18/12/2008, Χαιρετισμός Δημάρχου στην εκδήλωση "Καζαντζάκης & Πρεβελάκης" της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν.Καζαντζάκη

Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί Φίλοι

 

Η πόλη μας έχει τη χαρά και την εξαιρετική τιμή να φιλοξενεί την επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη η οποία, φέτος, επικεντρώνεται στην σχέση και συνεργασία δύο μεγάλων πνευματικών προσωπικοτήτων του Νίκου Καζαντζάκη και του Παντελή Πρεβελάκη.
Γνωρίζουμε το μεγαλειώδες έργο τους, που τίμησε ποικιλοτρόπως τη γενέτειρά τους, την Κρήτη και ακτινοβόλησε στον κόσμο ολάκερο.


Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι η σχέση, η αλληλοϋποστήριξη και ο τρόπος που ο ένας ενέπνευσε τον άλλο, για να συμπορευθούν σε μια κοινή πνευματική διαδρομή με αφετηρία την έκφραση μεγάλων οραμάτων που πάντοτε όμως, περνούσαν από το φίλτρο μιας εσωτερικής διεργασίας.
Καρποί αυτής της μακρόχρονης φιλίας και της θαυμαστής συνεργασίας τους είναι λογοτεχνικά έργα υψηλού πνευματικού διαμετρήματος, ποιήματα που προκαλούν σκιρτήματα ψυχής, θεατρικά που με τρόπο αλληγορικό καταθέτουν την πάλη της αυθεντικής λαϊκής σοφίας με την εγγράματη, δοκίμια που αναδεικνύουν την πολυμορφία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.


Έκδηλα τα επαναστατικά τους φρονήματα, διάχυτη η πρόθεση αμφισβήτησης των κατεστημένων αξιών, εναργής η πρόθεση να μοιραστούν με τους αναγνώστες των έργων τους την ευθύνη της ύπαρξης, κάνοντας τους κοινωνούς σε μια εσωτερική αλλά γόνιμη περιπέτεια που οδηγεί στη λύτρωση από την αιώνια αναμέτρηση της σάρκας με το πνεύμα.


Το έργο του Καζαντζάκη είναι μια κορυφαία έκφραση του πανανθρώπινου πνεύματος που διαρρηγνύει την κρούστα της εφήμερης πραγματικότητας, υπερβαίνει τα όρια την προσωπικής κοσμοθεωρίας και ανάγεται στη σφαίρα της πνευματικής αυθεντικότητας, γεγονός που ερμηνεύει την οικουμενικότητα αυτού του έργου που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ταξίδεψε πολλές ψυχές, σε διεθνές βεληνεκές .


Ο Παντελής Πρεβελάκης είναι περισσότερο εθνικός πνευματικός ταγός. Ως γνήσιος ιεροφάντης της ελληνικής κουλτούρας και των κρητικών καταβολών που μπόλιασαν δημιουργικά την ύπαρξή του, κοινοποιεί στον αναγνώστη, άλλοτε με τρόπο τραγικό και άλλοτε με χιούμορ, όλα τα ιδανικά για τα οποία αξίζει να αγωνίζεται κανείς.
Είναι συγκλονιστική η γνώση που πηγάζει από τα έργα των δύο αυτών δημιουργών. Η αντοχή τους στη φθοροποιό επίδραση του χρόνου, είναι η επιβεβαίωση της επικαιρότητάς και της διαχρονικότητάς τους.

