02//07/12, Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Γ.Γεωργαλή στο Σεμινάριο για τον Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ

                                                                         Χανιά, 29-30 Ιουνίου 2012

 Κυρίες και Κύριοι

 

σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας να παρακολουθήσουμε τις εργασίες της εξαιρετικά επίκαιρου και ενδιαφέροντος Σεμιναρίου που διοργανώνετε με ευρύτατη θεματολογία και καταξιωμένους εισηγητές.

 

Σας παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την λύπη του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη για την απουσία του από τη σημερινή συνεδρία, η οποία οφείλεται στην προγραμματισμένη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΤΑΑ, που διεξάγεται στην Αθήνα καθώς και τις ευχές του για καλή δύναμη στο σημαντικό σας έργο.

 

Σε ότι αφορά την προσωπική μου εκτίμηση θα ήθελα να σας συγχαρώ, τόσο τους διοργανωτές όσο και τους συμμετέχοντες, για την εξαιρετική ευκαιρία που μας προσφέρετε, αφενός στην ενημέρωση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα και, αφετέρου, στη δυνατότητα συμμετοχής που μας διασφαλίζετε, σ'' ένα γόνιμο διάλογο και προβληματισμό, στοιχεία που σηματοδοτούν κάθε προσπάθεια διαχείρισης μιας κρίσης.

 

Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης οικονομικής- πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε σε πολύ έντονο βαθμό στη χώρα μας και είναι διάχυτα πλέον και στην Ευρώπη, είναι πρωτόγνωρα ακόμη και για τους ειδικούς.

 

Ως εκ τούτου, εξαιτίας της φύσης αυτών των χαρακτηριστικών, που ενισχύεται κι από την ευμετάβλητη διακύμανση των υφιστάμενων συνθηκών, κάθε απόπειρα ασφαλούς πρόβλεψης, κάθε προσπάθεια ανακάλυψης και ανάδειξης των αληθινών παραμέτρων της κρίσης και των επιπτώσεων της στη ζωή μας, καθίσταται από δύσκολη έως αδύνατη.

 

Κατανοούμε, λοιπόν, όλοι το βαθμό δυσκολίας του λειτουργήματος που καλούνται να υπηρετήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο κυκεώνα των αλλεπάλληλων πληροφοριών, οι οποίες συχνά εκπορεύονται από πηγές με ιδιοτελή σκοπό, οι δημοσιογράφοι του έντυπου, του ραδιοφωνικού και του ηλεκτρονικού Τύπου , καταβάλλουν μια γενναία προσπάθεια ανίχνευσης της αλήθειας, μένοντας αποστασιοποιημένοι από αντικρουόμενα συμφέροντα και μικροκομματικές επιδιώξεις, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αποκαλύψουν, σε εκμηδενισμένο χρόνο, με τόλμη και σεβασμό προς το κοινό τους και τη δεοντολογία που διέπει το έργο τους, στους πολίτες.

 

Ειδικά στη σημερινή εποχή, το αντικείμενο των ΜΜΕ είναι ακόμη πιο διευρυμένο και ο ρόλος τους, στη διαμόρφωση μια πολιτικής που θα ενισχύσει τη συνοχή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καταλυτικός.

 

Η συμβολή τους στη διάχυση των αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες αποτελούν τα δομικά στοιχεία της συνύπαρξης, της συμπόρευσης και της, εύθραυστης πλέον ισορροπίας, των κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κρίσιμη και καθοριστική.

 

Ο βαθμός επιρροής τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, είναι αδιαμφισβήτητος. Και η δυνατότητα που έχουν να επικοινωνούν κάθε λεπτό της ημέρας, ιδέες γεγονότα και απόψεις σε όλο τον κόσμο, μεταφράζεται σε Δύναμη που λίγοι διαθέτουν.

 

Τα εργαλεία που τους παρέχονται για τη διευκόλυνση του έργου τους είναι επίσης σημαντικά γι'' αυτό και η σημερινή συνάντηση παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού επικεντρώνεται σε αυτή ακριβώς τη διάσταση. Διότι είναι προφανής η αναγκαιότητα παροχής των αναγκαίων εργαλείων επικοινωνίας προς τους βασικούς διαχειριστές αυτής της επικοινωνίας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί η διάχυση των αξιών και η αποδοχή τους εκ μέρους του λαού, ώστε να ενισχυθούν οι αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικογένειας απέναντι στην κρίση και να μη διαταραχθεί επιπλέον η κλονισμένη συνοχή των μελών της.

 

Ελπίζουμε πραγματικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ρεαλισμό και ανθρωποκεντρικό πνεύμα, θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν επιτυχώς μια πολιτική ανάπτυξης που έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη.

 

Τέλος, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να συγχαρώ τους εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Κρήτης για την ευπρέπεια και την αντικειμενικότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο που υπηρετούν το λειτούργημα τους. Οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους, την εντιμότητα και το ήθος που πρέπει να διαθέτει ένας δημοσιογράφος και την συνειδητή αποχή από κέντρα εξουσίας που υπαγορεύουν τη διαφθορά, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, τη σύγχιση, τον πανικό και το φανατισμό.

 

Τους ευχαριστούμε για τη συμβολή τους στη δημοκρατία, την ελευθερία της σκέψης και της διακίνησης ιδεών. Εύχομαι να συνεχίσουν να έχουν τη δύναμη που απαιτείται για να επιτελέσουν το έργο της απαγκίστρωση μας από υπαγορευμένες δράσεις και αγκυλωμένες επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική μας επιβίωση.

 

Ευχαριστώ και τους εμπνευστές και υποστηρικτές του Σεμιναρίου που τόσο οφέλη θα μας κομίσει.

 

Να είστε όλοι καλά.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)