραιότητα στους πεζούς είτε είναι κάτοικοι αυτής της πόλης είτε ξένοι επισκέπτες είτε μαμάδες με καρότσια είτε Άτομα με Αναπηρία.

 

Οταν σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου στην ασφαλή κίνηση κι όταν δεν επιτρέπουμε σε όσους επιμένουν να επιδεικνύουν νοοτροπίες που μας προσβάλλουν, να το κάνουν ανεμπόδιστοι. Όταν αρνούμαστε να υποταχθούμε πλέον στη φαινομενικά παγιωμένη νοοτροπία της στάθμευσης του αυτοκινήτου πλησιέστερα και κατά το δυνατόν μπροστά στον τόπο προορισμού του οδηγού. Στη μαζοχιστική λογική να κινούμαστε στο κέντρο με το αυτοκίνητο κι ας καθυστερούμε, κι ας εκνευριζόμαστε, κι ας ανταλλάσουμε σκληρές κουβέντες με τους συμπάσχοντες

 

Αγαπητοί Φίλοι

 

Η προτεραιότητα στον πεζό είτε είναι μαθητής είτε ηλικιωμένος είτε ανάπηρος είτε υγιής δεν είναι πλέον ένδειξη πολιτισμού. Είναι υποχρέωση. Πολιτισμό δεν δημιουργούμε όταν πράττουμε όσα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Αλλά όταν μπροστά κι από την εκ του Νόμου υποχρέωση βάζουμε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι εμείς και μόνον εμείς οι Άνθρωποι μπορούμε και θέλουμε να διορθώσουμε το άσχημο, το απρεπές, το παράνομο. Με έργα, ιδέες και καθημερινές πρακτικές που αρχίζουμε και συνηθίζουμε και πλέον εύκολα μπορούμε να υιοθετήσουμε, με προσωπικό κόστος μόνον την δυσκολία να αντισταθούμε στη δύναμη της συνήθειας.

 

Δε ζούμε σε ονειρικές συνθήκες και σίγουρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Εξάλλου, έχουμε κι άλλες φορές πει πως “ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!” Ας το επιδιώξουμε λοιπόν!

 

Κι ας μην ξεχνάμε να επιβραβεύουμε όσους σε πείσμα των καιρών και των συνηθειών, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν με την καθημερινή τους πρακτική σε όλους μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης και υγιών τρόπων διαβίωσης. Τους συμπολίτες μας που διακινδυνεύοντας εκτός της σωματικής τους ακεραιότητας και τον τίτλο του “¨γραφικού” έκαναν το ποδήλατο καθημερινή συνήθεια σε εποχές που το αυτοκίνητο θεωρούνταν το μόνο ενδεδειγμένο κοινωνικά και πρακτικά μέσο μεταφοράς.

 

Αυτούς τους συμπολίτες που κυριολεκτικά “έκαναν τη ζωή τους ποδήλατο!” σας καλώ να τιμήσουμε απόψε όλοι μαζί.

 

Πριν απ'' αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ όλους όσοι συνεργάστηκαν με επιτυχία για τη συμμετοχή του Ρεθύμνου στην Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο: Κατ'' αρχάς τους Γυμναστές και το Σύλλογο Γονέων του 13ου Δημοτικού Σχολείου που ανέλαβε την πρωτοβουλία, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού, τα Σχολεία μας τους διευθυντές και δασκάλους τους, όλους τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων, τους Γυμναστές, τους εθελοντές ποδηλάτες, την Επιτροπή Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του Νομού, την κα Παπαδάκη Μαρίτα που σκηνοθέτησε το εξαιρετικό σχετικό βίντεο που προβλήθηκε σε όλες τις σχολικές αίθουσες , τις Υπηρεσίες του Δήμου, το Τμήμα Παιδείας του, την ΚΕΔΗΡ, το Αθλητικό μας Τμήμα και το Τμήμα κυκλοφοριακών θεμάτων της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά πάνω από όλους τα παιδιά μας που έλαβαν μέρος με ενθουσιασμό , τροφοδοτώντας την ελπίδα μας για το μέλλον αυτού του τόπου.

 

Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε μαζί μου με ευγένεια και προσοχή σκέψεις που σίγουρα έχετε κάνει και οι ίδιοι και που θα πρέπει μαζί να συνεχίσουμε να τις μεταφέρουμε από τον ιδεατό κόσμο στον πραγματικό.

Σας ευχαριστώ.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)