 

Σήμερα, στην ταραχώδη εποχή που ζούμε, τα μηνύματα που είναι διάχυτα στις σελίδες των βιβλίων τους, η ανατρεπτική αλλά με σαφές περιεχόμενο και αδιαμφισβήτητη ιδεολογική βαρύτητα διάθεσή τους, μπορούν
• να εμπνεύσουν τη νεολαία που ανθίσταται, συχνά αποπροσανατολισμένη από την ουσία του αγώνα,
• να καθοδηγήσουν τους ενήλικες που έχασαν την αξιοπιστία και την ηθική τους ακεραιότητα με τις επιλογές που έκαναν
• να δώσουν απαντήσεις σε ζωτικά ερωτήματα που παραμένουν μετέωρα απειλώντας την κοινωνική συνοχή και γαλήνη.
• να διεγείρουν συνειδήσεις χωρίς να δυναμιτίσουν ανώφελες και κενές περιεχομένου επαναστάσεις,
• να τροφοδοτήσουν την εσωτερική επαγρύπνηση ως άμυνα στην απάθεια και την παραίτηση από τη ζωή,
• να εμπλουτίσουν το πνευματικό και ηθικό οπλοστάσιο του καθενός από μας απέναντι στη φαιδρότητα, την παραπλάνηση, τον εξευτελισμό.

 

Μια σύντομη αναδρομή στην κοινή πορεία τους μας γνωστοποιεί ότι η πρώτη συνάντησή τους γίνεται το Νοέμβριο του 1926 όταν ο Παντελής Πρεβελάκης ήταν 17 χρονών, μια εποχή που το έργο του Καζαντζάκη θεωρούνταν ανθελληνικό κι ως εκ τούτου εκδιώκονταν. Είναι η στιγμή που ο Πρεβελάκης αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του έργου του μεγάλου Κρητικού στοχαστή γίνεται πιστός φίλος και συνταξιδευτής του Καζαντζάκη στις μετακινήσεις του ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και αφοσιωμένος συνοδοιπόρος του στις πνευματικές του αναζητήσεις.

 

Ο Ρεθεμνιώτης συγγραφέας γίνεται ο αποκλειστικός συνεργάτης του Καζαντζάκη στα διάφορα συγγραφικά του εγχειρήματα. Με πρωτοφανή αφοσίωση στο πρόσωπο και το έργο του αγαπημένου του φίλου αναλαμβάνει την επίβλεψη των αθηναϊκών εκδόσεων του έργων του Καζαντζάκη, την αλληλογραφία με κριτικούς και μεταφραστές, τη διαμεσολάβηση σε εκδότες ώστε να του ανατεθεί αμειβόμενη εργασία και την ενασχόληση με το διορισμό του στην UNESCO και με την υπόθεση του Νόμπελ. Ο Καζαντζάκης τον αποκαλεί «αγαπημένο αδερφό» στις επιστολές που ανταλλάσσουν, του αφιερώνει την Ασκητική και το κάντο «Γκρέκο» και του χαρίζει το χειρόγραφο της Οδύσσειας.
Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ατέλειωτες ώρες για την προσφορά του Καζαντζάκη και του Πρεβελάκη στη χώρα μας και τη ζωή μας.

 

Ας εμπιστευθούμε όμως στους ειδικούς αυτή την απόπειρα. Η αδιαμφισβήτητη κατάρτιση, η επισταμένη μελέτη και η συστηματική ενασχόληση της κας Αθηνάς Βουγιούκα με τον Νίκο Καζαντζάκη αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης. .

 

Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνεύρεσης και της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που συμπληρώνονται αυτήν την Κυριακή, θα ήθελα να ευχηθώ τόσο στον Πρόεδρο, κ Στασινάκη Γιώργο που μας τιμά απόψε με την παρουσία του όσο και στους συνεργάτες του, καλή συνέχεια στο έργο τους και στην εμπνευσμένη δράση τους που τους καθιστά διεθνώς πρεσβευτές ενός σπουδαίου πνευματικού ρεύματος που έχει τις ρίζες του στην Κρήτη, ενός λογοτεχνικού κύματος που δημιουργήθηκε γύρω από το έργο και το όνομα του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη, ενός παγκόσμιου κινήματος από αυτά που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η εποχή μας σήμερα.

Σας ευχαριστώ.

 

28 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)