19/10/10,ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ & ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ.κ.ΕΥΓΕΝΙΟΥ

                                                             Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Ρέθυμνο

                                                                                                          16-10-10

 Σεβασμιώτατε                                               

 

Έμπλεοι χαράς και ικανοποίησης σας υποδεχόμαστε στο Ρέθυμνο και σας καλωσορίζουμε με σεβασμό, πίστη  και βαθιά εκτίμηση. Η πόλη τούτη, Σεβασμιώτατε θα είναι από σήμερα το σπίτι σας κι οι άνθρωποι της, η οικογένεια σας. 

Σας καλοδεχόμαστε στο Ρέθυμνο, μια πόλη με μακραίωνη Ιστορία και Παράδοση.

Την πόλη που γέννησε προσωπικότητες που διακρίθηκαν για την πνευματική τους παραγωγή όπως τον Τζανέ Μπουνιαλή, το Μάρκο Μουσούρο, το Ζαχαρία Καλλέργη, το Γεώργιο Χορτάτση, τον Παντελή Πρεβελάκη γι’ αυτό και καθιερώθηκε στη συνείδηση των ανθρώπων του νησιού ως Πόλη των Γραμμάτων».

Την πόλη που βίωσε συχνά στο παρελθόν και για αρκετούς αιώνες την παρουσία του κατακτητή και η ιστορία της αποτελεί  μια διαχρονική συνάντηση λαών και πολιτισμών που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και στους Οικισμούς του. Μνημεία καλοδιατηρημένα, μάρτυρες των εποχών που το Ρέθυμνο έσμιγε με πολιτισμούς και  θρησκείες διαφορετικές από τη δική του απομυζώντας ωστόσο τα καλύτερα στοιχεία τους, για να τα εντάξει στη δική του, και στα οποία σήμερα  αντανακλάται ο σεβασμός των κατοίκων της πόλης απέναντι στην  Ιστορία τους.  

Το Ρέθυμνο, Σεβαστέ Πατέρα μας, είναι μια πόλη που ευλογήθηκε με  φυσική ομορφιά απροσμέτρητη και με ανθρώπους που ξέρουν ν΄ αγαπούν, να μοιράζονται και να δημιουργούν.

Πορεύεται στο μέλλον, εκσυγχρονίζεται αλλά διατηρεί ανόθευτη τη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα πνευματικά του χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητά του κι εμπλουτίζονται συνεχώς από καλλιεργημένους ανθρώπους που καταθέτουν τα προϊόντα της πνευματικής τους παραγωγής στην πόλη μας.

Το Ρέθυμνο έχει και ισχυρές θρησκευτικές καταβολές που διατηρούνται ακμαίες χάρη στις δραστήριες και ιστορικές Μονές του, την  Ιερά  μας Μητρόπολη  και το ακατάπαυστο έργο των κληρικών.      

Τα τελευταία χρόνια ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς.

Πάντοτε όμως προτεραιότητα δίδεται στον Άνθρωπο και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι ταγμένες να τον υπηρετούν.

Στο Ρέθυμνο της Αληλλεγγύης και του Αλτρουϊσμού έχουν συσταθεί και δραστηριοποιούνται προσφέροντας κοινωφελές έργο πλήθος Σωματείων, Συλλόγων αλλά και ιδιωτών που επώνυμα ή ανώνυμα εξαντλούν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους.

Ο Σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» που εδώ και δεκαετίες είναι το σπίτι των παιδιών με ειδικές Ανάγκες. Γενιές παιδιών, που πολύ περισσότερο στο παρελθόν, θα μεγάλωναν κλεισμένα στο σπίτι τους αποκομμένα από τον κοινωνικό τους περίγυρο και την ίδια τη ζωή, βρήκαν μια φιλόξενη αγκαλιά στο Σύλλογο ΑΓΑΠΗ που τους έμαθε να είναι χρήσιμα και δημιουργικά ανοίγοντάς τους ένα φωτεινό  παράθυρο στον  κόσμο.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου μας, που στελεχώθηκε από εθελοντές ιατρούς του ΕΣΥ αλλά και ιδιώτες, οργάνωσε ένα εκπληκτικό δίκτυο παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε ανασφάλιστους ασθενείς όλων των ηλικιών, έτυχε  πανελλήνιων διακρίσεων και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις πόλεις όλης της χώρας.

