20/12/2013,Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ. Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργου Σκορδίλη στο Διήμερο Συνέδριο “Πολιτιστικές Συνιστώσες στη διαμόρφωση του σύγχρονου Πολιτισμού”

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ, 14-15/12/2013

 Κυρίες και Κύριοι

 

εντυπωσιάστηκα πραγματικά με την πρωτοβουλία των διοργανωτών που δεν είναι άλλη από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων να διοργανώσουν ένα Συνέδριο με ευρύτατη θεματολογία σε ένα ιστορικό Μοναστήρι που έχει ταυτιστεί με την ίδια την ιστορική παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας. Και δεν ήμουν ο μόνος.

Από αυτό το βήμα λοιπόν επιτρέψτε μου να σας καταθέσω τα θερμά συγχαρητήρια και του Δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη που δεν κατάφερε παρά την ισχυρή του επιθυμία να είναι μαζί μας σήμερα αλλά και του Δημοτικού μας Συμβουλίου γι'' αυτή την πνευματική τομή που επιχειρείτε σ΄ έναν από τους πιο βασικούς άξονες της προσωπικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής εξέλιξης του τόπου μας :Τον Πολιτισμό.

Και είναι εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο το γεγονός ότι αυτή η διήμερη περιπλάνηση στα μονοπάτια της Παράδοσης και του Πολιτισμού της Κρήτης διαδραματίζεται σ'' ένα ιστορικό χώρο, τον οποίο επιτυχώς εντάξατε στην ευρύτερη κοινωνική λειτουργία της πόλης μας, είναι προσιτή αφού απευθύνεται στο ευρύ κοινό, προσφέρεται με γενναιοδωρία και προσηνή τρόπο στον καθένα από μας που ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στον πλούτο ενός Πολιτισμού από τους πιο δημοφιλείς στον κόσμο, και τέλος, είναι μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από επαρκή ενασχόληση με κάθε έκφραση αυτού του Πολιτισμού.

Αυτή τη διαπίστωση την αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς αρκεί να διατρέξει τη θεματολογία του Συνεδρίου. Αναμφίβολα συνιστά μια σφαιρική προσέγγιση του Κρητικού Πολιτισμού που εξελίσσεται στο Παρελθόν, αγγίζει το Παρόν και προσανατολίζεται στο Μέλλον με σκέψεις και προτάσεις που θ'' αποτελέσουν τον ακροτελεύτιο λόγο των εργασιών του Συνεδρίου.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές που υποστηρίζουν αυτό το ωραίο εγχείρημα, είναι άνθρωποι του νησιού μας, άξιοι εκπρόσωποι του πολιτιστικού και πνευματικού δυναμικού του τόπου μας αλλά και άλλοι επιστήμονες που έχουν έρθει από πνευματικά ιδρύματα εγνωσμένου κύρους, τους οποίους καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο , εγγυώνται την επιτυχή έκβαση των εργασιών και την αποτελεσματικότητα του Συνεδρίου.

Οι εισηγήσεις του καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ιστορικών πολιτιστικών περιόδων και τομέων που μαρτυρούν την σύνδεση του Πολιτισμού με όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής και δράσης. Έτσι, η αρχιτεκτονική συναντάται με την τέχνη της μουσικής, της υφαντικής, του χορού, το φυσικό περιβάλλον εμπλέκεται στη μεσογειακή διατροφή και τον τουρισμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδράμει με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και μαζί αναδεικνύουν το πολιτιστικό οπλοστάσιο του νησιού, οι αντανακλάσεις της μινωϊκής εποχής, της ενετοκρατίας, της παρουσίας των τουρκοκρητικών αποτυπώνονται στο σύγχρονο Πολιτισμό, προσωπικότητες που με το έργο τους σφράγισαν την εξέλιξη του Πολιτισμού με την ευρεία έννοια και διαπεριφερειακές συνεργασίες που διαχέουν τα πολιτιστικά αγαθά στην επικράτεια, είναι οι βασικές παράμετροι που συνθέτουν το επιστημονικό οικοδόμημα που θα προκύψει από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου. Δύο μέρες γεμάτες γνώση, ανάκληση μνήμης και αναπαραστάσεων, γόνιμες συνεργασίες και εφαλτήρια διαλόγου πάνω σ'' ένα θέμα που μας αφορά ως άτομα και ως κοινωνία: τον Πολιτισμό.

Σας ευχαριστούμε που μας κάνετε κοινωνούς του έργου σας και φωτίζεται πλευρές της πραγματικότητας μας, τής ίδιας της ιδιοσυγκρασίας μας αλλά και της φυσιογνωμίας του τόπου μας, που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

Καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του Συνεδρίου και καλή συνέχεια στο ωραίο έργο σας.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)