02/07/12, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στο 2ο Συμπόσιο της Διεθνούς επιτροπής Προοθωμανικών και Οθωμανικών Σπουδών

                                                          Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, 27/6/2012

 

 Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

 

σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο, την πόλη με τη μακρά ιστορική και πολιτιστική Παράδοση που συνεχίζει να υπηρετεί με σθένος το ρόλο της ως σταυροδρόμι Πολιτισμών.

 

Χαίρομαι ιδιαιτέρως που είστε εδώ, πρόθυμοι να συμβάλλετε με τη γνώση, την επιστημονική σας κατάρτιση, την εμπειρία σας και τη θετική σας διάθεση στη διατήρηση αυτής της ουσιαστικής γέφυρας επικοινωνίας που συνδέει την πόλη μας με τους λαούς που άφησαν ανεξίτηλη της σφραγίδα τους στο ιστορικό της παρελθόν και το σύγχρονο Παρόν της.

 

Για μας, Διεθνή Συμπόσια με τέτοιο περιεχόμενο και τόσο πλούσια θεματολογία όπως αυτό που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου μας, έχουν ξεχωριστή αξία. Γιατί αποτελούν απτή απόδειξη της φιλοσοφίας που διέπει τον τρόπο που προσεγγίζουμε την πολιτιστική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι λαοί που έζησαν σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Είναι διάχυτος ο σεβασμός μας στα μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου κι ελπίζω να το διαπιστώσετε κι εσείς στη διάρκεια της παραμονής σας εδώ.

 

Μνημεία που συντηρήσαμε και φροντίζουμε με κάθε τρόπο, έχοντας τα εντάξει στις λειτουργίες της πόλης μας, διασφαλίζοντας την επισκεψιμότητά τους, την αξιοποίηση και την ανάδειξη τους μέσα από ποιοτικές δράσεις Πολιτισμού που φιλοξενούν καθ'' όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Είναι συνειδητή αυτή η επιλογή και στάση απέναντι στις μνημειακές αντανακλάσεις άλλων εποχών, διότι πιστεύουμε ακράδαντα πως σεβασμός απέναντι στα στοιχεία του Πολιτισμού που αναδύονται ατόφια μέσα από κάθε μνημείο, συμβολίζουν την ανάγκη μας για ειρηνική συνύπαρξη και συναδέλφωση των λαών.

 

Ειδικά στη σημερινή κρίσιμη εποχή που όλα κλυδωνίζονται και όλα τελούν υπό αμφισβήτηση, αυτό που μένει σταθερό και ακλόνητο μέσα στη λαίλαπα του χρόνου και των ανθρώπινων λαθών είναι οι αξίες.

 

Αυτές τις αξίες στηρίζουμε και προβάλλουμε μέσα από κάθε μνημειακό κτίσμα, γραπτό στοιχείο ή προφορικές μαρτυρίες που μεταγγίζονται από γενιά σε γενιά και πλουτίζουν τη γνώση μας για την ιστορική ταυτότητα της πόλης μας και την κουλτούρα της που συνιστά ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ιδεών, νοοτροπιών, εθίμων, συνηθειών, συμπεριφορών και τρόπου ζωής εν γένει με σαφείς επιρροές από τους λαούς που πέρασαν ή έμειναν στο Ρέθυμνο.

 

Σας ευχαριστώ λοιπόν για τη συνδρομή σας σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι κι εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο Κρήτης που αναπτύσσει σταθερά μέσα στο χρόνο αξιέπαινη δράση και αποτελεί για το Ρέθυμνο τον πιο ισχυρό και πολύτιμο πυρήνα γνώσης, εξωστρέφειας και γόνιμης επικοινωνίας μας με το πνευματικό στερέωμα, ελληνικό και διεθνές.

 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και ελπίζω η παραμονή σας στο Ρέθυμνο να πλουτίσει το θησαυροφυλάκιο των αναμνήσεων σας, να ενισχύσει τη γνώση σας και να πλημμυρίσει την ψυχή σας με το άρωμα και τη μαγεία μιας πόλης που πορεύεται με πίστη κι αισιοδοξία στο Μέλλον της, μέσα από τα μονοπάτια της ιστορίας και του Πολιτισμού της.

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)