Τα συσσίτια που διοργανώνονται από ενορίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ρεθύμνου με τη συνδρομή εθελοντών συμπολιτών προσφέρουν σε καθημερινή βάση φαγητό και φροντίδα σε παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται ή ζουν σε συνθήκες ένδειας αλλά και σε ηλικιωμένους που δεν έχουν κανέναν να τους παράσχει τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εθελοντισμού και αληλλεγγύης στο Ρέθυμνο και πολύ περισσότερα που δεν μας είναι γνωστά γιατί οι φορείς τους προτιμούν τη διακριτικότητα και τη διατήρηση της  ανωνυμίας τους.

Ένα όμως από τα στοιχεία που κάνει την πόλη να ξεχωρίζει είναι η συνεργασία των φορέων και των κατοίκων του. Όλοι μαζί, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους θεσμούς, συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

 Μοιραζόμαστε βλέπετε κοινά οράματα και στόχους που μαζί θέτουμε ως κοινωνία. Μαθαίνουμε ν’ αλλάζουμε νοοτροπίες βολικές για το ΕΓΩ μας αλλά επιβαρυντικές για το ΕΜΕΙΣ.

Ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι αποθαρρυντικές, όπως σήμερα, συνεχίζουμε να νοιαζόμαστε για τις αληθινές ανάγκες και αναζητούμε τρόπους να τις καλύψουμε.

Εξελισσόμαστε ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές προσπαθώντας όμως πάντα να διατηρήσουμε καθάρια την ψυχή και τη σκέψη μας ώστε να έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίζουμε τα λάθη προκειμένου να τα διορθώσουμε και να πράττουμε αυτό που θεωρείται σωστό για το σύνολο και όχι για τη μονάδα.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο Σεβασμιώτατε και αυτή η ταυτότητα των ανθρώπων του. Θα το γνωρίσετε και είμαι βέβαιος πως θα το περιβάλλετε με Αγάπη και κατανόηση, με υπομονή, αξιοσύνη και Θεία Έμπνευση.

Γιατί όλοι ξέρουμε πως το γόνιμο έδαφος για να καρποφορήσει έχει ανάγκη από ένα άξιο γεωργό, γνώστη των αναγκών του και κοινωνό των προβλημάτων του.

Αυτό το ρόλο σας παρακαλούμε να αναλάβετε Σεβασμιώτατε.

Να σπείρετε στις καρδιές μας τη Δύναμη και την Πίστη   πως ό,τι κι αν συμβεί μπορούμε να τα καταφέρουμε, την Ελπίδα πως θα βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία και να ενισχύσετε τα ευγενή αισθήματα, τις αξίες και τα ιδανικά που σήμερα κλονίζονται.

 Για να θερίσουμε μετά μαζί Σας, τους γόνιμους καρπούς της σύμπραξης και της συνοδοιπορίας μας σε δρόμους υγιείς, ασφαλείς, ευλογημένους.

Μπορούμε να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε.

  • Την επιμαρτυρεί η γόνιμη   ιερατική σας διακονία.
  • Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη Παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου που έχει γράψει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας.
  • Την τροφοδοτεί η δεκτικότητα της ψυχής των Ρεθυμνίων προς το Λόγο του Θεού και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.
  • Την εγγυάται η αέναη ποιμαντική και κοινωνική σας προσφορά και δράση, της οποίας το μέγεθος ξεπερνά το νεαρό της ηλικίας Σας.

Η κοινωνία του Ρεθύμνου Σας γνωρίζει Σεβασμιώτατε. 

Γνωρίζει το θεάρεστο έργο σας που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανωτάτων σπουδών σας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε Ιερές Μητροπόλεις της Ανατολικής Κρήτης.

Έχει παρακολουθήσει την ταχύτατη εξέλιξη σας στα αξιώματα  της Ιεραρχίας γεγονός που επιβεβαιώνει το εύρος των ικανοτήτων σας.

