16/11/09,ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΔΕΥΑ

 

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι

Αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι

Φίλες και Φίλοι  

 

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας  που έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τις εργασίες της Διημερίδας που συνδιοργανώνουν η Ε.Δ.ΕΥ.Α, η ΚΕΔΚΕ, ο Δήμος Ρεθυμνου και η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου.

Θεωρούμε την συγκεκριμένη Διημερίδα ιδιαίτερα σημαντική τόσο από άποψη συμμετοχών αφού εκτός από την παρουσία Δημάρχων - Προέδρων ΔΕΥΑ απ όλη την Ελλάδα,  αρκετοί εκλεκτοί επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα διαχείρισης  αστικών υγρών αποβλήτων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και είναι σήμερα μαζί μας για να μοιραστούν την πολύτιμη  γνώση και την εμπειρία τους όσο και από άποψη θεματολογίας.

Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας, συναντιόμαστε σήμερα εδώ για να ενημερωθούμε, να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε τη δράση μας ώστε με την ορθή χρήση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών και δυνατοτήτων να αντιμετωπίσουμε μια αποθαρρυντική πραγματικότητα: την έλλειψη βασικών υποδομών βιολόγησης των υγρών αποβλήτων σε Οικισμούς, χωριά και κωμοπόλεις που, είτε λόγω μορφολογικών ιδιαιτεροτήτων είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας είτε λόγω γεωγραφικής θέσης δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των αποβλήτων τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Συνήθως, οι επιπτώσεις αυτής της έλλειψης είναι, μοιραία, η κατάληξη των αποβλήτων σε ρεματιές, ποτάμια ή το υπέδαφος, πρακτικές σαφώς απαράδεκτες αφού η μόλυνση που προκαλείται στο περιβάλλον σε συνδυασμό με την απειλή της δημόσιας υγείας είναι επιπτώσεις ανεπίτρεπτες  για κάθε κοινωνία που επιδιώκει την αειφόρο ανάπτυξη της.

Θεωρώ ότι συμμεριζόμαστε όλοι οι παρόντες τη σπουδαιότητα της Διημερίδας που επικεντρώνεται στην επιτακτική πλέον ανάγκη επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων όλων των Δήμων της χώρας αφού όλοι, ακόμη και όσοι διαθέτουν  εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και  ως σε ένα ικανοποιητικό βαθμό αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με σχετική επάρκεια, θα κληθούν, ειδικά εν όψει  της προβλεπόμενης διεύρυνσης των Καποδιστριακών Δήμων, να  αντιμετωπίσουν με δραστικά μέτρα το πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς εκτιμήσεις, οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση εκροών αστικών αποβλήτων θα θεσπιστούν σύντομα.

Οδηγίες με τις οποίες θα πρέπει να εναρμονιστεί και η χώρα μας την ίδια ώρα που, ενώ σε πλείστες Ευρωπαϊκές πόλεις ήδη υιοθετούν πλέον πρακτικές επαναχρησιμοποίησης των βιολογημένων αστικών υγρών αποβλήτων, στην Ελλάδα ακόμη προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της βιολόγησης!

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός πως έχουμε μείνει πίσω, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης που μας προσφέρουν Διημερίδες σαν και τη σημερινή όσο και σε επίπεδο υλοποίησης των προτάσεων και άμεσης αξιοποίησης της υπαρχούσης τεχνογνωσίας.

   Το παράδοξο βέβαια είναι, πως η χώρα μας και ειδικά η Κρήτη, όπως μαρτυρούν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και ο Πολιτισμός της, ιδιαίτερα ο Μινωϊκός, φαίνεται να αντιμετώπισε στο παρελθόν επιτυχώς τα υδραυλικά, αποχετευτικά και κατ’ επέκτασιν τα υγειονομικά της προβλήματα μέσα από την εφαρμογή  προωθημένων τεχνικών.  Ακόμη και στο Ρέθυμνο, μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Παλιά Πόλη εξυπηρετούνταν από το αποχετευτικό δίκτυο που κατασκεύασαν οι Βενετοί αιώνες πριν. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η  διαχείριση των υγρών αποβλήτων και η επαναχρησιμοποίησή τους, η κατάθεση επιστημονικών προτάσεων και πρακτικών, βιώσιμων, οικονομικών, οικολογικών και εφαρμόσιμων, αναμφίβολα αποτελούν ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουν οι τοπικές κοινωνίες  και να διεκδικήσουν οι τοπικές Αυτοδιοικήσεις για να μπορούμε να μιλάμε και να ελπίζουμε σε ένα καθαρότερο και υγιέστερο περιβάλλον, σε μια ανάπτυξη ορατή και άμεση.

Με αυτό το πνεύμα, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε και την βοήθεια της κεντρικής εξουσίας η οποία μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών ή τομεακών προγραμμάτων θα είναι σε θέση να βοηθήσει τις ΔΕΥΑ της χώρας ώστε να υλοποιήσουν τις προτεινόμενες πρακτικές και τα έργα που απαιτούνται για την επίτευξη τους συγκεκριμένου στόχου.

Αναμένουμε λοιπόν, με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των καταρτισμένων επιστημόνων μας που λαμβάνουν μέρος στη Διημερίδα τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή τους .

Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και συνάδελφο Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Μ. Ταμήλο, τους συναδέλφους Δημάρχους - Μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ για την ομόφωνη απόφασή τους να διεξαχθούν οι εργασίες της Διημερίδας στο Ρέθυμνο καθώς και τα στελέχη της ΕΔΕΥΑ κ.κ. Κωτσελίδου, Δεληγιάννη και Βούλγαρη για την σημαντική συμβολή τους στη διοργάνωση.

Ελπίζω κατά την παραμονή σας εδώ, να σας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσετε τον τόπο μας, την πλούσια Παράδοση του, το γοητευτικό Πολιτισμό του που αποτυπώνεται στα καλοδιατηρημένα  μνημεία μας που είναι διάσπαρτα στο Ιστορικό Κέντρο που  βρισκόμαστε σήμερα, να γευτείτε τις γαστρονομικές αποκαλύψεις της κρητικής κουζίνας που εμπνέονται από την διεθνώς γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες κρητική διατροφή αλλά και να   εισπράξετε τη ζεστασιά και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του Ρεθύμνου.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι πάντα οι συναντήσεις μας να είναι καρποφόρες και ωφέλιμες για όλους.        

30 Μαΐου 2020
 (1342)
 (1335)
 (1343)
 (1337)
 (1121)
 (1339)
cretandietfestival.gr (1181)
 (1329)
 (1341)
 (1330)
Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι (481)
 (1333)
city maps (1041)
 (1328)