18/10/2010,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΥΣΛΕΞΙΑ»

                                                                  Σπίτι του Πολιτισμού, 13/10/10

 

Κυρίες και Κύριοι

Αγαπητοί Φίλοι

 Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή ενδιαφέρουσα  Διάλεξη του Καθηγητή κ.  Παυλίδη τον οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας και τον ευχαριστούμε για την ωραία πρωτοβουλία του να μοιραστεί μαζί μας  τη γνώση του και την εμπειρία του πάνω σ ένα θέμα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς.

 Η Δυσλεξία παρότι ως μαθησιακή δυσκολία και κατ’ επέκταση ως προβληματική παράμετρος στην εν γένει συμπεριφορά του ατόμου είναι παρούσα εδώ και πολλές δεκαετίες στην καθημερινότητά μας μόνον τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή και αποδεκτή ως «θείο δώρο».

 Χάρη σε εξελιγμένες επιστημονικές προσεγγίσεις και μεθόδους, όπως την ευρύτατα διαδεδομένη στη χώρα μας «Μέθοδο Παυλίδη», η δυσλεξία, καθώς  και ανάλογης φύσης διαταραχές όπως είναι το σύνδρομο απόσπασης προσοχής, η υπερκινητικότητα κ.α , αντιμετωπίζονται πλέον με αποτελεσματικότητα και επιτυχία.

 Πλέον, τόσο το δυσλεκτικό άτομο αλλά  και το σχολικό και οικογενειακό του περιβάλλον, αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, την αποδέχονται, την κατανοούν και μαζί υιοθετούν τις προτεινόμενες από την επιστήμη δράσεις και πρακτικές ώστε ο δυσλεκτικός είτε είναι παιδί είτε ενήλικας να είναι σε θέση να διαχειριστεί το φαινομενικό πρόβλημα προς όφελός του.

 Η  επιστημονική αντιμετώπιση αυτού του «διαφορετικού τρόπου σκέψης» ή της διαταραχής στην ανάγνωση και γραφή» όπως αποκαλείται συχνά η δυσλεξία, προϋποθέτει, εκτός από την επίπονη και αδιάκοπη μελέτη των δυσλεκτικών ατόμων,  ιατρική κατάρτιση στον τομέα της νευρολογίας, της ψυχολογίας και ψυχιατρικής και άλλων, γεγονός που την καθιστά  ιδιαίτερα περίπλοκη.

Τη σπουδαιότητα της ωστόσο δεν την αμφισβητεί κανείς. Σήμερα πλέον γονείς κι εκπαιδευτικοί, με τη βοήθεια των ειδικών, μπορούμε να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να αξιοποιήσουν την  ευφυία τους, η οποία σε πολλά δυσλεκτικά άτομα είναι υψηλή, χωρίς να αισθάνονται διαφορετικά ή ανεπαρκή, καλλιεργώντας τους παράλληλα μια υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση που τα συντροφεύει στην ενήλικη ζωή τους.

Δε θα ήθελα να καταχραστώ τον χρόνο του διακεκριμένου  Ομιλητή μας ο οποίος σίγουρα θα έχει να μας πει πολλά  κι ενδιαφέροντα και να μας προσανατολίσει στην σωστή κατεύθυνση της διάγνωσης αλλά και θετικής διαχείρισης της δυσλεξίας.

 Ευχαριστώ πολύ τον κ. Παυλίδη για την σημαντική γνώση που θα μας μεταγγίσει με την αποψινή του εισήγηση καθώς  και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία τους συμμετοχή τους στη διοργάνωση.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας είναι και θα παραμείνει αρωγός και υποστηρικτής κάθε επιστημονικής και αξιόπιστης προσέγγισης θεμάτων που αφορούν τους νέους μας, την παιδεία κι εκπαίδευση τους αλλά και την αντιμετώπιση των δυσκολιών όποια κι αν είναι η φύση τους, που συναντούν στην εν γένει ανάπτυξη και καλλιέργεια της προσωπικότητας τους.

Τα παιδιά μας αξίζουν και δικαιούνται ό,τι μπορεί να διευκολύνει και να διασφαλίσει την υγιή πορεία τους για το μέλλον.

Να είστε όλοι καλά. Ευχαριστώ πολύ.

26 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)