Από μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι, διάκονος στη Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, εν συνεχεία πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου και από κει, Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη  Πέτρας όπου κι ελάβατε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στη συνέχεια, διακονήσατε ως εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Νεαπόλεως ενώ αξιοσημείωτο έργο προσφέρατε άλλοτε ως Διευθυντής και άλλοτε ως υπεύθυνος φιλανθρωπικών Σωματείων, πνευματικών και εκκλησιαστικών οργανώσεων.

Η ομόφωνη εκλογή Σας στη θέση του  Επισκόπου Κνωσσού όπως  ομόφωνη είναι και η εκλογή Σας στη θέση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου επιβεβαιώνει την καθολικότητα της αποδοχής Σας  από τον Κλήρο και το λαό.

Σεβασμιώτατε,

H  άφιξή Σας στο Ρέθυμνο, που επισφραγίζεται σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε την κεντρική πύλη εισόδου της πόλης μας, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν αιώνες πριν, περιβάλλεται με αγάπη, εμπιστοσύνη, συμπαράσταση κι ελπίδα.

Η έλευση Σας απαλύνει τη θλίψη μας για την απώλεια του Μακαριστού Ανθίμου που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας και αναζωπυρώνει την προσμονή μας για τη συνέχιση του θεόπνευστου έργου των άξιων προκατόχων σας που ήταν πλούσιο και αποδεκτό με ενθουσιασμό από το λαό.  

Το Ρέθυμνο ευλογήθηκε με διαπρεπείς Ιεράρχες όμως δυστύχησε να τους χάσει σύντομα προτού ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο τους, προτού φέρουν σε πέρας την επίγεια ιερή τους αποστολή.

Μια αποστολή που καλείσθε σήμερα Εσείς Σεβασμιώτατε να συνεχίσετε προσφέροντας σπουδαίο έργο στη ζωή της Ορθοδοξίας.

 Η θερμή παρουσία του χριστεπώνυμου πληρώματος που γιορτάζει τον ερχομό Σας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και την κοινωνία του Ρεθύμνου που πλέον δεν αισθάνεται ορφανή από Ιεράρχη.  

Οι ολόψυχες ευχές όλων μας να είναι τα Έτη Σας μεστά από τη χάρη του Θεού, πολύκαρπα, ειρηνικά και  Υγιή θα  συντροφεύουν το έργο Σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύχρονης, ευχόμαστε, παραμονής σας στην πόλη μας.

Με την ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, ξεκινά  μια καινούρια  περίοδος στην εκκλησιαστική και την πνευματική ζωή την οποία θα λαμπρύνει η πνευματική Σας συγκρότηση, η παιδεία Σας, το θρησκευτικό Σας ήθος, η ψυχική Σας μεγαλοσύνη, η πραότητα του χαρακτήρα Σας  και η αστείρευτη διάθεση Σας για προσφορά.

Η Θεία εμπνεύσει απόφαση της Ιεράς Συνόδου Κρήτης να Σας αναθέσει το Ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας τιμά τις προσδοκίες μας για μια ποιμαντορία που θα αφουγκραστεί την αγωνία και τον καθημερινό μας αγώνα.

Είναι δύσκολο και βαρύ το έργο που επωμίζεστε σε μια εποχή που οι επικρατούσες συνθήκες εκφυλίζουν το πρόσωπο της κοινωνίας αφήνοντας της ψυχή μας διάτρητη, εκτεθειμένη, ανοχύρωτη.

Έχουν πολλαπλασιαστεί δυστυχώς οι στιγμές που κλονίζεται η πίστη και η λογική μας, που πληγώνεται το αίσθημα περί δικαίου που μας διακατέχει, που αναζητούμε το φως στο αδιέξοδο. Ακόμη  όμως  δεν έχουμε επιτρέψει να γονατίσει η  ψυχή μας.

Σε αυτές όμως τις στιγμές που δοκιμάζονται οι αντοχές και τα ηθικά μας αναχώματα κινδυνεύουν να υποχωρήσουν υπό το βάρος της  διάχυτης ανασφάλειας που μας πλήττει, έχουμε ανάγκη από ένα πνευματικό ταγό που θα κατακτήσει τα κάστρα της ψυχής μας και θα τα εμβολιάσει με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά σε κάθε κίνδυνο.

