22/6/2016, Χαιρετισμός Δημάρχου στο Διεθνές Συνέδριο « Η Πολιτισμική – ιστορική και Κοινωνικοπολιτική Έρευνα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης: Συνεπαγωγές στην Εκπαίδευση και στην Ανθρώπινη Ανάπτυξη

 

Σπίτι Πολιτισμού, 16 Ιουνίου 2016

 

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Μελετώντας τη θεματολογία του Διεθνούς Συνεδρίου, διαπιστώνει κανείς μεταξύ πολλών άλλων, ότι η κρίση που τόσο επώδυνα βιώνουμε όλοι στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί αποκλειστικό μας προνόμιο, πράγματι δημιουργεί ευκαιρίες. Οι πολύπλευρες διαστάσεις της και η καταλυτική της επιρροή στη ζωή των ανθρώπων, ευνοούν τον αναστοχασμό, είτε μέσω της ενδοσκόπησης είτε μέσω διαλόγου κι επικοινωνίας, διαδικασιών δηλαδή που επιτρέπουν την προοδευτική εξέλιξη μας ως άνθρωποι και ως συλλογικότητες.

Σ’ ένα τέτοιο ευρύτατο διάλογο, μας προσκαλούν οι διοργανωτές του Διεθνούς συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες τους με τη συνδρομή εξαίρετων επιστημόνων απ όλο τον κόσμο. Αφού καλωσορίσω τους Συνέδρους στην πόλη μας, οφείλω να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικότερα τα Τμήματα Ψυχολογίας και Προσχολικής Εκπαίδευσης με πρωτεργάτες τους καθηγητές κ Μανόλη Δαφέρμο και κ. Μάριο Πουρκό που συνεργάστηκαν με το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με τη συνδρομή πλήθους αξιόλογων ερευνητικών ιδρυμάτων, θεσμών και ιδιωτικών φορέων, προσφέρουν στην κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και στην επιστημονική κοινότητα τη δυνατότητα συμμετοχής, σύμπραξης και συνδιαλλαγής σ’ ένα από τα πιο πλούσια, από άποψη θεματολογίας, διάρκειας και δράσεων, επιστημονικά Συνέδρια που έχουν φιλοξενηθεί στο Ρέθυμνο. Μπορώ μόνον να υποθέσω πόσο επίπονη δουλειά προϋπέθεσε αυτή η διοργάνωση. Εύχομαι μόνον οι συμμετοχές να είναι αντάξιες της αφού είμαι πεπεισμένος πως όλοι συμμετέχοντες θα γίνουν σοφότεροι μετά την ολοκλήρωση του.

Η κρίση, λοιπόν, ξεδιπλώνεται σε όλες της τις διαστάσεις, προκαλώντας την προσωπική μας κρίση για τη διαχείρισή της. Πως θ’ αντιμετωπίσουμε όμως κάτι που δεν το γνωρίζουμε στην ολότητά του; Θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσουμε λοιπόν. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, στους επιμέρους τομείς της ανθρώπινης ζωής, την οικολογία, την ψυχολογία, την κοινωνία και τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, υπό το πρίσμα της κάθε επιστήμης που το έχει μελετήσει κι ερευνήσει. Εν προκειμένω, μας εγκαθιδρύεται μέσω του Συνεδρίου το έναυσμα για το διάλογο και την έρευνα των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κρίσης στην εκπαίδευση και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Κι αυτό το εφαλτήριο, γίνεται , χάρη στους διοργανωτές και συμμετέχοντες στο Συνέδριο μ’ ένα εξαιρετικά γοητευτικό, επίκαιρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Με εισηγήσεις που καλύπτουν κάθε πτυχή του υπό μελέτη θέματος κι ένα παράλληλο σε χρόνο διεπιστημονικό – καλλιτεχνικό Συμπόσιο για το Ανθρώπινο Σώμα στην εποχή της κρίσης.

Το Σώμα, η αντίληψη και οι πρακτικές περί της χρήσης του, είχε ανέκαθεν ξεχωριστή σημασία, στο διαχρονικό βηματισμό της ανθρωπότητας: άλλοτε ως απτή κατάθεση της βιολογικής υπόστασης, άλλοτε ως σύμβολο, άλλοτε ως φορέας παθών και συναισθημάτων, άλλοτε ως λατρευτικό αντικείμενο, ως μέσο κυριαρχίας ακόμη και ως χαρτί το χρησιμοποιούμε πλέον με τα προσφιλή στη νεολαία μας τατουάζ, για να επικοινωνήσουμε την εσωτερικότητά μας, τις ανομολόγητες σκέψεις μας, τις ιδέες μας.

Με ενσυνείδητες και ασυνείδητες πολλές φορές πρακτικές, εμπλέκουμε όλες τις μορφές της ανθρώπινης έκφρασης και δράσης , τις Τέχνες, τη Θρησκεία, την Πολιτική, την Οικονομία, τον Πολιτισμό εν γένει, για να βιώσουμε, να αναπαραστήσουμε, να διαχύσουμε, να μοιραστούμε ή και να επιβάλλουμε πρωτίστως δια του σώματος και κατόπιν δια του στόματος, τη δύναμη έναντι της αδυναμίας, την ελευθερία έναντι της υποταγής, την ευημερία έναντι της καθημαγμένης από την κρίση καθημερινότητας μας.

Εύχομαι ειλικρινά ο στόχος του Συνεδρίου να επιτευχθεί και, πράγματι, με τη βοήθεια της Επιστήμης και της Τέχνης, να αξιοποιήσουμε την κρίση συνάμα με την κριτική μας ικανότητα ώστε να συνδράμουμε όλοι, ο καθένας με βάση τις δυνατότητες του από το δικό του προσωπικό και κοινωνικό μετερίζι, στην προσπάθεια κοινωνικού μετασχηματισμού και της αλλαγής, την οποία έχει επιτακτικά ανάγκη όχι μόνον η εκπαίδευση αλλά ολάκερη η κοινωνία και ο κόσμος μας.

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

25 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)