19/10/2007, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Χ. Μαρινάκη στο επιστημονικό συνέδριο «Η Ρωσική παρουσία στο Ρέθυμνο 1897-1909»


Περιηγητική Λέσχη 19-21/10/2007

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

«Οι λαοί που ξεχνούν την Ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν»..Με γνώμονα αυτή τη σοφή ρήση, το Ρέθυμνο, με τη βοήθεια διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιστημονική συνάντηση που εγκαινιάζουμε σήμερα, αναβιώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του που αφορά τη ρωσική παρουσία στην πόλη μας κατά την περίοδο 1897-1909.

Η ιστορία της πόλης μας έχει ως ένα σημαντικό βαθμό καθοριστεί από την συνύπαρξη των κρητικών με άλλους λαούς, κατακτητικούς ως επί το πλείστον, για εκατοντάδες χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, η ρωσική παρουσία στο Ρέθυμνο, που εξαντλήθηκε ουσιαστικά σε ένα χρονικό διάστημα 12 μόλις ετών, θα εντάσσονταν ιστορικά στις λιγότερο σημαντικές περιόδους.

Όμως, δεν είναι ο χρόνος που δίνει αξία σε ένα γεγονός. Είναι οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που το περιβάλλουν, οι άνθρωποι και οι επιλογές τους που προσδιορίζουν τις παραμέτρους του γεγονότος και τον αντίκτυπό του στην αιωνιότητα . Η περίοδος που καλούμαστε σήμερα να μελετήσουμε και να γνωρίζουμε αποτέλεσε ιστορικό σταθμό αφού σηματοδότησε την αφετηρία για την χαραυγή μιας νέας εποχής για ολόκληρη την Κρήτη.

Την εποχή της ανεξαρτησίας από το μακραίωνο τουρκικό ζυγό, την οργάνωση του νησιού ως αυτόνομη πολιτεία με δικό της Σύνταγμα και δική της Κυβέρνηση, την ανάπτυξη σε βασικούς τομείς όπως είναι η οικονομία, η παιδεία, οι υπηρεσίες κ.α. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι παρά την έλλειψη επαρκών στοιχείων για την περίοδο που το Ρέθυμνο τελούσε υπό την εποπτεία των Ρώσων, σε τούτο το Επιστημονικό Συνέδριο πλειάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων θα αναφερθούν σε πλείστες πτυχές της συγκεκριμένης περιόδου: διπλωματία, πολιτική διοίκηση, εμπόριο, τεχνικές επεμβάσεις ευπρεπισμού της πόλης, πνευματική άνθηση στην οποία συνέβαλλε η παρουσία κι ενεργή δράση του Παντελή Πρεβελάκη και την Καλλιρόης Παρέν Σιγανού, εκπαιδευτικές τομές και ίδρυση πρώτου νηπιαγωγείου, απόπειρες ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας , μνημεία και πολιτισμός.

Οι ιστορικές συγκυρίες, αφ''ενός και η επιθυμία Ρεθυμνίων και Ρώσων να προκόψει ο τόπος αφετέρου, έθεσαν το Ρέθυμνο σε μία ικανοποιητική τροχιά της ανάπτυξης η οποία αν δεν ανακόπτονταν τόσο βίαια από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα είχε θεαματικά αποτελέσματα.

Προσδοκούμε το Επιστημονικό Συνέδριο να φωτίσει τις άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορικής αυτής περιόδου και να εμπνεύσει ιστορικούς μελετητές αλλά και απλούς ανθρώπους που νοιάζονται για το παρελθόν του Ρεθύμνου να αναζητήσουν πηγές γνώσης και να ανακαλύψουν στοιχεία που θα βοηθήσουν την ενδελεχή και αξιόπιστη έρευνα της.

Ο Δήμος Ρεθύμνου θα είναι πάντοτε αρωγός τέτοιων πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Είναι γνωστοί, εξάλλου, οι δεσμοί που συνδέουν την πόλη μας με το ρωσικό λαό. Ηδη, έχουν εγκαινιαστεί κι έχουν εγκαθιδρυθεί σχέσεις συνεργασίας μας τόσο στον τομέα του Πολιτισμού και των τεχνών όσο και στον Τουρισμό, το Εμπόριο και την Οικονομία. Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι στο μέλλον, η Ρώσικη παρουσία στο Ρέθυμνο θα επικαιροποιηθεί μέσα από τη σταθερή και γόνιμη συνεργασία μας και η ιστορία θα επαναληφθεί με άλλους βέβαια πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς ρόλους , με μεγαλύτερη διάρκεια και, ευχόμαστε, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εμπνευστές του Συνεδρίου, την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τη δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου για την άψογη συνεργασία και την εξαιρετική διοργάνωση. Κυρίως ευχαριστούμε τους εισηγητές, όλοι τους καταρτισμένοι επιστήμονες, άνθρωποι του πνεύματος και ενεργοί πολίτες που μοιράζονται μαζί μας τη γνώση τους και αναβαθμίζουν το Ρέθυμνο με την παρουσία τους και τη συμβολή τους στην πνευματική του καλλιέργεια.

Σας ευχαριστώ.

20 Απριλίου 2024
 (1353)
 (1349)
 (1351)
 (1352)
 (1347)
 (1346)
 (1121)
 (1329)
 (1339)
 (1281)
 (1342)
 (1348)
 (1345)
 (1344)
 (1343)
 (1335)
 (1337)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1341)
 (1330)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)