2/6/08, Χαιρετισμός Δημάρχου στα Εγκαίνια της Υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

 

Σεβασμιώτατοι

Κύριε Νομάρχα

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

 

 

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση εγκαινιάζουμε σήμερα μαζί σας τη λειτουργία μιας Υπηρεσίας που αποτελούσε στόχο και ισχυρή επιθυμία μας αλλά κυρίως κοινωνική επιταγή του συνόλου των συμπολιτών μας.

 

Η ανάγκη στήριξης και καθοδήγησης συνανθρώπων μας που καλούνται να διαχειριστούν δύσκολες οικογενειακές και προσωπικές ανάγκες αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αποτέλεσαν το εφαλτήριο σχεδιασμού και υλοποίησης μιας σειράς δομών που η λειτουργία τους έχει αμιγώς ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

 

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η), ο βρεφονηπιακός Σταθμός που λειτουργεί στην Παλιά Πόλη και η Υπηρεσία Κοινωνικής Μέριμνας που σήμερα εγκαινιάζεται επισήμως αλλά η στελέχωσή της ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο του 2007 αποτελούν:

 

 • το θεμέλιο λίθο που θέτουμε για την ανοικοδόμηση ενός μηχανισμού παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών στους πολίτες μας,
 • τη βάση για κοινωνική προσφορά που εμπνέεται από την αρχή της ανταποδοτικής και αναδιανεμητικής δικαιοσύνης,
 • τη συμμετοχή μας στον αγώνα για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, και κυρίως
 • την αναγνώριση της προσωπικής και πολιτικής μας ευθύνης απέναντι στο συνάνθρωπο.

 

Ο σχεδιασμός μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής δεν εξαντλείται στην υλοποίηση των νέων δομών. Εχει γίνει όμως μια καλή αρχή, η οποία ήδη προσφέρει ανακούφιση, αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον. Γι αυτό κι έχει αγκαλιαστεί με τόση θέρμη από τους συμπολίτες μας.

 

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι :

 

Στο ΚΔΑΠ φιλοξενούνται 20 παιδιά οικογενειών της Παλιάς Πόλης. Με τη φροντίδα εξειδικευμένου προσωπικού, οι αυριανοί μας ενήλικες απολαμβάνουν την αγάπη και φροντίδα των παιδαγωγών, μαθαίνουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χορούς, καλλιτεχνικά μαθήματα κ.α . Στους υφιστάμενους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας 50 βρέφη και περίπου 500 νήπια κοινωνικοποιούνται ομαλά και αναπτύσσουν τις πνευματικές, νοητικές, καλλιτεχνικές και άλλες δεξιότητες με ασφάλεια και προσεκτική φροντίδα.

 

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 15 ηλικιωμένοι αυτοεξυπηρετούμενοι ή μη συμπολίτες μας, κάτοικοι της Παλιάς Πόλης απολαμβάνουν το δικαίωμα στη ζωή, την αποφυγή της ιδρυματοποίησης και μαζί με τους 4.000 περίπου ηλικιωμένους της πόλης που είναι ενεργά μέλη των ΚΑΠΗ, κάνουν χρήση των πολύτιμων υπηρεσιών που τους προσφέρουν με σεβασμό το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και οι κοινωνικοί λειτουργοί. Οι ηλικιωμένοι στην πόλη μας έχουν σήμερα πλέον την δυνατότητα να παραμείνουν ενεργά μέλη μιας κοινωνίας που δηλώνει με υπερηφάνεια ότι έχει ανάγκη τη σοφία τους και τη γνώση τους.

 

Η νέα Υπηρεσία της Κοινωνικής Μέριμνας πέραν των άμεσων στόχων της έχει ως μελλοντικό προσανατολισμό την παροχή δράσεων που θα απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης. Συγκεκριμένα:

 

Στους άμεσους στόχους της περιλαμβάνονται:

 

 • Συμβουλευτική και κοινωνική εργασία σε άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες.
 • Ψυχολογική υποστήριξη ατόμων, οικογενειών και ομάδων.
 • Πραγματοποίηση κατ'' οίκον επισκέψεων σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με στόχο την καταγραφή των αναγκών τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
 • Συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες συναφών φορέων με στόχο την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.
 • Πληροφόρηση των δημοτών για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, σε δημοτικό και κρατικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη πρόσβαση τους σε αγαθά και υπηρεσίες.
 • Διασύνδεση και παραπομπή ενδιαφερόμενων σε δημοτικούς ή κρατικούς φορείς με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
 • Παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε ευπαθείς ομάδες.

 

Σε δεύτερη φάση, και εφόσον επιτευχθεί η διοικητική διάρθρωση και στελέχωση της Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις :

 

 • Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας, με παρεμβάσεις σε σχολεία, Κ.Α.Π.Η, Κ.Δ.Α.Π, τοπικούς συλλόγους και άλλους φορείς. Παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων αποτελούν τα προγράμματα πρόληψης καπνίσματος, καρκίνου, χρήσης αλκοόλ, κ.α.
 • Διοργάνωση συζητήσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων, σε συνεργασία με τοπικούς ή άλλους φορείς, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε σχολεία της πόλης μας και σε δημοτικούς χώρους ανοικτούς στο κοινό με θέματα κοινωνικού χαρακτήρα όπως η εγκληματικότητα, η παραβατικότητα, η αντικοινωνική συμπεριφορά, ο ρατσισμός και η προστασία περιβάλλοντος. Με υποστηρικτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα.
 • Σύσταση και λειτουργία ομάδων διαφορετικών ηλικιών με στόχο την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση προβλημάτων. Παραδείγματος χάριν σχολές γονέων αλλά και ομάδες νέων, παιδιών και εφήβων.
 • Δημιουργία πλέγματος συνεργασίας με υπηρεσίες, φορείς και συλλόγους του Δήμου με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.
 • Συμμετοχή σε διαδημοτικές συνεργασίες ή προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσαρμογή αυτών στις εκάστοτε ανάγκες του Δήμου. Παράδειγμα αυτών των δραστηριοτήτων είναι η συμμετοχή στο Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας , στο οποίο ήδη συμμετέχει ο Δήμος, στα πλαίσια του οποίου εκπαιδεύεται προσωπικό της Υπηρεσίας μας.

 

Η θεωρία όμως έχει ενδιαφέρον μόνον ως ενημέρωση. Ελπίζω οι αποδέκτες των παραπάνω δράσεων, όλοι εμείς, όλοι εσείς, τα παιδιά μας να εισπράξουμε τα πολλαπλά οφέλη τους και να γίνουμε ο καθένας ξεχωριστά ο καλύτερος πρεσβευτής τους.

 

Σας διαβεβαιώ ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξασφάλιση των κονδυλίων που απαιτούν τέτοια φιλόδοξα προγράμματα που απευθύνονται στον άνθρωπο και προάγουν την ποιότητα της ζωής μας. Με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να συγχαρώ την άξια Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κα Μαίρη Λιονή που συμμερίστηκε το κοινό μας όραμα και τους συνεργάτες της που κυριολεκτικά προσέφερε την ψυχή τους για την υλοποίησή του

 

Να είστε καλά και σας ευχαριστώ για τη θερμή σας συμμετοχή και συνεργασία.

 

 

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)