17/2/2017, Χαιρετισμός Δημάρχου Ρεθύμνης στην επετειακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην τελετή υπογραφής συμφώνου συνεργασίας Δ.Ρ. με Π.Κ.

                                                 Αίθ. ΔΣ., Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

 

Σεβασμιώτατε

Κυρία Αντιπεριφερειάρχη

Κύριε Πρύτανη

 

Με συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου για να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά της συμπλήρωσης 4 δεκαετιών λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μισό αιώνα πριν, όταν οι αρχές αυτού του τόπου, υποστηριζόμενες σθεναρά από καθημερινούς ανθρώπους που δεν είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά είχαν περίσσευμα ψυχής και οράματος, αγωνίζονταν για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κρήτη και διεκδικούσαν την έδρα του στην πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξη του και την έκταση της συνεισφοράς του στην πρόοδο και την ευημερία του νησιού.

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στη γενναιόδωρη προσφορά γης για να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν σήμερα χιλιάδες φοιτητές, διοικητικό προσωπικό και επισκέπτες. Ούτε ανέστειλε το πάθος, την ένταση και το περιεχόμενο των διεκδικήσεων τους.

Κι όταν ο στόχος επετεύχθη, ήξεραν όλοι πως το Ρέθυμνο έμπαινε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα: πνευματικό, κοινωνικό και οικονομικό.

Το Ρέθυμνο ευλογήθηκε με την ίδρυση και λειτουργία ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με Σχολές που ανταποκρίνονταν στην Παράδοση και την Ιστορία αυτού του τόπου.

Η χρονική συγκυρία ήταν ευτυχής. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου εγκαινιάστηκε σε μία περίοδο που το Ρέθυμνο είχε ήδη ξεκινήσει αναπτυξιακά βήματα που προοιωνίζονταν την αλματώδη μελλοντική του εξέλιξη.

Τη δεκαετία του ‘ 80 άνθισαν σχεδόν παράλληλα δυο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της πόλης: η πνευματική και κοινωνική αναβάθμιση της και ο τουρισμός. Συνακόλουθα, επηρεάστηκαν πλείστες άλλες δομές και λειτουργίες της: η οικιστική επέκταση, η αναδιαμόρφωση του πολεοδομικού της ιστού, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών στέγασης, εστίασης και αναψυχής, η αναβάθμιση των συγκοινωνιών της κ.α.

 

Το «Παντέρμο Ρέθεμνος» του Παντελή Πρεβελάκη μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε μια πόλη ζωντανή, δραστήρια, ελκυστική. Μια πόλη που με σεβασμό στη βαριά της πολιτιστική κληρονομιά και την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, πορεύτηκε στα βήματα του μέλλοντος, κάνοντας τα λάθη που δικαιούνταν, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τους ταχείς και ποιοτικούς ρυθμούς ανάπτυξης που επέβαλλαν οι ίδιες οι συνθήκες.

 

Σήμερα, λοιπόν γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας. Ας μου συγχωρηθεί η κτητική αντωνυμία αλλά έτσι αντιλαμβανόμαστε οι ρεθυμνιώτες το Πανεπιστήμιο: Ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ύπαρξης, της κοινωνικής μας υπόστασης, ως γέννημα της προσπάθειας των γονιών ή των παππούδων μας, ως δομικό στοιχείο που σμίλεψε την προσωπικότητα μας, γαλούχησε τις γενιές των παιδιών μας, άνοιξε νέους ορίζοντες στη σκέψη μας, φώτισε τη θέαση μας για τον κόσμο, ενέπνευσε την αγάπη μας για τη γνώση που είναι η μόνη ασφαλής εγγύηση προκοπής.

Το Πανεπιστήμιο μας, λοιπόν, ενήλικο πια, δικαίως γιορτάζει σήμερα μαζί μας, τις κατακτήσεις του που είναι σταθερές και αξιέπαινες αν λάβει κανείς υπόψη του τις ζοφερές πολιτικο-οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται να λειτουργήσει με επάρκεια και αξιοσύνη.

 

Κοντά στο υψηλής κατάρτισης επιστημονικό του προσωπικό και τους φοιτητές του, αισθανόμαστε υπερηφάνεια κι όλοι οι Ρεθυμνιώτες για τη συνεχή, αταλάντευτη και αδιαμφισβήτητη πρόοδο του Πανεπιστημίου Κρήτης που κατέχει δικαίως μια από τις πρώτες θέσεις στην ιεραρχία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας .

 

Ως Δήμος Ρεθύμνης, αγκαλιάζουμε και στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο και συντηρούμε με την κοινότητα του μια υγιή, διαχρονική και αποδοτική σχέση.

Η συνεργασία μας εδράζεται στην κοινή μας πρόθεση για συνέργεια και αλληλοϋποστήριξη. Αποτυπώνεται άλλοτε στα πρωτόκολλα συνεργασίας που συνυπογράφουμε, όπως το αποψινό, για το οποίο θα κάνει αναλυτική αναφορά ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κ. Τσιομπίκας, άλλοτε στις άτυπες συναντήσεις φορέων του Πανεπιστημίου με αντίστοιχους του Δήμου για θέματα που συνεχώς ανακύπτουν και χρήζουν άμεσης παρέμβασης και, άλλοτε, στη δράση του κάθε φορέα ξεχωριστά, η οποία όμως είναι σταθερά προσανατολισμένη, στην ενίσχυση των δεσμών της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική.

 

Υπάρχουν πλείστοι τομείς που ενδείκνυνται για σύμπραξη του Δήμου με το Πανεπιστήμιο. Μεγάλο μέρος αυτών, τροφοδοτείται, έστω και άτυπα, από τη συνεχή μας συνεργασία, η οποία διέπεται από το πνεύμα λειτουργίας μιας μεγάλης, διευρυμένης οικογένειας, της οποίας τα μέλη, επιφορτισμένα με διαφορετικά αντικείμενα και αρμοδιότητες, συλλειτουργούν υπό τη σκέπη μιας κοινής φιλοσοφίας: της συμπόρευσης, της ενότητας και της συνδημιουργίας.

 

Με αυτές τις αρχές και προθέσεις, χαράζουμε τη μελλοντική μας διαδρομή. Και είμαστε βέβαιοι πως, σε πείσμα των δυσμενών σύγχρονών μας καιρών, το Πανεπιστήμιο μας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και ως άλλος Σίσυφος, θα προσφέρει στην πόλη και τους ανθρώπους που το διεκδίκησαν και το αγάπησαν με πάθος, νέες προκλήσεις αυτοπροσδιορισμού, ετεροκαθορισμού και αναπροσανατολισμού, νέους συμβολικούς δρόμους για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, με τόλμη και δύναμη να ξεκινούμε, όπου χρειάζεται, από την αρχή .

 

Και ο Δήμος Ρεθύμνης θα έχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές για να δεχθεί αυτές τις προκλήσεις και να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την επιτυχή τους έκβαση.

Εύχομαι το έργο σας αγαπητοί καθηγητές να έχει επιτυχή συνέχεια και να βρίσκει πάντοτε άξιους αποδέκτες, ώστε το Πανεπιστήμιό μας, να κατακτήσει απάτητες κορφές του νου, του πνεύματος και της ίδια της ζωής.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

31 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)