02/07/12, Χαιρετισμός Δημάρχου στην έναρξη του θερινού Σχολείου για Μαθητές Λυκείου

                                                                                    Πάνορμο Ρεθύμνου,

                                                                                    1 Ιουλίου 2012

 

Το όραμα για ένα εκπαιδευτικό σύστημα, απεγκλωβισμένο από την παροχή στείρας γνώσης, προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένη ύλη που συνήθως στεγανοποιεί τα περιθώρια διεύρυνσης της σκέψης του μαθητή, παραμένει πάντα επίκαιρο.

 

Δυστυχώς, παρότι ο διάλογος για την ουσιαστική Παιδεία μοιάζει ανεξάντλητος και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλονται κατά καιρούς για τον εκσυγχρονισμό της, το στοίχημα για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος ακόμη δεν το έχουμε κερδίσει.

 

Σήμερα, την εποχή της γενικευμένης κρίσης, ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Το γεγονός αυτό προσδίδει σε πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών για παροχή βιωματικής γνώσης στα παιδιά μας ξεχωριστή αξία.

 

Η πρόσκληση που μου απευθύνατε να μοιραστώ μαζί σας ένα όραμα, αυτό της εξιδανικευμένης προσφοράς ουσιαστικής γνώσης, με συγκίνησε βαθιά.

 

Κατ'' αρχάς διότι το Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών που εγκαινιάζει σήμερα τη λειτουργία του αποτελεί προϊόν συνεργασίας διακεκριμένων εκπαιδευτικών φορέων όπως είναι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Τμήμα Έρευνας κ Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου μας.

 

Είναι σημαντικό, σε τούτη την περίοδο που αποθαρρύνει κάθε επένδυση ακόμη και στα πιο σπουδαία κεφάλαια της ζωής μας όπως είναι τα παιδιά μας, να διαπιστώνουμε στην πράξη πως όσο υπάρχουν επιστήμονες που νοιάζονται αληθινά για την προαγωγή της Παιδείας και τιμούν με κάθε δυνατό τρόπο το λειτούργημα που υπηρετούν, η ελπίδα δε θα χαθεί και θα συνεχίσουν να γίνονται σταθερά βήματα προόδου.

 

Δεύτερον, διότι είναι τόσο υψηλής ποιότητας οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα που πραγματικά θεωρώ πως τα οφέλη που θα κομίσει στους συμμετέχοντες μαθητές, θα είναι μοναδικά. Εξάλλου, είναι νομίζω η πρώτη φορά που υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Ρέθυμνο και χαιρόμαστε που η πόλη μας το φιλοξενεί.

 

Τέλος, αυτό που θεωρώ έχει τη μέγιστη αξία είναι η φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό και την εφαρμογή του συγκεκριμένου Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών. Η αναγνώριση της αναγκαιότητας συγκρότησης μιας υγιούς προσωπικότητας του μαθητή που θα δομηθεί στη βάση της κατάκτηση της γνώσης όχι μόνον μέσα από τη θεωρητική μελέτη αλλά και την βιωματική προσέγγιση όλων όσων μαθαίνει ώστε να είναι σε θέση να ερμηνεύει ορθά τον κόσμο που τον περιβάλλει.

 

Σήμερα, τα παιδιά μας αδυνατούν να διαχειριστούν απλές καταστάσεις διότι αυτό που λείπει, κατά την άποψη μου, τόσο από το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον όσο και από το οικογενειακό είναι η πρόκληση, η παρατήρηση, το ερέθισμα να μάθουν, να διευρύνουν τη σκέψη τους και να αξιοποιήσουν τη γνώση τους πρακτικά. Προστατευμένοι από κάθε πρόκληση αντίληψης και διαχείρισης του περιβάλλοντός τους, οι νέοι μας, εξαντλούν την αστείρευτη δυναμική του μυαλού τους, στην προκαθορισμένη διδακτέα ύλη, χωρίς να αποκτούν στην ουσία γνωστικές δεξιότητες που θα τους φανούν πολύτιμες στην εξέλιξη της ζωής τους.

 

Μπορούμε όλοι να φανταστούμε πόσο πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο θα ήταν το μάθημα της Φυσικής εάν οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν οι ίδιοι, μέσα από τη χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών εργαλείων, όσα διδάσκονταν τις αίθουσες για τις θαυμαστές λειτουργίες της Φύσης και των ασύλληπτων δυνατοτήτων που παρέχει στον άνθρωπο.

 

Ευτυχώς κάποιοι από τους μαθητές μας θα ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, μέσα από θερινό Σχολείο και το Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους εμπνευστές και υποστηρικτές του εξαίρετου αυτού έργου κι εύχομαι να έχουν τη δύναμη να το

συνεχίσουν ώστε να αξιωθούμε όλοι να ζήσουμε αυτό που ευχόμαστε: το Σχολείο του Αύριο όπως το οραματιζόμαστε και όπως το αξίζουν τα παιδιά μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)