Με λόγια και με έργα που θα προσφέρουν ανακούφιση σε κάθε πάσχοντα, απαντοχή σε κάθε κουρασμένο, ελπίδα σε όποιον την έχει χάσει.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα φανείτε άξιος του Υψηλού Σας Χρέους Σεβασμιώτατε. Το έδαφος που η Θεία Πρόνοια σας έταξε να υπηρετήσετε είναι γόνιμο, με σταθερό υπόβαθρο:

 

  • Τη σπουδαιότητα και ιστορικότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου,
  • Τον Πολιτισμό και Παράδοση του Ρεθύμνου καθώς  και
  • την υψηλή ποιότητα των ανθρώπων του που σε συνδυασμό με τις δικές Σας ικανότητες, τα  πλούσια πνευματικά και ψυχικά Σας εφόδια που αποτυπώνονται στην ανθρωποκεντρική σας δραστηριότητα και την έμπρακτη συμμετοχή Σας σε έργα αγαθά, εγγυώνται την επιτυχή έκβαση της ιερής Σας αποστολής.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες.

Αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε κι εμείς όπως κι Εσείς για την πρόοδο κι ευημερία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Αυτή είναι η αφετηρία μας για κάθε έργο και δράση μας.

Από αυτή την κοινή αφετηρία θα πορευτούμε μαζί, Εκκλησία και Πολιτεία, ώστε να θεμελιώσουμε το έργο μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις.

Σας καταθέτουμε σήμερα εδώ την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους αναξιοπαθούντες, να εμπνεύσουμε τους νέους μας σε προσανατολισμούς δημιουργίας, να ενεργοποιήσουμε σύσσωμη την κοινωνία στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής συλλογικής δράσης ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος.

Το Ρέθυμνο Σεβασμιώτατε έχει μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης και εξελίσσεται με εφόδια το σεβασμό στο Παρελθόν του, την Ιστορία του, τον Πολιτισμό του, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. 

Καταβάλλουμε καθημερινά, όλοι μας, φορείς και ιδιώτες, μια σκληρή προσπάθεια για  να διατηρήσουμε θεσμούς, δομές και δράσεις που δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τη Ζωή.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή αλώβητη και να δημιουργήσουμε εστίες ανακούφισης για τους συνανθρώπους μας που δυστυχούν.

Όλοι μαζί, Εκκλησία, κοινωνία και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συστρατευτούμε σε αυτό τον κοινό στόχο.

Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουεμ την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους .

 Θα έχετε την ευκαιρία Σεβασμιώτατε να ενημερωθείτε για τις ανάγκες της πόλης καθ’ όλη  τη διάρκεια της αγαστής μας συνεργασίας.

Σας θέλουμε δίπλα μας και θα είμαστε δίπλα Σας. Είστε κι ο ίδιος νέος άνθρωπος, ανοιχτόμυαλος και καλλιεργημένος και είμαι βέβαιος πως στο πρόσωπό Σας οι νέοι μας θα δουν ένα κομμάτι του εαυτού τους και οι ενήλικες, έναν πνευματικό άνθρωπο, άξιο της εμπιστοσύνης τους, ικανό να τους απαλύνει τον πόνο τους, να τους ακούσει με αγάπη και υπομονή,  να τους βοηθήσει να κάνουν ορθή χρήση της εσωτερικής τους δύναμης.

Σεβασμιώτατε,

Η ενδυνάμωση του έργου της Ιεράς Μητρόπολης και η συνεχής και  ζωντανή παρουσία της στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στη σκέψη μας, δεν είναι απλά επιθυμία μας αλλά ανάγκη μας.

 Σας ευχόμαστε να πρωτοπορήσετε  στην ανασύνταξη της κοινωνίας μας, να διαδραματίσετε ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή της και να γραφτεί το έργο σας  στην ιστορία της ως το έργο ενός άξιου, λαοφιλούς και δοξασμένου  Ποιμενάρχη.

Το Ρέθυμνο σας καλωσορίζει με συγκίνηση, σεβασμό και Ελπίδα.

Σας καταθέτει τα πιο ευγενή του αισθήματα και τις ευχές του για μακροημέρευση  και ευλογημένη διακονία.

Το Ρέθυμνο αναφωνεί «ΑΞΙΟΣ!

 

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)