21/5/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στην εκδήλωση μνήμης για τους Ήρωες Πεσόντες Μυλοποταμίτες στη Μάχη τη Κρήτης στην περιοχή Λατζιμά.

                                                  Πρίνος Ρεθύμνης, 21 Μαΐου 2016

 Αγαπητοί φίλοι

 Συναντιόμαστε και φέτος εδώ, στην ιστορική περιοχή του Πρίνου όπου οι κάτοικοι του Μυλοποτάμου, έγραψαν τη δική τους σελίδα στην Ιστορία του Νησιού μας.

Με αισθήματα συγκίνησης λοιπόν και υπερηφάνειας, με ταπεινότητα και περισυλλογή, αποτίνουμε, ως ταπεινοί προσκυνητές του Ιερού και καθαγιασμένου με το αίμα των ηρώων τόπου, τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης.

Με την ευκαιρία, της ιστορικής αυτής επετείου, που φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια, ανατρέχουμε μαζί σ’ ένα παρελθόν που μας κάνει υπερήφανους, μας εμπνέει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα υψηλά ιδανικά, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε το ιστορικό φορτίο που κουβαλάμε και να το αντιληφθούμε όχι ως βάρος αλλά ως πολύτιμη κληρονομιά. Επιπλέον, μας προτρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ιστορία μας για να γνωρίσουμε ή να επικαιροποιήσουμε την Αλήθεια που αναδύεται από κάθε της σελίδα, την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε από κάθε ευκαιριακό αμφισβητία, ο οποίος επιχειρεί να την πλαστογραφήσει, να την «μεταφράσει» με ιδιοτέλεια ή να την παραχαράξει.

Σε αυτή την Αλήθεια, που η ιστορία μας τόσο ζωντανά αναδύει, θα πρέπει να αναβαπτιζόμαστε συνεχώς και όχι μόνον την ώρα της συγκινησιακής φόρτισης που κάθε ιστορική επέτειος προκαλεί. Άλλωστε, είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια μας στο μέλλον αλλά και την αξιοπρεπή διαβίωση μας στο παρόν, που τόσο σκληρά βάλλεται από τη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε.

Αν μη τι άλλο, η διαπίστωση πως οι πρόγονοι μας, κατάφεραν να επιβιώσουν σε συνθήκες πολύ πιο σκληρές και άδικες, μας δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με ελπίδα, προοπτική, αλληλεγγύη και σεβασμό.

Με την υπερηφάνεια της καταγωγής μας και την αξιοπρέπεια που αυτή αντανακλά στην ύπαρξή μας, εμποτισμένοι από τα εκλεκτότερα ιδανικά ας πορευτούμε στα φωτεινά μονοπάτια που χάραξαν στο πέρασμά τους οι ήρωές μας.

Από τούτη λοιπόν τη γωνιά του νησιού μας, που έχει το άρωμα της ελευθερίας που κατακτήθηκε, έχει τη δύναμη της ζωής που αντιστάθηκε, έχει την ορμή της δικαιοσύνης που ξεχύθηκε και τη λάμψη της αλήθειας που δικαιώθηκε, τιμούμε του ήρωες μας, αγκαλιάζουμε με απέραντη στοργή τους επιζήσαντες Κρήτες αγωνιστές αλλά και τους Βετεράνους της Μάχης της Κρήτης που μας έκαναν την ξεχωριστή τιμή να ταξιδέψουν και φέτος από τη μακρινή Αυστραλία για να παραστούν στις εκδηλώσεις και, μαζί με τους φορείς και τους συνανθρώπους μας που επιμελήθηκαν και φέτος το λαμπρό εορτασμό της Μάχης της Κρήτης, δεσμευόμαστε να δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη αξία στη θυσία των ηρώων μας, όχι μία φορά το χρόνο αλλά κάθε μέρα με το δικό μας έντιμο, προσωπικό αγώνα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

20 Ιανουαρίου 2021
 (1342)
 (1335)
 (1344)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)